Prostaatkanker, nierkanker, blaaskanker
De urologen van het St. Antonius Kankercentrum zijn gespecialiseerd in de behandeling van prostaat-, blaas- en nierkanker.
Binnen het Kankercentrum behandelen we jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd op alle gebieden binnen de urologie. Als het gaat om blaaskankeroperaties behoren we tot de top drie van Nederland en bij prostaatkankeroperaties staan we in de top vijf. En op het gebied van nierkanker zijn we de grootste in de regio.
Snel geholpen
Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen. Bij iedere doorverwijzing neemt de verpleegkundig specialist binnen 48 uur contact met u op. Hij/zij zet dan al diverse onderzoeken in gang, zoals bloedonderzoek of een röntgenonderzoek. U kunt voor een CT-scan (of MRI scan) vaak al binnen 1 week terecht. Na de scan vindt er binnen enkele dagen (tot een week) een poli-afspraak plaats bij de verpleegkundig specialist en/of uroloog om de uitslag van de onderzoeken en het verdere behandelplan te bespreken.
Specifieke behandelmethoden
We investeren in de nieuwste behandeltechnieken en -methoden. We maken bijvoorbeeld gebruik van de DaVinci-robot voor operaties. Deze robot maakt het mogelijk minuscule bewegingen in het bekkengebied uit te voeren. Deze behandelmethode is minder ingrijpend en het herstel na de operatie verloopt beter en sneller. Het St. Antonius Ziekenhuis heeft inmiddels 2 DaVinci-robots.
Ook complexe zorg mogelijk
Omdat het St. Antonius Ziekenhuis een topklinisch ziekenhuis is en ook andere specialismen in huis heeft kunnen we u alle zorg, ook de zeer complexe zorg, aanbieden. Zo worden tumoren met doorgroei in de vaten altijd samen geopereerd met een cardio-thoracale chirurg en gespecialiseerde vaatchirurg.
Zorg op maat en persoonlijke aandacht
Als u de diagnose kanker krijgt, bespreken onze artsen, verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen samen met u welke behandelopties er zijn en welke behandeling het beste bij u past. Ook alle voors- en tegens zullen aan bod komen. Wij respecteren uw wensen zoveel mogelijk en horen graag wat voor u belangrijk is.
Multidisciplinair overleg en vast aanspreekpunt
Iedere patiënt krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) toegewezen die gedurende het hele traject eerste aanspreekpunt is voor medische vragen, dit is vaak een oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Ook wordt elke patiënt persoonlijk begeleid door een verpleegkundige Kankerzorg. De verpleegkundige Kankerzorg is tijdens en na de behandeling dagelijks beschikbaar voor uw vragen en ondersteuning.
Elke week heeft ons multidisciplinair team overleg (MDO), hierin zitten o.a. gespecialiseerde urologen, oncologen, pathologen, radiologen, oncologieverpleegkundigen en nucleair geneeskundigen. Wij bespreken uw behandeling dus vanuit meerdere invalshoeken.
Verpleegkundig spreekuur
Mocht u een operatie krijgen dan hebben wij, om u goed voor te bereiden, in het voorbereidende traject een extra onderdeel ingebouwd. Naast het bezoek aan de ‘Voorbereiding opname’, waar anesthesiemedewerker en de apotheek informatie geven over de operatie geeft de oncologieverpleegkundige u alle informatie over de opname en krijgt u ook alvast een rondleiding over de afdeling (en de uitslaapkamer). Hierdoor weet nog beter wat u kunt verwachten en komt u goed voorbereid naar het ziekenhuis.