Onze nieuwe voorzitter medische staf stelt zich voor
Wouter te Riele: Dit ziekenhuis zit in mij
Per 1 mei volgt HPB-chirurg* Wouter te Riele (45) - links op de foto - gynaecoloog Mark van der Laan - rechts op de foto - op als voorzitter van de medische staf van het St. Antonius Ziekenhuis. Aan de operatietafel en op de poli werkt hij de komende drie jaar nog maar twee dagen per week, de andere brengt hij door aan de bestuurstafel. Een bewuste keuze. ,,Want besturen ben ik steeds leuker gaan vinden,” zegt Te Riele.
Voor zijn studie geneeskunde aan het toenmalige AMC deed Wouter nog een jaar politicologie. ,,De interesse voor het bestuur zat er toen kennelijk al in,” blikt hij terug. ,,Ik vind het in elk geval niet prettig alleen maar langs de zijlijn iets te roepen en niets te veranderen.”
Wouter is en voelt zich vooral een Antoniaan in hart en nieren. Hij werkt met enkele korte onderbrekingen inmiddels al weer bijna twintig jaar in ons ziekenhuis. Na voltooiing van zijn studie in 2004 weet Te Riele zeker dat hij chirurg wil worden. ,,Ik heb een aantal ziekenhuizen aangeschreven en werd direct aangenomen door Peter Go. Ik startte daar ook meteen mijn promotie-onderzoek op het gebied van bariatrische chirurgie. Na de opleiding tot chirurg volgde nog eens twee jaar fellowship in het AMC (Amsterdam) en het OLVG. Hier legde ik me toe op operaties aan lever, galweg en alvleesklier.”
RAKU
Daarmee verlegde Wouter de focus van maagoperaties bij mensen met een gewichtsprobleem naar kankerzorg. ,,Ze wilden me hier graag terug hebben. Ik stak vervolgens veel tijd in regionale samenwerking met het UMC Utrecht, Meander, Diakonessenhuis, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en Gelderse Vallei in Ede voor de oprichting van het RAKU.”
Twee jaar geleden trad Te Riele toe tot het bestuur van de medische staf om vervolgens eind vorig jaar verkozen te worden tot voorzitter. ,,Mooi vond ik dat na mijn sollicitatie naar het voorzitterschap de commissie zei dat ik gekozen was onder meer vanwege mijn persoonlijke liefde voor dit ziekenhuis. En dat klopt, dit ziekenhuis zit in mij. Het ademt sfeer met ambitie in gezamenlijkheid, in plaats van competitie. Dit ziekenhuis biedt de mogelijkheid dingen waar te maken en ja, er wordt hier ook gewoon heel hard gewerkt.”
Zorgvraag
Wouter wordt voorzitter van de medische staf op een moment dat belangrijke vragen over de zorg in de toekomst op tafel liggen. Hij is zich daar terdege van bewust. ,,Het belangrijkste vraagstuk is de zorgvraag. Door demografische ontwikkelingen en de toenemende medische mogelijkheden leiden ook tot meer kosten en die kunnen we niet te hoog op laten lopen. Mijn bijdrage is er elke dag bij stil te staan dat we er niet van uit moeten gaan dat wij alles het beste doen zoals we gewend zijn. Het is belangrijk ook te kijken naar andere ziekenhuizen. Er is nog best veel te verbeteren. De uitdaging is iedereen mee te krijgen.’’
Racefiets
Dat proces leiden betekent een flinke verandering in zijn dagelijks werk, maar hij ziet er naar uit. ,,Straks sta ik nog maar 1 dag per week op de OK. Dat is ook wel het minimum. Tegelijkertijd ben ik het besturen steeds leuker gaan vinden omdat ik met veel meer verschillende mensen in aanraking kom. De combi met het vak is zo precies goed.” Te Riele hoopt dat er dan toch ook nog wat tijd overblijft om te ontspannen, met zijn gezin met drie kinderen of zijn favoriete tijdverdrijf, op de racefiets.
* Een HPB-chirurg is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten die (mogelijk) een tumor hebben van de lever, alvleesklier, galwegen of galblaas. HPB is een afkorting van Hepato-Pancreato-Biliaire (HPB)-chirurgie.