Home

Informatie afdeling E3

Hartelijk welkom op de afdeling E3.  Mocht u vragen hebben dan kunt u ze altijd aan ons stellen.

Wij stellen ons ten doel patiënten verpleegkundig en medisch maar vooral op een menselijke manier bij te staan. Hierbij gaan we ervan uit dat ieder mens uniek is en dat je iemand niet los kunt zien van persoonlijke bindingen en eigen omgeving. Wij vinden het belangrijk dat u zoveel mogelijk zelf doet, waartoe u in staat bent en dat uw familie betrokken is bij uw verzorging.

Meer over Informatie afdeling E3

Op deze afdeling worden hartpatiënten verpleegd. De afdeling is te vinden in de blauwe vleugel op de derde etage in Nieuwegein. Afdeling E3 is ruimtelijk in drieen gedeeld: een deel Cardiologie, Eerste Hart Hulp (spoedeisende hulp van alleen het hart) en een deel Hartbewaking (ook wel Cardiac Care Unit genoemd). Op ieder deel werkt een vast team van verpleegkundigen.

Telemetrie op de afdeling

Op de afdeling Cardiologie kan het voorkomen dat uw hartritme in de gaten gehouden moet worden. Met een telemetriekastje kan uw hartritme bewaakt worden door de verpleegkundigen van de afdeling (of van de Hartbewaking). Telemetrie betekent letterlijk: meten op afstand. In dit geval gaat het om het meten van uw hartritme. Dit gebeurt via een kastje dat u bij u draagt. Op uw borst krijgt u vijf elektroden geplakt die aan het kastje worden verbonden. Het kastje registreert uw hartslag en stuurt de gegevens door naar een computer op de afdeling. De verpleegkundigen kunnen daar op een beeldscherm uw hartritme in de gaten houden.

Waar moet u op letten met telemetrie?

Niet van de afdeling af

De telemetriezender heeft maar een beperkt bereik. Als u buiten het bereik komt, is uw hartritme niet meer zichtbaar op de monitor. Dat betekent dat u niet zonder overleg van de afdeling weg mag. Op de afdeling zelf kunt u gewoon rondlopen, ook bij het zitje vooraan de afdeling (bij de lift). U mag de trap niet af. Voor onderzoeken mag u de afdeling, onder toezicht van de verpleegkundige of met toestemming van de arts, wel verlaten.

Wassen/douchen

Bij het wassen is het belangrijk dat de draden en de ECG plakkers van het telemetriekastje op de juiste plek blijven zitten. Als er toch een of meerdere plakkers loslaten, plakt de verpleegkundige ze weer voor u vast. Douchen mag alleen met toestemming van de verpleegkundige of arts.

Infuusnaald

Het kan nodig zijn om een infuusnaald aan te brengen in uw hand of arm. Mocht u ernstige hartritmestoornissen krijgen, dan kan de verpleegkundige u direct medicijnen geven via dit naaldje. Medicijnen werken namelijk het snelst als ze direct in het bloed worden gegeven.

Eerste Hart Hulp

De Eerste Harthulp is een spoedeisende hulp voor alleen het hart. Via de huisarts(post), intern specialist of ambulance wordt u verwezen naar de afdeling Eerste Harthulp, deze is 24 uur per dag geopend. U wordt opgenomen vanwege acute hartklachten als bijvoorbeeld: ritmestoornissen, pijn op de borst of kortademigheid. In een zo kort mogelijk tijdsbestek worden er diverse onderzoeken gedaan zoals controles, observaties, ECG (hartfilm), bloedonderzoek, röntgenonderzoek. En zo wordt er gekeken naar de eventuele oorzaak van de acute klachten en de mogelijke behandeling en/of opname op de verpleegafdeling. 

Hartbewaking

De afdeling Hartbewaking is een intensieve zorgafdeling (met eenpersoonskamers) waar mensen intensief worden bewaakt, door aansluiting aan een monitor en uitgebreide controles van vitale functies zoals hartritme, bloeddruk, pols en ademhaling. Alle aanwezige apparaten geven geluidssignalen. Dit is normaal, de hartbewakingsverpleegkundige weet precies wat bepaalde geluiden betekenen en onderneemt zo nodig actie. Alleen in overleg met de hartbewakingsverpleegkundige mag u de kamer verlaten.

De verblijfsduur is voor minimaal 24 uur, afhankelijk van de situatie. Het kan voorkomen dat u op afwijkende tijden overgeplaatst wordt naar de afdeling Cardiologie of elders.

Het team

Het team bestaat uit diverse disciplines, ieder met zijn eigen aandachtsgebied en deskundigheid. In nauwe samenwerking streven wij naar optimale behandeling van en zorg voor onze patiënten.

Op deze afdeling werken 3 teams; Cardiologie, Eerste Hart Hulp en Hartbewaking. Elk team bestaat uit (leerling)- en ervaren verpleegkundigen. Daarnaast heeft elk team 1 of 2 teamhoofd(en). Het teamhoofd zorgt voor de dagelijkse leiding van de afdeling. Daarnaast is er een afdelingshoofd.

Samen zorgt het team ervoor dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd blijft, van opname tot ontslag. Naast artsen, arts-assistenten (zaalartsen) en ervaren verpleegkundigen kunt u leerling verpleegkundigen en stagiaires tegen komen op de afdeling. Dit komt omdat wij een opleidingsziekenhuis zijn.

