Atrium-septumdefect (ASD)
Voor de geboorte bestaat tussen de beide hartboezems een opening. Dat is normaal en het is nodig om bloed van de rechterkant naar de linkerkant van het hart te laten stromen, zolang de longen nog niet functioneren. Voor deze opening zit een klepje dat, als de druk in de linkerboezem toeneemt, na de geboorte sluit en vastgroeit.
Soms is dit klepje te klein en blijft er een opening (defect) in het boezemtussenschot (atrium-septum). Hierdoor kan bloed van de linker- naar de rechterboezem stromen, waardoor de rechterhartkamer extra belast kan raken. Dit kan leiden tot een vorm van hartfalen. Ook bestaat er een risico dat bloedstolseltjes naar de linkerzijde van het hartstromen en zo een hersenbeschadiging veroorzaken.
Op deze pagina snel naar
Symptomen
Patiënten met atrium-septumdefect kunnen last hebben van:
- kortademigheid en vermoeidheid
- verminderd inspanningsvermogen
- hartritmestoornissen
- hartkloppingen
- chronische luchtweginfecties
- verminderd inspanningsvermogen
- hartritmestoornissen
- hartkloppingen
- chronische luchtweginfecties
Behandelingen
De behandeling van een atrium-septum defect bestaat uit een ingreep waarbij de opening tussen de hartboezems wordt gesloten met een soort parapluutje.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen en hartchirurgen gemiddeld 2000 hartoperaties en 2400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) uit.
Hoe ziet een ASD eruit?
Op de onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van een atrium-septumdefect.
Meer informatie
Websites
Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites: