Home

Het St. Antonius Kankercentrum (darmkanker)

U komt voor onderzoek en behandeling naar het St. Antonius Ziekenhuis. U wordt hier behandeld en begeleid door een gespecialiseerd darmkankerteam in het St. Antonius Kankercentrum.

Het darmkankerteam

Dit team bestaat uit:

  • MDL-arts (maag-darm-leverarts)
  • Chirurg (gespecialiseerd in maag-darm-leverchirurgie)
  • Verpleegkundig specialist MDL-Oncologie (casemanager)
  • Radioloog
  • Oncoloog en verpleegkundig specialist Oncologie (casemanager) - bij chemotherapie
  • Radiotherapeut - bij bestraling
  • Diëtist
  • Fysiotherapeut
  • Stomaverpleegkundige
  • Artsen en verpleegkundigen van de verpleegafdeling of dagbehandeling

Uw hoofdbehandelaar

Afhankelijk van de behandeling is één medisch specialist van het team uw hoofdbehandelaar. Deze medisch specialist is eindverantwoordelijk voor de zorg en uw behandeling. U kunt met al uw vragen bij hem of haar terecht. Afhankelijk van de fase van de behandeling - denk aan de operatie, behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie - kan het zijn dat u van hoofdbehandelaar wisselt. Twijfelt u wie uw hoofdbehandelaar is? Dan kunt u dit navragen bij uw casemanager.

Uw casemanager

U wordt tijdens uw hele zorgtraject begeleid door een casemanager. Dit is een verpleegkundig specialist van het behandelteam die uw zorgtraject coördineert. Een verpleegkundig specialist is zowel medisch als verpleegkundig opgeleid en werkt nauw samen met de medisch specialisten en anderen die bij uw behandeling betrokken zijn. Hij of zij kan u bijvoorbeeld ondersteunen bij het maken van keuzes tijdens de behandeling, medicijnen voorschrijven of klachten behandelen die met uw darmkanker te maken hebben.

De casemanager is goed op de hoogte van uw situatie, aandoening en behandeling en begeleidt u en uw naasten vanaf het moment dat darmkanker wordt vastgesteld. De casemanager is dan ook uw vaste aanspreekpunt voor al uw vragen. Afhankelijk van de fase van de behandeling kan het zijn dat u van casemanager wisselt.

Multidisciplinair overleg (MDO)

Alle patiënten worden tijdens het hele zorgtraject voor en na een behandeling besproken in het MDO (Multidisciplinair overleg). Bij dit overleg zijn alle medisch specialisten en andere zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn aanwezig. Zij overleggen over de best mogelijke (vervolg)behandeling in úw geval. Daarna bespreekt en overlegt uw arts of casemanager dit uitgebreid met u. 

Tips voor een gesprek met zorgverleners

U heeft regelmatig gesprekken met uw behandelaars. De volgende tips kunnen u helpen bij een goede voorbereiding en de gesprekken zelf:

  • Ga bij voorkeur niet alleen;
  • Schrijf uw vragen op en stel altijd al uw vragen;
  • Geef alles door wat belangrijk is voor uw behandeling en gezondheid;
  • Maak aantekeningen of neem het gesprek op met uw telefoon;
  • U beslist uiteindelijk zelf: vraag naar uw mogelijkheden, de voor- en nadelen van deze mogelijkheden en wat deze voor uw situatie betekenen (‘3 goede vragen’);
  • Vraag zo nodig bedenktijd;
  • Vraag naar de mogelijkheden voor begeleiding.

Zie ook het hoofdstuk 'Extra informatie en tips' in de map en de website van 3 goede vragen

Uw zorgtraject

Grafische weergave hoe uw zorgtraject verloopt

Toelichting op zorgpad

Dit zorgtraject geeft de gang van zaken voor de grootste groep patiënten weer. Van de groep patiënten die een buikoperatie krijgt, is bij een klein aantal ook een voor- en/of nabehandeling nodig. Een voorbehandeling kan bestaan uit bestraling en/of chemotherapie. Een nabehandeling bestaat uit aanvullende chemotherapie.

Behandelplan

Het is belangrijk dat u na de diagnose de tijd neemt om de eerste emoties te verwerken. In die tijd komt u samen met uw arts en/of casemanager tot een behandeling die het beste bij u, uw situatie en uw leven past. Dit wordt ook wel Samen Beslissen genoemd. Meer informatie over Samen beslissen vindt u in het hoofdstuk 'Extra informatie en tips'.

Het streven is dat u binnen 2 weken duidelijkheid heeft over uw behandelplan. Daarna start u in principe binnen 3 weken met de behandeling. Soms is wat meer tijd nodig, bijvoorbeeld voor onderzoeken. De behandeling begint dan mogelijk later.

Uw huisarts

Het behandelteam houdt uw huisarts op vaste momenten op de hoogte. U en uw naasten kunnen ook altijd bij de huisarts terecht voor extra uitleg en/of het maken van een weloverwogen keuze voor een bepaalde behandeling.

Registratie van kanker

Het behandelteam legt de medische gegevens van elke patiënt vast in een medisch dossier. Sommige gegevens uit dit dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Artsen en onderzoekers gebruiken deze gegevens voor onderzoek naar kanker. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Heeft u bezwaar tegen deze registratie van uw medische gegevens? Dan kunt u dit schriftelijk of per e-mail doorgeven aan het IKNL:

Integraal Kankercentrum Nederland
Postbus 19079
3501 DB Utrecht
e-mail: fg@iknl.nl
www.iknl.nl

Code KAN PIM-DK-03

Terug naar boven