Behandelingen & onderzoeken Gynaecologie

Gynaecologische echo

Bij een echo brengt de arts weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. In het geval van een gynaecologische echo beoordeelt de arts: de baarmoeder, de baarmoederholte, de eierstokken en de eileiders.

Redenen om een echo te maken, zijn:

  • Abnormaal bloedverlies
  • Buikpijn
  • Controle van de ligging van een spiraal
  • Jonge zwangerschap

Voorbereiding

Lege blaas

Het inwendige onderzoek wordt gedaan met een lege blaas. Zorg er daarom voor dat u naar het toilet bent geweest voordat de arts u roept.

Nuchter zijn

U hoeft niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u voor de echo gewoon mag eten en drinken.

Bloedverlies? Geen probleem

Heeft u bloedverlies op de dag van het onderzoek? Dat is geen enkel probleem. De arts kan de echo nog steeds uitvoeren.

Onderzoek

Een inwendige vaginale echo heeft de voorkeur, omdat dit voor duidelijkere beelden zorgt. In zeldzame gevallen wordt voor een uitwendige echo gekozen.

De huisarts heeft dit onderzoek aangevraagd. De echo zelf wordt gemaakt door één van onze specialisten. Dit kan een gynaecoloog zijn, een arts in opleiding, een arts-assistent of een huisarts in opleiding.

Inwendige echo

Bij een inwendige echo brengt de arts een dunne echokop in de vagina. Dit doet meestal geen pijn.

Heeft u moeite met een inwendig onderzoek? Bespreek dit dan met uw arts. Een andere mogelijkheid is om een uitwendige echo te maken.

Uitwendige echo

De uitwendige echo wordt alleen gemaakt als een inwendige echo niet mogelijk is. Dit kan voorkomen als u bijvoorbeeld nog nooit seks heeft gehad.

Bij de uitwendige echo brengt de arts gel aan op uw buik. Vervolgens beweegt hij of zij de echokop over uw buik. 

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten.

Goed om te weten

  • Deze afspraak is alleen bedoeld voor het uitvoeren van het onderzoek 
  • De afspraak is niet bedoeld om uw klachten te bespreken 
  • De arts zal geen adviezen geven of behandelingen doorspreken 
  • De bevindingen van het onderzoek worden door uw huisarts met u besproken.

Nazorg

Uitslag

De uitslag van dit onderzoek krijgt u gelijk te horen van de arts. De arts stuurt deze uitslag ook naar uw huisarts. De huisarts heeft de uitslagen de volgende dag tot zijn/haar beschikking. U kunt bij uw eigen huisarts een afspraak maken om de uitslag te bespreken.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code GYN 62-O

Terug naar boven