De Kinder- en jeugdafdeling

Zo gaat het bij ons op de Kinder- en jeugdafdeling

Op de Kinder- en jeugdafdeling liggen jongens en meisjes in de leeftijd van van 0 tot 18 jaar. Sommigen kinderen hoeven maar één dag te blijven, anderen langer. Bekijk hier foto's van de kinderafdeling en lees hoe het bij ons gaat. 

Vader en zoon liggen te slapen op de Kinderafdeling

Op onze splinternieuwe Kinder- en Jeugdafdeling krijg je een mooi, grote  1-persoonskamer helemaal voor jou alleen.

Je vader of je moeder mag 's nachts bij je blijven op een bed vlak naast jou. Dat noemen we met een Engels woord ' rooming-in'. 

Speelkamer 

Speelplein-Kinder-en-jeugdafdeling Utrecht

Je hoeft je bij ons op de afdeling niet te vervelen, want in de speelkamer vind je van alles! De speelkamer is elke dag open. Er zijn bijvoorbeeld boeken, spelletjes, een televisie en een tablet. Je kunt ook iets van thuis meenemen, zoals je eigen knuffel, speelgoed, een mobieltje, boek, spelletje, tablet of laptop.
Je broertjes en zusjes mogen er ook spelen, maar alleen als je vader of moeder erbij is. Verder mag er geen bezoek komen.

Medisch pedagogisch zorgverlener

Meisje met medisch pedagogisch zorgverlener

Op de afdeling is er ook een medisch pedagogisch zorgverlener. Je herkent haar aan haar roze kleren. Ze kan je helpen om te kiezen wat je gaat doen. Je kunt ook altijd met haar praten. Bijvoorbeeld als je iets heel grappigs te vertellen hebt, of als je een beetje verdrietig bent, of als je iets wilt weten over je onderzoek of je operatie. Als je van de dokter niet naar de speelkamer mag, dan komt de medisch pedagogisch zorgverlener bij jou op je kamer langs.

Eten en drinken 

Meisje in bed kiest eten van de buffetkar

In het ziekenhuis komt iemand het eten brengen. Dat noemen we ‘roomservice'. Je mag kiezen uit allerlei hapjes die op een kar staan. Dat heet een buffetkar. Tussendoor mag je drinken en fruit. En als je trek hebt, mag je altijd iets vragen. Als je vader of moeder blijft slapen, krijgt hij of zij ook ontbijt en avondeten. Je mag van thuis altijd eten en drinken meenemen. In de ouderkamer staat een koelkast waar je het in kunt bewaren. Er moet wel een sticker met je naam op zitten. Er staat ook een magnetron in de ouderkamer. En je vader en moeder kunnen er koffie en thee pakken.

Dit gebeurt er op een dag

  • 07.30 uur: wakker worden! En dan ontbijten.
  • 08.30 uur: je gaat je lekker douchen of wassen op bed.
  • 08.30 uur: de dokter en de verpleegkundige komen langs om te vragen hoe het met je gaat.
  • 09.00 uur: de speelkamer gaat open!
  • 10.00 uur: je krijgt drinken en fruit.
  • 11.30 uur: je gaat eten. Welk brood en welk beleg vind jij lekker? 
  • 12.30 - 14.00 uur: nu even uitrusten. 
  • 14.00 uur: je krijgt drinken en misschien komt er bezoek! Je mag ook lekker spelen.
  • 16.45 uur: je krijgt warm eten. Je mag uit allerlei hapjes kiezen.
  • 20.00 uur: nu moet het bezoek weer naar huis. Maar je vader en moeder mogen natuurlijk blijven.

Bezoektijden 

Je vader en moeder mogen de hele dag bij je blijven. Maar hoe zit het met je broers en zussen? En je vriendjes? En opa en oma? Die mogen ook op bezoek komen. Maar niet de hele dag. Zij mogen tussen 14.00 uur en 20.00 uur bij je op bezoek komen.

De discokamer (onderzoekskamer) 

Medisch pefdagogisch zorgverlener met meisje in de onderzoekskamer die eruit ziet als een disco

Wist je dat er op de kinderafdeling een speciale onderzoekskamer is? Soms moet je hier naar toe als de dokter jou even wil onderzoeken. Je vader of moeder mag natuurlijk met je mee.  En je knuffel ook! Als je het spannend vindt, zorgen de medisch pedagogisch zorgverleners voor afleiding in deze kamer. Met dansende lichtjes, spelletjes en filmpjes is het een stukje minder spannend.  Daarom noemen we het ook wel de discokamer!

 

 

Cliniclowns

Twee cliniclowns aan het verven met een meisje

Elke donderdag ochtend komen de Cliniclowns op de afdeling langs. Ze maken leuke tekeningen op de ramen, zingen leuke liedjes. Ze maken iedereen aan het lachen en het wordt altijd een gezellige boel als ze er zijn! Misschien kom jij ze ook wel tegen!

 

 

Naar huis 

De dokter vertelt je wanneer je weer naar huis mag. De verpleegkundige geeft je informatie mee voor thuis. Wat mag je eten? Mag je gauw weer gaan sporten? En wanneer mag je weer naar school? En dan... kun je weer fijn naar huis!

Soms is het best weer even wennen thuis. Misschien slaap je wat slechter of voel je je misschien af en toe een beetje boos of verdrietig. Dat is heel normaal. Je hebt tenslotte best een spannende tijd achter de rug......Praat er gerust met je vader of moeder of je vriendjes en vriendinnetjes over.

Het kan ook zijn dat je thuis het ziekenhuis een beetje mist. Dat is helemaal niet gek. Misschien vind je het leuk om nog een keertje langs te komen. Je bent altijd van harte welkom!

Vader en zoon verlaten de Kinderafdeling
Terug naar boven