Voedingsadviezen: vóór uw opname, operatie of behandeling
Waarom eiwitrijk eten belangrijk is
Door genoeg eiwitten te eten kunt u een opname, operatie of behandeling beter doorstaan en beter herstellen. Voldoende eiwitten zorgen voor minder verlies van spiermassa, een betere conditie en een beter werkend afweersysteem.
Vaak denken mensen dat ze minder voeding nodig hebben als ze ziek zijn of geopereerd moeten worden, omdat ze dan minder actief zijn. Dit klopt niet. Uw lichaam moet juist hard werken om de ziekte te bestrijden of te herstellen van de operatie. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Als u te weinig eiwitten eet, worden lichaamseiwitten afgebroken. Dit leidt tot verlies van spieren. Leeftijd speelt ook een rol. Met het ouder worden, nemen de spierkracht en spiermassa af. Hoe ouder u bent, hoe belangrijker het is om goed te eten en te bewegen.
Bekijk het filmpje voor informatie en advies over eiwitrijke voeding
Waarin zitten eiwitten?
Vooral dierlijke producten hebben veel eiwitten. Denk aan: vlees, vis, zuivel, kaas en eieren. Eiwitten zitten ook in plantaardige producten zoals sojaproducten, vleesvervangers, noten, pinda’s en peulvruchten.
Meer weten over hoeveel eiwitten producten bevatten? Bekijk hier het complete overzicht.
Tips voor een eiwitrijke maaltijd
- Beleg uw brood het liefst met vleeswaren of kaas, hierin zit meer eiwit dan in zoet beleg.
- Gebruik extra dik beleg per boterham.
- Goede tussendoortjes zijn: een plakje kaas of vleeswaren, een schaaltje kwark of yoghurt en een gekookt ei.
- Wilt u wat drinken? Kies dan vaker voor een melkproduct in plaats van bijvoorbeeld koffie, thee of water.
- Geef het stukje vlees, vis of kip de hoogste prioriteit bij de warme maaltijd.
Zo worden eiwitten het beste opgenomen
Er zijn verschillende manieren om eiwitten extra goed in spiermassa om te zetten.
- Lichaamsbeweging stimuleert de opname van eiwitten in onze spieren.
- Er worden meer eiwitten omgezet in spierweefsel als ze meteen na inspanning worden gegeten. Een eiwitrijke voeding na uw training zorgt dus voor meer resultaat.
- 3 tot 4 keer per dag een grote portie eiwitten eten (20 tot 30 gram) is beter voor uw lichaam dan veel kleine porties verspreid over de dag. Eiwitten worden namelijk beter opgenomen als u ze in grote hoeveelheden tegelijkertijd eet.
- Door een half uur vóór het slapen gaan eiwitrijke voeding te eten, wordt de aanmaak van nieuwe spieren tijdens het slapen extra aangemoedigd.
Anders eten
Tijdens ziekte kan het lastig zijn voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen door een verminderde eetlust, smaakveranderingen, misselijkheid of pijnklachten. Belangrijke voedingsstoffen kunnen ook verloren gaan door diarree of overgeven. Hierdoor kan het lastig zijn om met uw normale dieet voldoende eiwitten binnen te krijgen. U kunt dan het advies krijgen om voeding te eten die misschien ongezond lijkt. Zoals het eten of drinken van volle voedingsproducten in plaats van magere voedingsproducten, of het eten van minder groenten en fruit. Deze adviezen zijn tijdelijk en bedoeld om voldoende eiwitten binnen te krijgen, zodat ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa wordt voorkomen.
Vitamine D
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het behoud van spierkracht en stimuleert de eiwitopbouw. Extra vitamine D slikken is nodig bij:
Inname in microgram (mcg) per dag | |
---|---|
Volwassenen die weinig buiten komen (minder dan 15-30 minuten per dag) | 10 mcg |
Volwassenen met een getinte/donkere huid | 10 mcg |
Vrouwen tussen de 50 en 69 jaar | 10 mcg |
Zwangere vrouwen | 10 mcg |
Mannen en vrouwen ouder van 70 jaar en ouder | 20 mcg |
Bron: Advies suppletie vitamine D volgens de Gezondheidsraad