Behandelingen & onderzoeken Hartcentrum

Telemetrie op de verpleegafdeling

Soms is het nodig tijdens de ziekenhuisopname de hartslag te bewaken. Dit wordt op afstand gedaan met een telemetriekastje dat de patiënt bij zich draagt. 

Het telemetriekastje registreert de hartslag en stuurt de gegevens door naar een computer op de afdeling.

Telemetrie

Telemetrie betekent letterlijk: meten op afstand. In dit geval gaat het om het meten van uw hartritme. Dit gebeurt via een kastje dat u bij u draagt. Op uw borst krijgt u 5 elektroden geplakt die aan het kastje worden verbonden.

Het kastje registreert uw hartslag en stuurt de gegevens door naar een computer op de afdeling. De verpleegkundigen kunnen daar op een beeldscherm uw hartritme in de gaten houden.

Hoe werkt telemetrie?

De zender van het telemetriekastje vangt de elektrische prikkel van het hart op en zet deze om in een signaal.

Uw hart is een spier die (in rust) zo’n 60 tot 80  keer per minuut samentrekt. Zo pompt het hart het bloed door uw lichaam. Dat samentrekken gebeurt door een elektrische prikkel die het hart zelf afgeeft.

Het telemetriekastje moet u zien als een zender. De zender vangt de elektrische prikkel van het hart op en zet deze om in een signaal. De computer op de afdeling vangt dit signaal op en maakt het zichtbaar op de monitor. Zo wordt uw hartritme op afstand bewaakt.

Waarom krijgt u telemetrie?

U kunt telemetriebewaking krijgen om verschillende redenen.

Telemetrie kan in veel verschillende gevallen worden ingezet, bijvoorbeeld:

  • Om te onderzoeken of u hartritmestoornissen heeft als u flauwgevallen of onwel geworden bent.
  • Als de arts denkt dat u misschien een hartritmestoornis heeft gehad. Het doel is dan een eventuele nieuwe ritmestoornis te meten.
  • Als u een hartritmestoornis heeft die behandeld moet worden.
  • Als er door verschillende oorzaken een grote kans bestaat dat u een hartritmestoornis krijgt. Bijvoorbeeld na een operatie aan een van de hartkleppen.

Waar moet u op letten?

Als u een telemetriekastje draagt, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.

Niet van de afdeling af

De telemetriezender heeft maar een beperkt bereik. Als u buiten het bereik komt, is uw hartritme niet meer zichtbaar op de monitor. Dat betekent dat u niet zonder overleg van de afdeling weg mag. Op de afdeling zelf kunt u gewoon rondlopen, ook bij het zitje voor aan de afdeling (bij de trap). U mag de trap niet af. Voor onderzoeken mag u de afdeling, onder toezicht of met toestemming van de arts, wel verlaten.

Wassen en douchen

Bij het wassen is het belangrijk dat de draden en plakkers op de juiste plek blijven zitten. Als er toch een of meerdere plakkers loslaten, zal de verpleegkundige ze weer voor u vastplakken. Douchen mag alleen met toestemming van de arts.

Infuusnaaldje

Het kan nodig zijn om een infuusnaaldje aan te brengen in uw hand of arm. Mocht u ernstige hartritmestoornissen krijgen, dan kan de verpleegkundige u direct medicijnen geven via dit naaldje. Medicijnen werken namelijk het snelst als ze direct in het bloed worden gegeven.

Eventuele klachten bij telemetrie

Soms kunnen er klachten ontstaan bij het gebruik van een telemetriekastje.

Als u een of meerdere van de onderstaande klachten heeft, meld dit dan direct bij de verpleegkundige:

  • hartkloppingen;
  • het gevoel dat uw hart een of meer slagen overslaat;
  • duizeligheid;
  • het gevoel dat u gaat flauwvallen;
  • pijn op de borst;
  • andere klachten.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Gerelateerde informatie

Code CAR 71-AD

Terug naar boven