Cryobehandeling baarmoederhals
Contact
Dit is een behandeling van cellen door bevriezing. Bij een makkelijk bloedende baarmoedermond na bijvoorbeeld gemeenschap kan een cryobehandeling worden voorgesteld.
De arts plaatst via de schede een metalen stift tegen de baarmoederhals.
Op deze pagina snel naar
Meer over cryobehandeling baarmoederhals
Via deze stift worden de cellen in de baarmoederhals bevroren. De metalen stift wordt gekoeld door middel van vloeibare stikstof.
Voorbereiding
Menstruatie
Het is niet raadzaam dat u menstrueert tijdens een behandeling. Mocht dit het geval zijn, neem dan de dag voor uw ingreep contact met ons op.
Pijnstilling
U kunt eventueel zo’n half uur voor het bevriezen een tablet tegen menstruatiepijn innemen.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
Behandeling
De behandeling gebeurt op de polikliniek en duurt ongeveer een kwartier. U neemt plaats in de gynaecologische onderzoeksstoel. De arts brengt een speculum in de schede. Daarna plaatst de arts een metalen stift op de baarmoederhals. De stift is verbonden met een lang instrument dat vloeibare stikstof vervoert en daardoor ijskoud wordt.
Ook de plaats waar de arts de stift tegen de baarmoederhals aanhoudt, wordt ijskoud en bevriest. Na zo’n drie tot vijf minuten stopt de toevoer van vloeibare stikstof, waarna de stift en de baarmoederhals ontdooien. Vaak wordt na enkele minuten de baarmoederhals een tweede keer voor een paar minuten bevroren.
Het bevriezen van de baarmoederhals geeft vaak een menstruatieachtig gevoel. Soms kan sprake zijn van krampende buikpijn. U kunt eventueel zo’n half uur voor het bevriezen een tablet tegen menstruatiepijn innemen.
Afscheiding na behandeling
Na afloop kunt u een vrij lange periode (soms wel zes weken) afscheiding hebben. In die periode wordt het bevroren weefsel afgestoten en geneest de wond. De afscheiding is vaak waterdun en ruikt veelal minder prettig.
Nazorg
Adviezen na behandeling van de baarmoederhals
Gebruik tampons
Het gebruik van tampons raden veel gynaecologen af zolang er nog sprake is van bloedverlies of afscheiding na een behandeling.
Seksualiteit
Gemeenschap wordt afgeraden zolang nog sprake is van bloedverlies of afscheiding na een behandeling. Tegen een orgasme (klaarkomen) bestaat geen bezwaar. De eerste keer weer gemeenschap hebben is misschien een eng idee. Toch kan er niets ernstigs gebeuren. Een enkele keer is er wat bloedverlies. De baarmoederhals is dan nog niet helemaal genezen. Wacht dan nog wat langer met het hebben van gemeenschap.
Zwemmen, baden en douchen
Gynaecologen adviseren om niet te zwemmen of een bad te nemen zolang er nog bloederige afscheiding is.
Terugkomen
Als de klachten na 6 maanden nog aanwezig zijn, moet u terugkomen op de polikliniek. De gynaecoloog bespreekt dan hoe het met u gaat.
Lees meer over de nazorg bij uw behandeling
Complicaties en gevolgen op lange termijn
Op korte termijn zijn nauwelijks complicaties van de verschillende behandelingen van de baarmoederhals. U blijft gewoon menstrueren. Over het algemeen zijn geen problemen met zwanger worden, met de zwangerschap zelf of tijdens de bevalling. In uitzonderingsgevallen komen de volgende problemen voor:
Problemen bij het zwanger worden
Na een behandeling maakt de baarmoederhals soms minder slijm aan. Slijm van de baarmoederhals is noodzakelijk voor zaadcellen om zich vanuit de schede naar de baarmoeder en de eierstokken te bewegen. In zeldzame gevallen kan te weinig slijmproductie een reden zijn dat zwanger worden moeilijk lukt.
Problemen tijdens de bevalling
In zeer zeldzame gevallen ontstaat er na een behandeling van de baarmoederhals heel sterk littekenweefsel. Het is mogelijk dat de baarmoederhals dan tijdens de bevalling moeilijker opengaat.
Moeilijkheden bij het afnemen van uitstrijkjes
Door sterk littekenweefsel kan de ingang van de baarmoederhals erg nauw worden, waardoor het moeilijk kan zijn cellen van de binnenkant van de baarmoederhals voor een uitstrijkje te krijgen.
Pijnlijke menstruaties
Als de baarmoederhals als gevolg van littekenweefsel erg nauw is geworden, kunnen menstruaties pijnlijker zijn dan voorheen.
Deze complicaties klinken u misschien alarmerend in de oren. Maar u moet bedenken dat ze slechts zelden voorkomen.
Contact opnemen
Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur belt u naar de polikliniek Gynaecologie. Buiten werktijden belt u de huisartsenpost.
Neem in de volgende gevallen sowieso contact met ons op:
Hevig bloedverlies
Als u na een behandeling van de baarmoederhals veel vloeit, dus meer dan bij een forse menstruatie, is het verstandig met de gynaecoloog contact op te nemen.
Koorts
Ook als u na de behandeling koorts krijgt is dit een reden voor overleg met de gynaecoloog.
Expertise en ervaring
De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder menstruatieklachten, menopauze en anticonceptie). Zij werken nauw samen met andere specialisten in het St. Antonius om patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.