Behandelingen & onderzoeken IBD-zorg

Tioguanine (Thiosix, 6-thioguanine, 6-TG, Aces-TG) bij IBD

Tioguanine (6-thioguanine, 6-TG) is een middel, dat nauw verwant is met azathioprine en 6-mercaptopurine. Een groot deel van deze informatie over het gebruik van tioguanine bij IBD en de bijwerkingen geldt dan ook voor alle 3 de middelen.

6-TG is een stof, die vrijkomt bij de afbraak van azathioprine en 6-MP en is een van de belangrijkste werkzame bestanddelen daarvan. 6-TG lijkt minder bijwerkingen te hebben dan de andere.

Indicatie en werking

Tioguanine wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Het wordt gebruikt als onderhoudsbehandeling, om de noodzaak van herhaald prednisongebruik te voorkomen. In het algemeen komt u voor het gebruik van 6-TG pas in aanmerking als u bijwerkingen heb van azathioprine en/of 6-MP. Het medicijn werkt ontstekingsremmend (immunosuppressivum), deze is echter pas volledig na 2 tot 4 maanden; daarom is tijdelijk vaak een middel als prednison nodig. 

Voorzorg

Voor de aanvang van de behandeling wordt het bloed gecontroleerd op het volgende:

  • op het Hepatitis B virus
  • of u waterpokken heeft doorgemaakt
  • of u Epstein-barrvirus heeft doorgemaakt
  • op genotypering 

Er moet voorkomen worden dat het virus door de behandeling met thiosix actief wordt.

Tabletten en dosering

De dosering hangt af van uw lichaamsgewicht. De beschikbare tabletten hebben een sterkte van 10 of 20 mg en dienen dagelijks, met water, ingenomen te worden. Neem de tabletten een half uur voor de maaltijd in. Vermijd inname samen met melkproducten.

Bijwerkingen

Bijwerkingen treden op bij 15-30% van de mensen. Sommige zijn in een vroeg stadium te ontdekken door bloedonderzoek.

  • Leverirritatie of beschadiging: dit geeft meestal geen klachten en wordt ontdekt bij bloedonderzoek. Er bestaat een risico op het ontwikkelen van een bepaalde vorm van leverbeschadiging. Dit risico lijkt klein bij de gebruikte doseringen.
  • Misselijkheid, braken, minder eetlust, diarree: met name in begin nogal eens optreden; dan dosering verdelen over de dag en/of innemen voor het slapen gaan.
  • Verhoogde kans op infecties door verstoorde aanmaak van witte bloedlichaampjes: bij aanhoudende koorts en keelklachten stoppen met tioguanine, waarschuw uw specialist of verpleegkundige.
  • Spontaan blauwe plekken of bloedinkjes door verstoorde aanmaak van bloedplaatjes: u moet stoppen met het medicijn, waarschuw uw specialist/verpleegkundige.
  • Bloedarmoede door verstoorde aanmaak van rode bloedlichaampjes: dit wordt meestal ontdekt bij bloedonderzoek.
  • Overgevoeligheidsreacties met huiduitslag  en/of koorts en spierpijn: u moet stoppen met de medicatie, waarschuw uw specialist/verpleegkundige.
  • Alvleesklierontsteking: bij ongebruikelijke hevige (boven-)buikspijn moet u stoppen met de medicatie, waarschuw uw specialist/verpleegkundige.
  • Verhoogde gevoeligheid voor zonlicht: bij veel blootstelling aan zonlicht of zonnebank is er een risico op sneller verbranden, huiduitslag en huidwratjes, en mogelijk ook op huidkanker; voorzichtig met zon dus. 
  • Licht verhoogd risico op bepaalde zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker op lange termijn.

Bloedcontroles

Regelmatig bloedonderzoek (o.a. rode en witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes en leverfuncties) is nodig: In de eerste 3 maanden na 2-4-8 en 12 weken, daarna 1 maal per 4 maanden. Na 2 jaar gebruik van tioguanine vinden er bloedcontroles 1 maal per 6 maanden plaats. 

Zwangerschap, borstvoeding

Vrouwen: gebruik van Thiosix is veilig rondom de zwangerschap. Er is geen verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid of op schade voor het kind. Het nut van het stoppen met de medicatie weegt niet op tegen het risico op de verergering van de ziekte (met gevaren voor vrouw en zwangerschap ) bij stoppen.

Mannen: het is waarschijnlijk, dat gebruik door mannen met kinderwens veilig is.

Aanvullende informatie

  • Bij optreden van gordelroos: moet u meteen contact opnemen met huisarts! Meestal zal deze dan een middel tegen gordelroos voorschrijven.
  • Vaccinaties:
    • Tijdens gebruik van tioguanine mag u zich niet laten vaccineren met levende vaccins, zoals tegen Bof-Mazelen-Rode hond, Varicella (waterpokken, gordelroos) en sommige tropische ziektes, zoals Gele koorts.
    • Veelgebruikte vaccins als DKTP, influenza (griep) en hepatitis A en B kunt u veilig toegediend krijgen.
    • Jaarlijkse vaccinatie tegen influenza (griep) en corona is zeer aan te raden. Soms kunnen ook vaccinaties tegen hepatitis B en/of het gordelroosvirus aangeraden worden.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Gerelateerde informatie

Code MDL 75-AD

Terug naar boven