Aandoeningen KNO

Loopoor

Bij een loopoor komt er vocht uit het oor door een ontsteking. Meestal is het middenoor ontstoken, soms alleen de gehoorgang.

Het middenoor is een ruimte die normaal door het trommelvlies is afgesloten. Het middenoor staat in verbinding met de neus-keelholte via de buis van Eustachius. Als deze buis verstopt raakt, door verkoudheid of vergrote neusamandelen, loopt het middenoor vol vocht. Dit blijft achter het trommelvlies zitten.

Na een periode van oorpijn, waarbij de druk in het middenoor stijgt, breekt het trommelvies door en loopt het ontstekingsvocht uit het middenoor naar buiten. De druk neemt hierna af en de pijn verdwijnt.

Symptomen

  • Bij een loopoor komt er afscheiding uit het oor, die dun vloeibaar is of slijmerig. Soms kan er bloed bij zitten. De afscheiding heeft vaak een onaangename geur. 
  • Bij een loopoor hoort u mogelijk tijdelijk minder goed, doordat het vocht het geluid tegenhoudt.

Behandelingen

Oor druppelen

U kunt uw oor druppelen met oordruppels van bijvoorbeeld Otosporin® (op recept verkrijgbaar).

  • Maak voor gebruik de gehoorgang schoon met bijvoorbeeld losse watten op een wattenstokje.
  • Druppel het oor met druppels op kamertemperatuur. Koude druppels kunnen duizeligheid veroorzaken.
  • 24 uur nadat het oor ‘s ochtends bij het wakker worden voor het eerst droog en schoon is, kunt u stoppen met druppelen.
  • Mocht het oor na 7 tot 10 dagen druppelen nog niet droog zijn, maak dan een (nieuwe) afspraak met uw KNO-arts.

Als het middenoor ontstoken is (zoals bij een loopoor vaak het geval is), dan treden bij het gebruik van oordruppels zelden bijwerkingen op. 

Advies bij loopoor

Als u een loopoor heeft, dan moet u contact met water vermijden. Dus niet zwemmen en voorzichtig zijn met douchen.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Meer informatie

Websites

Bron: Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus en Oorheelkunde

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KNO 11-A

Terug naar boven