Behandelingen & onderzoeken KNO

Neusoperaties

Operaties aan de neus kunnen een oplossing zijn bij moeite met ademhalen, een terugkerende verkoudheid of als de neus een afwijkende vorm heeft die storend is, door bijvoorbeeld een breuk.

Een neusoperatie kan nodig zijn in de volgende situaties:

  • Scheef neustussenschot (septum)
  • Teveel neusslijmvlies
  • Inwendige klachten en uitwendige afwijkende vorm van de neus

Voorbereiding

Voorbereiding opname

Een neusoperatie wordt voornamelijk in dagbehandeling gedaan. Hierdoor kunt u op dezelfde dag weer naar huis toe. In overleg met de KNO-arts kan bepaald worden om de operatie in combinatie met een nacht opname in het ziekenhuis te doen. Dit is afhankelijk van uw leeftijd en comorbiditeit. Uw arts vertelt u van tevoren wat hij voor u het beste vindt.

Geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken

Het is erg belangrijk dat uw bloed normaal stolt na de operatie. Daarom mag u vóór de operatie geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Het gaat hierbij met name om pijnstillers die acetylsalicylzuur bevatten, zoals Aspirine®, Acetosal®, Ascal® etc. Uw KNO-arts bespreekt met u hoeveel dagen van tevoren u deze medicatie dient te staken."

Wordt u begeleid door de Trombosedienst en gebruikt u dus antistollingsmiddelen? Dan moet u dit melden aan uw KNO-arts. Meld het ook wanneer er in uw familie aangeboren bloedstollingsstoornissen voorkomen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Vervoer regelen

U mag na de operatie op eigen gelegenheid naar huis, maar u mag niet zelf een auto besturen. Regel daarom voor uw opname hoe u naar het ziekenhuis en weer naar huis komt.

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

Melden in het ziekenhuis

Twee dagen voorafgaand de operatie ontvangt u een sms met de opnametijd en de afdeling/route waar u zich op de dag van de operatie moet melden. wegein geopereerd wordt staat in de sms de afdeling vermeld waar u zich moet melden. Het kan zijn dat u aangegeven heeft geen sms van het ziekenhuis te willen ontvangen. In dat geval wordt u door het ziekenhuis gebeld. 

Op de dag van de operatie meldt u zich bij de eerder aangegeven afdeling/route. Bij aankomst worden uw algemene gegevens en de gegevens van uw contactpersoon gecontroleerd. Vervolgens gaat u naar uw kamer. Hier ligt een operatiehemd voor u klaar. Een collega helpt u, indien gewenst, bij het omkleden. Hierna volgt een opnamegesprek met de verpleegkundige. U wacht uiteindelijk in de holding totdat u naar de operatiekamer toe gaat.

Verdoving

Tijdens de hieronder genoemde operaties bent u onder algehele narcose in combinatie met een lokale verdoving. Hierdoor zult u tijdens de operatie geen of nauwelijks pijn hebben.

Eerst krijgt u de algehele narcose toegediend waardoor u slaapt tijdens de operatie. Daarnaast krijgt u nog een lokale verdoving (medicijnen via de neus) op het moment dat u al onder narcose bent.

Soorten neusoperaties

Het rechtzetten van het neustussenschot (septumcorrectie)

Bij een operatie aan het neustussenschot opereert de KNO-arts binnenin uw neus.  Eerst maakt  de arts een klein sneetje in de binnenkant van uw neus. Daarna legt hij het kraakbeen en het bot van het neustussenschot bloot en zet het tussenschot recht.

Het verkleinen van de neusschelpen (conchotomie)

Bij deze operatie verwijdert de arts de onderste rand van de onderste neusschelpen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in uw neus en raakt deze in de toekomst minder snel verstopt.

Inwendige en uitwendige neuscorrectie

Bij deze ingreep wordt de vorm van uw neus en het neustussenschot veranderd. De arts breekt de neusbotten (opnieuw) op een gecontroleerde manier. Hierbij maakt hij kleine sneetjes in en rondom uw neus. Eén sneetje ligt vlak onder de neus. De kleine littekens die ontstaan zijn later niet of nauwelijks te zien.

Hoe lang duren deze behandelingen aan de neus?

Het rechtzetten van het neustussenschot (septumcorrectie) duurt 30 tot 60 minuten.

Het verkleinen van de neusschelpen (conchotomie) duurt 10 tot 20 minuten. 

Een inwendige en uitwendige neuscorrectie duurt 1,5 tot 2,5 uur.

Na de operatie

Na de operatie word u naar de uitslaapkamer en vervolgens naar de verpleegafdeling gebracht. Meestal mag u na een paar uur naar huis. Tenzij anders met u is afgesproken.

Nazorg

Het resultaat van de ingreep

Omdat de operatie aan uw neus om verschillende redenen nodig kan zijn, is het moeilijk het resultaat te voorspellen. Uw arts zal zo precies mogelijk proberen in te schatten hoe groot de kans is dat uw klachten na de operatie afnemen en wat het risico op complicaties is.

Tampons in uw neus

Vaak worden er aan beide kanten van het neustussenschot tampons geplaatst in uw neus. 

