Beweegadviezen: vóór uw opname, operatie of behandeling
Blijf in beweging!
Uit onderzoeken blijkt dat een goede conditie en voldoende spierkracht belangrijk zijn rondom een ziekenhuisopname. Hoe fitter u voor de opname bent, hoe sneller u kunt herstellen. Met een goede conditie en spierkracht heeft u ook minder kans op complicaties tijdens een opname. En een goede conditie vergroot de kans dat u langer zelfstandig thuis kunt functioneren en verbetert uw kwaliteit van leven.
Met deze adviezen verbetert u op een goede manier uw conditie en spierkracht
- Voer uw dagelijkse activiteiten zo lang mogelijk zelf uit.
- Vermijd overdag onnodige bedrust of lang achter elkaar stilzitten.
- Streef ernaar minimaal 2x per dag 30 minuten te bewegen.
- Is 30 minuten achter elkaar bewegen niet mogelijk?
Verdeel dit dan over de dag in blokjes van 5 tot 10 minuten. - Probeer zo vaak mogelijk de trap te gebruiken in plaats van de lift. Let wel op uw veiligheid.
- Naast dagelijks bewegen adviseren we u minimaal 2x per week een intensieve training te doen om uw spierfunctie en conditie te verbeteren.
- Kijk op Beweegrichtlijnen - Kenniscentrum Sport en Bewegen voor goede adviezen over gezond bewegen.
- Neem eventueel contact op met een fysiotherapeut in uw buurt om onder begeleiding te trainen.
Let op!
Tijdens het dagelijks bewegen mag u kortademig worden, zweten en voelen dat u aan het inspannen bent. Let er wel op dat u niet erg duizelig of misselijk wordt. U moet om onder het bewegen nog een gesprek kunnen voeren.
Tijdens de (sport)training beweegt u intensief. Deze inspanning mag vermoeiend aan voelen. U mag hierbij kortademig worden, zweten en buiten adem raken Na deze training neemt u rust om te herstellen. 1 uur na de training moet u weer hersteld zijn en uw dagelijkse activiteiten weer kunnen doen.
Heeft u tijdens het bewegen last van klachten, zoals duizeligheid of pijn op de borst? Rust dan uit. Verdwijnen de klachten tijdens de rust niet of twijfelt u? Neem dan direct contact op met uw arts.