Nazorg borstkanker
U bent de afgelopen periode behandeld voor borstkanker. Na afronding van uw behandeling blijft u minimaal vijf jaar onder controle.
Hoe lang u precies onder controle blijft is afhankelijk van de tumorkenmerken, uw leeftijd en uiteraard uw eigen wensen. Uw chirurg en/of casemanager zullen na uw behandelingen de nacontrole met u bespreken.
Op deze pagina snel naar
Waarom is nazorg belangrijk
Er zijn verschillende redenen voor nazorg na borstkanker:
- Als een vrouw borstkanker heeft gehad, heeft zij een iets grotere kans om nog een keer borstkanker te krijgen. Het is daarom belangrijk om zowel uw behandelde borst als uw andere borst te controleren. Zo kan een eventuele nieuwe tumor zo vroeg mogelijk opgespoord worden.
- Misschien heeft u last van gevolgen en/of bijwerkingen van behandelingen of bijwerkingen van medicijnen die u heeft gebruikt of nog gebruikt. Meer informatie vindt u in Hoofdstuk 9.
- De diagnose borstkanker en de behandeling zijn ingrijpend en brengen veel onzekerheid met zich mee. Ondersteuning en begeleiding bij het verwerkingsproces na de behandeling kunnen belangrijk zijn. Zo nodig kan uw arts of casemanager u naar andere hulpverleners verwijzen. Om na te gaan of u hier behoefte aan heeft, is het belangrijk om de online vragenlijsten in te vullen die u ontvangt van het ziekenhuis.
- Werkt u mee aan wetenschappelijk onderzoek? Dan kan het belangrijk zijn om de resultaten van de behandeling vast te leggen.
Wat kunt u van nazorg verwachten
Op basis van een persoonlijk nazorgplan komt u na afronding van uw behandeling regelmatig voor controle. Tijdens deze controle:
- Vraagt uw arts en/of casemanager hoe het lichamelijk en psychisch met u gaat;
- Controleert uw arts en/of casemanager uw borst(en) en de lymfeklieren rond het geopereerde gebied, in de schouder en in de oksel;
- Wordt elk jaar een röntgenfoto (mammogram) van uw borst(en) gemaakt: de eerste foto wordt een jaar na de operatie gemaakt. In een enkel geval wordt in plaats van een mammografie een MRI gemaakt. Uw arts en/of casemanager bespreken met u of dit voor u noodzakelijk is.
U krijgt van uw casemanager een kaartje met controleafspraken. Als u eerder vragen, zorgen of onbekende klachten heeft, kunt u natuurlijk altijd eerder een afspraak met uw casemanager of arts maken.
Onderzoek naar uitzaaiingen
Uw arts en/of casemanager gaan tijdens de controles vooral na of de ziekte is teruggekomen en of er misschien een tweede nieuwe tumor in de borst zit. Omdat het risico op plaatselijke terugkeer de eerste vijf jaar het grootst is, wordt u in deze periode vaker gecontroleerd. Er wordt dan jaarlijks een borstfoto (mammografie) gemaakt. Dit is voldoende. Heeft u tussentijds klachten? Dan worden deze verder onderzocht. Wees daarom altijd alert op de signalen van uw lichaam. En neem bij veranderingen contact op met uw huisarts of specialist.
Bij welke klachten neemt u contact op?
Neem bij de volgende klachten contact op met uw huisarts of specialist:
- Klachten die steeds erger worden en die langer dan drie weken duren. Bijvoorbeeld pijn of kortademigheid (het kan ook zijn dat deze klachten niets te maken hebben met borstkanker).
- Een nieuw knobbeltje of veranderingen aan de behandelde of niet behandelde borst.
Is de ziekte teruggekomen? Of heeft u een tweede tumor zonder uitzaaiingen op afstand? Dan krijgt u opnieuw een behandeling die in principe gericht is op genezing (curatief).