Nieuwsoverzicht Kankercentrum

Zelfhulpmodule voor patiënten St. Antonius Kankercentrum

therapieland-laptop-200714-_mg_1302-low_res

Patiënten van ons Kankercentrum kunnen gebruikmaken van de zelfhulpmodules van het e-healthplatform Therapieland. Tot en met 31 maart 2021 loopt een proef, waarin patiënten gratis gebruik kunnen maken van deze programma’s. Het Kankercentrum biedt deze aan als extra psychosociale zorg.

Voor patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen, bieden de onlineprogramma’s tips, adviezen en informatie over onderwerpen die belangrijk voor hen zijn, zoals het omgaan met emoties, vermoeidheid, verwerking, seksualiteit en werk.

Patiënten kunnen kiezen uit drie verschillende modules: na de diagnose, tijdens de behandeling en na de behandeling. Elke module bevat begeleidende video’s, opdrachten en voorbeelden uit de praktijk. In de ‘bibliotheek’ vindt de patiënt extra literatuur, oefeningen en filmpjes. De programma’s zijn ontwikkeld door een team van gespecialiseerde e-healthontwikkelaars die samenwerken met experts en ervaringsdeskundigen.

Voor het St. Antonius is een introductiefilmpje opgenomen bij het Kankercentrum op locatie Utrecht. Zo heten we patiënten die gebruikmaken van de modules welkom in een voor hen vertrouwde omgeving.

Gebruikmaken van Therapieland

Patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen en worden behandeld in het St. Antonius kunnen via deze link(externe link) gebruikmaken van deze mogelijkheid. 

Zorg op maat

Nienke van der Veer, klinisch psycholoog in St. Antonius, is blij dat we patiënten deze zelfhulpmodule tijdens een proefperiode kunnen aanbieden. “De programma’s kunnen patiënten ondersteunen bij het omgaan met kanker, waarbij hun eigen kracht en mogelijkheden het uitgangspunt zijn. Uiteraard gaat het om zorg op maat: deze online behandeling sluit voor een deel van de mensen goed aan, anderen maken misschien liever gebruik van een app, zoals de Untire-app, en er is ook een groep voor wie e-health geen optie is. Mijn ervaring binnen de medische psychologie is dat een combinatie van persoonlijke gesprekken en e-health, we noemen dit ‘blended care’, ook waardevol is.”

Terug naar boven