  • Na een septumcorrectie zorgen de tampons ervoor dat het neustussenschot goed op zijn plaats blijft zitten en het slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Vaak plakt de arts nog een paar pleisters op uw neus voor extra steun.
  • Na een conchotomie voorkomen de tampons nabloedingen.
  • Na een inwendige- en uitwendige neuscorrectie zorgen de tampons ervoor dat alles goed op zijn plek blijft zitten. Als u aan het bot aan de buitenkant van uw neus bent geopereerd, krijgt u ook pleisters op uw neus. Daar overheen komt een kapje van gips, kunststof of metaal. Dit kapje zorgt ervoor dat de weefsels en botstukken weer goed aan elkaar kunnen groeien. Het kapje blijft minstens een week zitten.

Verwijderen tampons

De tampons worden na een tot drie dagen verwijderd. Als u ook pleisters op uw neus heeft gekregen mogen deze er na een paar dagen af. Dan kunt u weer door uw neus ademe

Hechtingen

Als u tijdens de ingreep hechtingen heeft gekregen, zijn deze oplosbaar en verdwijnen ze vanzelf.

Risico’s en complicaties

Na de operatie kunt u nog een tijdje klachten hebben. De meest voorkomende klachten zijn:

Zwelling en verkleuring

Na de operatie kunnen uw gezicht en oogleden wat gezwollen zijn en blauw verkleuren. Dit gebeurt vooral als u aan de buitenkant van uw neus bent geopereerd. Dit komt door kleine bloeduitstortingen onder de huid. Dit verdwijnt na een paar dagen.

Pijn

De meeste mensen hebben na deze operatie(s) weinig pijn. Als u thuis eventueel pijn krijgt, kunt u paracetamol innemen. U mag zo nodig 4 keer per dag 1000 mg paracetamol.
Mogelijk schrijft uw arts nog een ander soort pijnstiller voor, zoals een NSAID (bijvoorbeeld Diclofenac of Ibuprofen), deze mag u zo nodig volgens voorschrift samen met de Paracetamol gebruiken.

Dof gevoel

De eerste tijd kunt u in en bij uw neus een wat dof gevoel hebben. Het normale gevoel komt binnen enkele weken tot maanden terug.

Infectie of bloeding

Soms kan er een infectie of een onverwachte bloeding optreden. Dit is goed te behandelen.

Adviezen na de operatie

Snuiten

Na de operatie 1 week de neus niet snuiten. U dient uw neus drie tot vijf keer te spoelen met zoutoplossing. Zie tevens de folder adviezen-na-neusoperatie. Uw arts of verpleegkundige kan u uitleggen hoe u dit het beste kunt doen.

Aanraken neus

Vooral als u aan de buitenkant van uw neus bent geopereerd, mag u een paar weken lang niet op uw neus drukken of eraan trekken. Als u sport is het belangrijk dat u dit voorzichtig doet. Het is beter om balsporten even te vermijden.

Meer adviezen

Kijk hier voor meer adviezen na de operatie:

Neusoperaties: adviezen voor na de ingreep

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Functies van de neus

De neus heeft verschillende functies:

  • de reuk;
  • de ademhaling. De binnenkant van uw neus verwarmt, bevochtigt en reinigt de lucht die u inademt. Het is een soort filter voor alle deeltjes die onze lucht vervuilen en maakt deze onschadelijk;
  • vorming van stemgeluid;
  • afvoer van traanvocht;
  • een belangrijk onderdeel van uw gezicht.

De functie van het neustussenschot

Het neustussenschot verdeelt de binnenkant van de neus in twee helften. Bij sommige mensen staat het neustussenschot scheef en hebben zij vaak extra veel last van een verkoudheid of allergie. Zij krijgen dan een verstopt gevoel, moeite met ademhalen of hoofdpijn. Met een operatie kan de KNO-arts het tussenschot rechtzetten (septumcorrectie).

Teveel neusslijmvlies

Als uw neus vaak verstopt zit, kan dit komen doordat er te veel neusslijmvlies in uw neusschelpen zit. Hierdoor kunt u minder goed ademhalen. De neusschelpen zitten aan de binnenkant van uw neus, links en rechts. Door de onderste rand van de neusschelpen te verwijderen, kunt u gemakkelijker ademen. Deze neusschelpverkleining heet ook wel een conchotomie.

Illustratie van de neusschelp voor de ingreep

Neusschelp voor de ingreep

Illustratie van de Neusschelp na de ingreep

Neusschelp na de ingreep

Afwijkende vorm van de neus

Soms hebben mensen niet alleen last van de binnenkant van hun neus, maar ook van een abnormale vorm aan de buitenkant van de neus, door bijvoorbeeld een breuk of een vergroeiing. Vaak kan een arts er in één operatie voor zorgen dat de klachten verdwijnen. Hij herstelt dan niet alleen het neustussenschot maar verbetert ook de buitenkant van de neus. Als er sprake is van alleen een neuscorrectie aan de buitenkant, is dit een ander soort ingreep die onder het specialisme plastische chirurgie valt.

Meer informatie

  • Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied vindt u veel informatie zoals nieuws en voorlichting over KNO-operaties en -ziektebeelden: www.kno.nl.

Gerelateerde informatie

Code KNO 05-B

Terug naar boven