Diensten

De verpleegkundigen werken in 3 ploegen:

  • Dagdienst: 7.30 – 16.00 uur
  • Avonddienst: 15.30 – 23.45 uur
  • Nachtdienst: 23.30 – 7.45 uur

Bij de overgang naar de volgende dienst is er een korte mondelinge overdracht, zodat de dienstdoende verpleegkundige van uw situatie op de hoogte is. Daarnaast wordt van elke patiënt een digitaal dossier bijgehouden.

Dagindeling

Deze dagindeling volgen wij zoveel mogelijk op onze afdeling. Wij verzoeken u om op de genoemde tijden aanwezig te zijn:

  • Tussen 7.45 uur en 8.15 uur wordt het ontbijt geserveerd.
  • Tussen 8.00/8.15 uur en 9.00/9.30 uur (dit verschilt per afdeling) komt een laborant (zo nodig) bloed bij u afnemen.
  • Tussen 9.00/9.15 uur en 10.30 uur komt de arts-assistent (elke dag, behalve in het weekend).
  • Tussen 11.45 uur en 12.15 uur wordt de lunch geserveerd.
  • Tussen 16.45 uur en 17.15 uur wordt het avondeten (warm) gereserveerd.
  • Medicijnen worden standaard gegeven op de volgende tijden; 8:00-10:00, 12:00-15:00 en 17:00-22:00. Let op, niet alle patiënten hebben op deze tijden medicatie.

Wie kunt u tegenkomen op de afdeling?

Artsen/medisch specialisten en arts-assistenten

De medische leiding van de afdeling is in handen van medisch specialist, de cardioloog. Voor de dagelijkse medische zorg zijn er arts-assistenten (zaalartsen) op de afdeling, zij komen dagelijks bij u langs. Dit zijn afgestudeerde artsen die in opleiding zijn voor specialist die onder supervisie staan van de medisch specialist.

De arts-assistent komt dagelijks met de verpleegkundige bij u langs. Dan maken zij afspraken met u over onderzoeken en/of behandelingen en kunt u vragen stellen. U kunt ook een afzonderlijk gesprek met de zaalarts of medisch specialist aanvragen. De arts-assistent heeft dagelijks overleg met de verantwoordelijke medisch specialist.

De medische specialist is degene die eindverantwoordelijk voor u is, oftewel uw hoofdbehandelaar. De medisch specialist loopt 1 a 2x per week de ronde mee met de zaalarts. Tijdens de artsenvisite vragen wij uw bezoek op de gang te wachten.

Verpleegkundigen 

De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor uw dagelijkse verzorging en voor de contacten met andere hulpverleners. De verpleegkundigen maken elke ochtend een indeling, zodat voor u duidelijk is welke verpleegkundigen voor u die dag het aanspreekpunt is. Deze indeling is te vinden op het fotobord op de afdeling (check of dit bij alle afdelingen zo is). Zij proberen zoveel mogelijk bij dezelfde patiënten te werken, zodat u steeds bekende gezichten terugziet. De leiding van de verpleging is in handen van het afdelingshoofd en de teamleiders.

Administratief medewerkers

Het team wordt ondersteund door enkele administratief medewerkers. Zij maken afspraken voor onderzoeken tijdens uw verblijf in het ziekenhuis en (eventuele) poli-afspraken nadat u wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Als u de afdeling belt krijgt u eerst een administratief medewerkers aan de telefoon. Tijdens kantooruren kunt u hier terecht met uw administratieve of praktische vragen.

Andere medewerkers

Naast deze mensen kunt u ook nog andere medewerkers op onze afdeling tegenkomen, zoals medewerkers roomservice, diëtisten, medisch maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, logopedie, ergotherapie, psychiatrie, team voor ouderen (CTO),  de wondconsulent en medewerkers van de pastorale dienst en vrijwilligers. Indien u meer informatie nodig hebt dan kunt u terecht bij de verpleegkundige.

De afdeling verlaten

Wanneer uw lichamelijke conditie het toelaat, kunt u de afdeling verlaten. Meld dit dan wel even bij de verpleegkundige, zodat we weten waar we u kunnen vinden. ’s Nachts zijn vanaf 24.00 tot 6.00 uur de toegangsdeuren van de afdeling gesloten. Zorg dus dat u voor die tijd terug bent op de afdeling. 

Bezoek(tijden)

Bezoek is welkom op maandag t/m vrijdag van 17.00 – 20.00 uur. Van 11.00 – 12.00 uur is er een extra bezoekuur voor partner/contactpersoon. In het weekend en op feestdagen kan het bezoek terecht van 11.00 – 12.00 uur en van 15.00 – 20.00 uur.

  • Wilt u met kinderen jonger dan 12 jaar op bezoek komen? Overleg dan eerst met de verpleegkundige.
  • Wij verzoeken u om met maximaal 2 personen een patiënt te bezoeken.
  • Afwijken van bezoektijden kan alleen in overleg met de verpleegkundige.
  • Uw bezoek mag gratis koffie en thee halen in de koffiecorner vooraan de afdeling.

Contact

U of uw partner/familie kunnen een afzonderlijk gesprek met de zaalarts of medisch specialist aanvragen. Dit kan via de verpleegkundige of zaalarts geregeld worden. Vaak worden deze gesprekken gepland tijdens het partnerbezoek van 11.00 – 12.00 uur of tussen 15.00 en 16.00 uur. De contactpersoon kan tussen 11.00-12.00 telefonisch contact opnemen met de afdeling voor overleg met de verpleegkundige.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Gerelateerde informatie

Code E3 01-AD

Terug naar boven