Behandelingen & onderzoeken Kankercentrum

Verwijderen goedaardig knobbeltje in de borst (fibroadenoom)

Een fibroadenoom is een goedaardig knobbeltje in de borst. Dit kan in overleg met de chirurg verwijderd worden. 

Bij deze ingreep maken we gebruik van echografie. Daarmee kunnen we zien waar het knobbeltje zit en deze heel precies aanprikken met een speciale holle naald, waarmee het knobbeltje wordt verwijderd.

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan stopt u in overleg met de trombosedienst 3 tot 5 dagen vóór de ingreep hiermee.
  • Neem een goed steunende beha (zonder beugels) mee. De beha helpt de borst te ondersteunen en mogelijke onderhuidse nabloedingen tegen te gaan.
  • Wij adviseren u om een half uur tot drie kwartier voor de ingreep 1000 mg paracetamol in te nemen. Lees voor het gebruik altijd eerst de bijsluiter.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Uw afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door, uiterlijk 48 uur voor uw afspraak. Dan kunnen wij in uw plaats een andere patiënt helpen. In Mijn Antonius kunt u veel afspraken zelf verzetten of afzeggen. Lukt dat niet? Neem dan altijd telefonisch contact op met de poli.          

Behandeling

De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar de ingreep plaatsvindt. De laborant vraagt u uw bovenkleding uit te doen en laat u op de juiste manier plaatsnemen op de behandeltafel.

Uw borst wordt eerst plaatselijk verdoofd. Nadat de huid verdoofd is, maakt de radioloog een klein sneetje in uw borst van ongeveer een halve centimeter. De radioloog brengt een holle naald via dit sneetje in de borst en verwijdert vervolgens het knobbeltje via deze naald. De laborant(e) drukt het wondje een paar minuten af. Als het niet meer bloedt, wordt het wondje afgeplakt met hechtstripjes met daaroverheen een drukverband.  Daarna trekt u de ondersteunende beha aan. Voor eventuele lekkage doet u een gaas in de beha.

Na de behandeling
Na de ingreep blijft u nog een half uurt op de afdeling Radiologie. De laborant(e) controleert of de insteekopening niet nabloedt en beoordeelt wanneer u naar huis kunt. Het verwijderde weefsel wordt na de ingreep in het laboratorium onderzocht door een patholoog.

Uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek via uw behandelend arts.

Nazorg

Leefregels

Voor een goed herstel is het belangrijk dat u zich thuis aan de volgende leefregels houdt:

  • U mag vanaf de dag na de ingreep weer douchen of in bad; u mag het drukverband hiervoor verwijderen en als de hechtstripjes door het douchen loslaten, hoeft u er geen nieuwe op te doen.
  • U mag de hechtstripjes na vier dagen verwijderen.
  • Bij pijn mag u, indien nodig, één of twee tabletten paracetamol innemen (lees voor het gebruik altijd eerst de bijsluiter).
  • Gebruik geen pijnstillers die aspirine bevatten.
  • Soms ontstaat er rond de insteekopening een blauwe plek. Deze verdwijnt na een paar dagen vanzelf.
  • U mag de eerste 24 uur na de ingreep geen zwaar werk doen en niet intensief sporten.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 78-B

Terug naar boven