Post-Covid-19 klachten
Contact
Patiënten die een infectie met het coronavirus (Covid-19) gehad hebben, kunnen ook na het herstel van de infectie zelf nog veel uiteenlopende klachten ervaren.
Op deze pagina snel naar
Symptomen
Het herstel kan geruime tijd duren. Het kan zijn dat het herstel niet altijd volledig is en dat u restklachten en/of beperkingen in het dagelijks leven overhoudt. Dit kunnen uiteenlopende klachten zijn.
Lees meer
- Lichamelijke klachten, zoals een verminderde conditie of spierkracht, of benauwdheid/kortademigheid.
- Toegenomen vermoeidheid, verminderde belastbaarheid of een verminderd uithoudingsvermogen.
- Problemen met slikken.
- Problemen met spreken.
- Verminderde eetlust of om een andere reden moeite hebben om voldoende te eten.
- Sneller boos, verdrietig of somber zijn.
- Angstiger of onzekerder zijn.
- Last van herbelevingen of nachtmerries.
- Moeite met focus, geheugen of planning.
- Beperkingen bij het oppakken van uw dagelijkse werkzaamheden, zoals werk of hobby’s.
Behandelingen
Om u thuis op weg te helpen beschrijven we in Advies & herstel na Covid 19-opname de adviezen en behandelmogelijkheden per klacht. Deze adviezen gelden niet alleen voor patiënten die opgenomen geweest met een Covid-19 infectie, maar ook voor mensen die de infectie in de thuissituatie hebben doorgemaakt.
Revalidatiebehandeling Covid 19 niet meer mogelijk in het ziekenhuis
Vanaf 1 mei 2024 stopt de vakgroep revalidatiegeneeskunde met intakes voor patiënten met aanhoudende klachten na Covid-19 en zullen wij de poliklinische revalidatiebehandeling voor deze groep afbouwen en stoppen.
Waarom?
Op dit moment is het onvoldoende bewezen dat medisch specialistische revalidatiebehandeling met inzet van de revalidatiearts en diens behandelteam toegevoegde waarde heeft op het aanbod van de reguliere zorg in de eerstelijn. Daarom hebben wij besloten deze behandeling af te bouwen.
Wat betekent dit concreet?
Wordt u na 1 mei 2024 naar ons verwezen voor aanhoudende klachten na COVID-19, dan roepen wij u niet meer op voor een intake bij de revalidatiearts. Bent u voor deze datum verwezen, dan wordt u wel gezien voor advies. Als er een reden is voor medisch specialistische revalidatiebehandeling, dan is behandeling nog mogelijk.
Andere behandelmogelijkheden
Er zijn buiten het ziekenhuis verschillende andere behandelmogelijkheden voor mensen met aanhoudende klachten na Covid 19.
Algemene informatie
C-support voor ondersteuning van mensen met langdurige klachten na corona: www.c-support.nu (opent in een nieuwe tab)
Psychische problemen
- Algemene informatie bij psychische problemen: www.postcovidnl.nl/informatie/mentale-klachten (opent in een nieuwe tab)
- Coping sterk gericht op overschrijden eigen grenzen: Ergotherapie 1e lijn: ergotherapie.nl (opent in een nieuwe tab)
- Angst- en stemmingsklachten: overleg met uw huisarts over hulp door de praktijkondersteuner-GGZ of specialistische GGZ.
- PTSS: overleg met uw huisarts over hulp door de specialistische GGZ
Cognitieve problemen
- Concentratiestoornissen, korte termijngeheugen, moeite met structureren en samenhangend met vermoeidheid. Ergotherapie 1e lijn: ergotherapie.nl (opent in een nieuwe tab)
- Ernstige cognitieve problemen: overleg met uw huisarts over een verwijzing naar een neuroloog of revalidatiearts.
Lichamelijke klachten
- Moeite met herkennen fysieke grenzen, moeite met ontspannen, bewegingsangst. Psychosomatische fysiotherapie https://nfp.kngf.nl (opent in een nieuwe tab) of Oefentherapie: www.oefentherapie.nl (opent in een nieuwe tab).
- Deconditionering: fysiotherapeut of oefentherapeut met Covid-revalidatie. De Fysiotherapeut - De expert in houding en beweging: https://defysiotherapeut.com/ (opent in een nieuwe tab)