Behandelingen & onderzoeken Hand- en polschirurgie

Handtherapie

Klachten aan uw hand, pols en/of onderarm kunnen u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Handtherapie vergroot de kans op herstel, zodat u uw dagelijkse activiteiten sneller weer kunt oppakken. 

Handtherapie kan bij verschillenden aandoeningen en klachten worden toegepast. Deze therapie wordt binnen het St. Antonius Ziekenhuis gegeven door speciaal opgeleide handtherapeuten. 

Meer over handtherapie

Wanneer handtherapie?

Bent u in ons ziekenhuis aan uw hand of pols geopereerd? Dan verwijst de specialist u voor nabehandeling vaak naar handtherapie. De specialist kan u voor de volgende aandoeningen doorverwijzen naar onze handtherapeuten:

  • Pols-, hand- en vingerverwondingen die zijn behandeld zonder operatie. Dat kan een breuk zijn of een gewricht dat uit de kom is geweest.
  • Pols-, hand- en vingerverwondingen die zijn behandeld met een operatie. Zoals carpaal tunnelsyndroom, Ziekte van Dupuytren.
  • Overbelastingsklachten: KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder). Voorbeelden zijn: peesontstekingen en peesschede-ontstekingen, zoals een triggerfinger (haperende vinger) en de ziekte van De Quervain.
  • Gewrichtsslijtage en gewrichtsontstekingen zoals artrose en reumatoïde artritis.
  • (Onbegrepen) polsklachten.
  • Neurologische aandoeningen zoals: carpaal tunnelsyndroom, ulnaropathie, zenuwbeschadiging als gevolg van een trauma.

Wat is een handtherapeut?

Een handtherapeut is een fysiotherapeut of ergotherapeut die speciaal is opgeleid voor het behandeling van klachten aan de hand, pols en/of (onder) arm. Door een gerichte aanpak en specifieke kennis krijgt u de best mogelijke behandeling en begeleiding. U kunt daardoor sneller weer functioneren, werken, uw hobby uitvoeren en sporten. 

Voorbereiding

Voor handtherapie is geen voorbereiding nodig.

Behandeling

Handtherapie kan onder andere bestaan uit:

  • wondbehandeling;
  • littekenmassage;
  • bestrijding van zwelling;
  • oefentherapie;
  • spalk- en/of bracetherapie;
  • advies over ondersteunende hulpmiddelen;
  • analyse van de werkplek;
  • advies om klachten te voorkomen.

Welke behandeling(en) bij u wordt toegepast, is afhankelijk van uw klachten. We stellen samen met u een behandelplan op. 

Nauwe samenwerking met medisch specialisten

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, werken handtherapeuten en andere medisch specialisten nauw samen. Zo zijn er zijn gezamenlijke spreekuren van de handtherapeut met de plastisch chirurg, traumachirurg, reumatoloog en revalidatiearts. Tijdens deze spreekuren onderzoeken zij de problemen aan uw hand, pols of onderarm. Door deze intensieve samenwerking komen zij samen met u tot een behandeling die het beste past bij uw situatie. 
 

Expertise en ervaring

De fysiotherapeuten en ergotherapeuten van de vakgroep Handtherapie hebben zich uitgebreid geschoold om patiënten met handproblemen te kunnen behandelen. Zij staan geregistreerd in het BIG-register of kwaliteitsregister Paramedici en zijn lid van de Nederlandse Vereniging Voor Handtherapie (NVHT). 

Maak kennis met het team Handtherapie

Meer informatie

Vergoeding handtherapie (fysiotherapie en ergotherapie) 

In Nederland kennen we een basisverzekering en zijn er aanvullende verzekeringen. Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt daarom overwegen een goede aanvullende verzekering af te sluiten waarin voldoende fysiotherapiebehandelingen zijn opgenomen. Ergotherapie wordt voor een maximaal aantal uren vergoed vanuit de basisverzekering.

Wilt u weten of uw behandeling vergoed wordt? Kijk dan in uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.   

Meer informatie over vergoedingen vindt u op:

Gerelateerde informatie

Code FYS 30-B

Terug naar boven