Behandelingen & onderzoeken

Implantaten: nazorg bij gebitsprothese (kunstgebit)

Voor een betere houvast van een gebitsprothese (kunstgebit), heeft de patiënt soms implantaten nodig. Deze implantaten worden geplaatst door de kaakchirurg in het ziekenhuis.

Voordat de gebitsprothese geplaatst wordt, moeten de implantaten goed verzorgd zijn. Goede nazorg is daarom belangrijk. Onderstaande instructies kunnen u daarbij helpen.

Direct na de behandeling

Zwelling

Nadat u implantaten heeft kregen, kunt u zwelling krijgen. Deze zwelling kunt u verminderen door thuis goed te koelen. Dit kunt u doen door een coldpack tegen de zwelling aan te houden. Wissel hierbij steeds af: 15 minuten ijs op uw zwelling, 15 minuten geen ijs erop, 15 minuten ijs, enzovoort. Het is beste is om dit de eerste 3 uur na uw behandeling vol te houden.

Er kan ook een bloeduitstorting (soort blauwe plek) ontstaan bij de zwelling. Deze zal langzaam weer verdwijnen.

Pijn

U kunt 2 tot 4 uur na de behandeling pijn krijgen. Uw plaatselijke verdoving is dan uitgewerkt. Mocht u veel last hebben van de pijn, neem dan een pijnstiller (bijvoorbeeld een paracetamol). Lees, voordat u de pijnstiller gebruikt, altijd goed de bijsluiter. Deze kunt u vinden in het doosje waar de pijnstillers in zitten.

Eten en drinken

De eerste uren na de ingreep kunt het beste iets eten of drinken dat lauw van temperatuur is. Dit betekent dat het eten of drinken niet te heet en niet te koud moet zijn.

De eerste weken na de behandeling

Hieronder leest u meer over wat u kunt doen in de eerste weken na uw behandeling. De informatie gaat over: spoelen, roken en alcohol, maar ook wat u over wat u kunt eten en drinken.

Spoelen

De eerste 2 weken na uw behandeling, mag u de implantaten niet met een elektrische tandenborstel poetsen. In plaats daarvan gebruikt u de meegegeven zachte tandenborstel en een mondspoeling (Corsodyl® 0,2% of Perio-Aid 0,12%). Voor de mondspoeling krijgt u een recept mee.

Hoe gebruikt u de mondspoeling?

  • Spoel uw mond 2 tot 3 keer per dag. Doe dit een week (7 dagen) lang.
  • Start met spoelen op de dag na de behandeling.

Stel, uw behandeling was op maandag, dan begint u dinsdag met de mondspoeling. U spoelt op dinsdag 2 of 3 keer uw mond met de mondspoeling. Dit doet u ook op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Op dinsdag mag u dan stoppen.

Belangrijk:

  • Spoel uw mond niet na met water nadat u de mondspoeling heeft gebruikt;
  • Eet of drink niet meteen na het spoelen. Doe dit pas na 30 minuten.
  • Lees goed de gebruiksaanwijzing van het spoelmiddel.

Als u nog eigen tanden en/of kiezen heeft, dan kunt u deze gewoon poetsen zoals u gewend bent.

Roken en alcohol

De eerste 2 weken na een behandeling kunt u beter niet roken en geen (of weinig) alcohol drinken. Roken en alcohol zorgen er namelijk voor dat de wond in uw mond minder goed geneest.

Voeding

De eerste 2 weken kunt u het beste zachte voeding eten. Eet dus liever geen harde dingen als stokbrood, appels of pinda’s. Zo kunnen de implantaten goed vastgroeien.

U hoeft geen maaltijd over te slaan en u kunt de normale hoeveelheden aanhouden.

Verdere nazorg

Hieronder vindt u meer informatie over uw hechtingen, de controle en het afdekdopje.

Hechtingen

De wond in uw mond wordt gehecht. Deze hechtingen lossen niet altijd vanzelf op. Wanneer u hechtingen heeft die niet oplosbaar zijn, krijgt u een afspraak op de polikliniek Kaakchirugie & Mondziekten. Tijdens deze afspraak verwijdert de kaakchirurg uw hechtingen.

Controle

Tijdens de eerste 3 maanden komt u meestal nog 2 keer terug op de poli voor controle:

  • Voor het verwijderen van de hechtingen (als ze niet opgelost zijn);
  • Voor een controle van het botniveau rondom het implantaat. Dit gebeurt meestal 8 tot 10 weken na uw behandeling. We maken dan een röntgenfoto van uw kaak.

Vervolgens hangt het af van de situatie of:

  • u een jaarlijkse controle krijgt bij de kaakchirurg in het ziekenhuis; of
  • verdere controle bij uw tandarts plaatsvindt.

De kaakchirurg bespreekt dit met u.

Inheeldopje

In de meeste gevallen wordt op de implantaten een inheeldopje (healing cap) geplaatst. Om dit dopje wordt het tandvlees gehecht.

Soms gaat het inheeldopje los zitten. U kunt dan het dopje vast laten zetten door uw eigen tandarts of kaakchirurg.

Als het inheeldopje los zit, wacht dan niet te lang met het weer vastzetten. Soms kan het tandvlees namelijk over het implantaat heen groeien. 

In enkele gevallen wordt het tandvlees helemaal over de implantaten gehecht. De implantaten zijn dan niet meer zichtbaar in de mond. Als dit bij u het geval is, wordt er in een latere fase alsnog een inheeldopje op de implantaten geplaatst.

Mondverzorging

Een goede mondhygiëne speelt een belangrijk rol bij uw behandeling. Regelmatige controles bij een mondhygiënist en/of uw eigen tandarts kunnen u daarbij helpen. Hieronder leest u meer over hoe u uw implantaat en uw gebitsprothese het beste kunt verzorgen.

Poetsen

Een week na het plaatsen van de implantaten begint u met de zachte tandenborstel de hechtingen en afdekdopjes te poetsen.

De gebitsprothese (kunstgebit) kunt u op de gebruikelijke manier schoonmaken.

Ontsteking

Als het tandvlees bij het poetsen gaat bloeden, is het waarschijnlijk ontstoken. Het is dan niet goed om minder te gaan poetsen om zo te voorkomen dat het gaat bloeden! Poets juist extra lang, maar ook extra voorzichtig. Als u de implantaten, uw tandvlees en de prothese extra goed schoon houdt, verdwijnt de ontsteking vaak vanzelf.

Als u nog mondspoeling (Corsodyl® of Perio-Aid) thuis heeft, kunt u dit 2 keer per dag gebruiken. Doe dit 2 weken lang, elke dag. Na gebruik van de mondspoeling alles goed uitspugen. Niet naspoelen met water, want dan werkt de mondspoeling niet.

Tandsteen

Om tandsteen te voorkomen, is het goed om de implantaten 1 keer per week aan te stippen met natuurazijn. U kunt dit doen met een tandenborstel of wattenstaafje. Na het aanstippen, niet naspoelen met water.

Prothese

Hoe verzorgt u uw prothese?

  • Doe uw prothese (kunstgebit) het liefst 's nachts uit en bewaar hem in een bakje met water. Het water kunt u het beste iedere avond verschonen.
  • Gebruik geen Steradent (kunstgebitreiniger). Het beste is om Coregatabletten (reinigingstabletten) te gebruiken.
  • Reinig de prothese na iedere maaltijd. Gebruik daarvoor het liefst een speciale protheseborstel en vloeibare ongeparfumeerde zeep of gebitsreinigingsgel van Ecosym (verkrijgbaar bij apotheek of drogisterij). Gebruik het liefst geen tandpasta. Dat gaat schuren in uw mond. In tandpasta zit namelijk polijstmiddel waarmee u krasjes kunt maken op de prothese. In deze krasjes kan makkelijk vuil komen.
  • Leg de prothese 1 keer per week in een bakje waar u voor de helft water in doet en voor de helft natuurazijn. Zo voorkomt u dat er aanslag (verkleuring) op de prothese komt.

Jaarlijkse controle

Als uw gebitsprothese op de implantaten zit, is het belangrijk dat u deze jaarlijks (elk jaar) laat controleren door uw tandarts of tandprothetist. Hier bent u zelf verantwoordelijk voor: vergeet dus niet om elk jaar een nieuwe afspraak te maken.

Wanneer bellen?

Neem contact met ons op:

  • als de bloeding niet stopt;
  • als de lichaamstemperatuur boven de 39 graden stijgt;
  • als u vragen hebt of zich ongerust maakt.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de poli Kaakchirurgie & Mondziekten, T 088 320 20 00.

Na 16.30 uur en in de weekenden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende
Hulp, T 088 320 33 00.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Expertise en ervaring

Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.

Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) en de Tandarts Spoed Praktijk. Op de afdeling is een mondhygiëniste werkzaam.

Meer informatie

Op website van het centrum voor implantologie kunt u meer informatie vinden.

Gerelateerde informatie

Code KCH 04-AD

Terug naar boven