Behandelingen & onderzoeken Geboortezorg

Videointeractiebegeleiding bij pasgeborenen

Videointeractiebegeleiding richt zich op het in beeld brengen en het bespreken van de natuurlijke communicatie en het contact tussen jou en je baby.

Al direct na de geboorte geven baby’s met verschillende houdingen en bewegingen aan wat ze wel of niet prettig vinden. Dat noemen we de lichaamstaal van de baby. Ouders reageren intuïtief en sterk op deze signalen. De contactsignalen van baby’s zijn nog vluchtig. Door de stilstaande videobeelden kun je stap voor stap terugzien hoe je baby reageert op je stem, je aanraking, hoe je baby ervan geniet om bij je te zijn en hoe je je baby kunt geruststellen.

Meer over videointeractiebegeleiding bij pasgeborenen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven. Wij vinden het belangrijk dat jullie ook tijdens deze opname gelegenheid krijgen een hechte band met je baby op te bouwen. De kraamperiode is bedoeld om te wennen aan een nieuw leven met je baby, die je nog moet leren kennen. In ons ziekenhuis besteden we veel aandacht aan die eerste kennismaking en het eerste contact. Dit doen wij onder meer door middel van videointeractiebegeleiding.

Hoe vindt videointeractiebegeleiding plaats?

Een speciaal opgeleide verpleegkundige of pedagogisch medewerkster maakt een korte video-opname (+ 5 minuten) van jou en je baby. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de verzorging. Zij kijkt de opname later met je terug en laat aan de hand daarvan zien, welke contactsignalen je baby maakt om met jou in contact te komen of te blijven. Je ziet dan terug op de beelden hoe je kind reageert op je stem en je aanraking, hoe je je kind kunt geruststellen en hoe je kind ervan geniet om bij je te zijn. 

Voor wie is het bedoeld?

  • als je vragen hebt over je baby;
  • als je baby te vroeg geboren is en/of in de couveuse ligt;
  • als je een meerling hebt gekregen.

Couveuse

Het kan zijn dat je baby voor korte of voor langere tijd in de couveuse moet liggen. Nauw contact tussen jou, als ouder en je baby is heel belangrijk, vooral in de eerste periode na de geboorte. In het geval van een te vroeg geboorte is nauw contact zo mogelijk nog belangrijker. Nauw contact heeft pas werkelijk betekenis, wanneer het lichamelijke contact betreft. Vooral het “buidelen” heeft hierbij een bijzondere waarde. Daarnaast laat videoanalyse de allerkleinste contactsignalen zien, die je baby geeft. Dit geeft jullie, als ouders de gelegenheid om ondanks de couveuseperiode een hechte band met jullie baby op te bouwen, wat de overgang naar huis gemakkelijker maakt. 

Borstvoeding

Als je baby een tijdje in de couveuse moet liggen en je geeft borstvoeding, kunnen videobeelden van je kind helpen de borstvoeding op gang te helpen en te houden.

Een kopie voor thuis

De filmbeelden worden voor jullie op een USB-stick gezet. Uiteraard wordt hierbij de privacy in acht genomen.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden wij alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Wij willen jou en je partner graag begeleiden in deze bijzondere fase en jullie ondersteunen om je kindje een goede start te geven.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code GEB 44-AD

Terug naar boven