Opbeetplaat bijzondere tandheelkunde
Contact
Een opbeetplaat (ook wel splint genoemd) kan helpen om kaakklachten te verminderen, door het ontlasten van de kaakgewrichten, het laten ontspannen van de kauwspieren en/of het beschermen van tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.
Hieronder leest u alles over het wennen van een opbeetplaat. Ook geven wij u adviezen over hoe u hiermee om kunt gaan en hoe u de opbeetplaat verzorgt.
Op deze pagina snel naar
Wennen
De eerste dagen na plaatsing kunnen uw klachten soms toenemen. Dit is normaal en meestal van tijdelijke aard. Zo kunnen uw tanden en kiezen wat gevoeliger zijn en kunt u speekselvorming krijgen of juist een droge mond.
Nadat u de opbeetplaat heeft uitgedaan, kunt u enige tijd het gevoel hebben dat uw tanden en kiezen niet meer goed op elkaar passen. Deze problemen zijn tijdelijk en horen bij het wennen aan de opbeetplaat.
Over het algemeen verminderen de klachten na 3 tot 5 dagen.
Hygiëne
Het is belangrijk dat u uw gebit en tandvlees goed schoonhoudt nu u een opbeetplaat draagt. Uw tanden en kiezen worden tijdens het dragen van de opbeetplaat namelijk gedeeltelijk afgedekt. De zelfreinigende werking van het gebit door de tong en lippen vervalt hierdoor voor een deel.
Ook de opbeetplaat zelf moet regelmatig goed worden schoongemaakt. Het beste kunt u dit doen door de opbeetplaat van binnen en van buiten met een borstel en zeep te schrobben. Daarna spoelt u hem af onder koud of lauw stromend water. Gebruik nooit heet water omdat de kunsthars van de opbeetplaat hierdoor kan vervormen.
Controle
U krijgt afspraken voor vervolgcontrole mee. Tijdens deze controles bekijken we of uw kiezen en tanden bij het bijten gelijkmatig contact maken met de opbeetplaat. Zonodig voert de behandelaar direct correcties uit.
De opbeetplaat wordt door correcties steeds dunner en op de dunne plekjes kunnen gaatjes ontstaan. Dit is geen probleem. U kunt een opbeetplaat met gaatjes blijven dragen en u hoeft niet eerder dan afgesproken op controle te komen. Tijdens de afgesproken controle zal de behandelaar de opbeetplaat weer herstellen.
Om te kunnen beoordelen of de opbeetplaat bij u het juiste effect heeft, is het belangrijk dat u nauwkeurig aangeeft hoe u de opbeetplaat ervaart. Maak als u wilt aantekeningen van uw ervaringen en neem deze mee naar het volgende bezoek. Wees vooral eerlijk over de momenten waarop u de opbeetplaat draagt. Hierdoor kan de behandelaar beter de correcties uitvoeren.
Verwacht resultaat
In het algemeen mag u binnen 2 tot 3 maanden een positieve reactie op het dragen van een opbeetplaat verwachten. Als dit niet het geval is, bekijken we samen met u in hoeverre het zinvol is de therapie bij u voort te zetten.
Het is meestal niet nodig om de opbeetplaat uw hele leven te dragen. In veel gevallen kan het dragen geleidelijk worden afgebouwd.
Bewaartips
- Als u de opbeetplaat niet draagt, bewaart u deze dan vochtig in het bijgeleverde doosje.
- Laat uw opbeetplaat nooit zomaar ergens rondslingeren. Huisdieren zijn er gek op!
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Expertise en ervaring
Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.
Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) en de Tandarts Spoed Praktijk. Op de afdeling is een mondhygiëniste werkzaam.