Vervroegd ontslag met sondevoeding
Contact
Kinderen die te vroeg worden geboren en nog niet zelfstandig kunnen drinken, blijven vaak nog een tijd in het ziekenhuis. Zodra het kan is er echter ook niets fijners dan weer naar huis te gaan. St. Antonius Geboortezorg biedt daarom PreVos, vervroegd ontslag met sondevoeding, waarbij premature kindjes met sondevoeding eerder naar huis mogen.
Met deze informatie geven we vast een eerste indruk geeft over vervroegd ontslag met sondevoeding.
Op deze pagina snel naar
Te vroeg geboren & medisch stabiel
Een te vroeg geboren baby heeft door onrijpheid van alle organen een bepaalde periode na de geboorte meer of mindere intensive zorg nodig. De baby verblijft daarom in het ziekenhuis en wordt continu bewaakt.
Na deze intensieve en spannende periode komt een nieuwe periode. Het kind is medisch stabiel, het kan zichzelf op temperatuur houden (eventueel met kruiken) en het groeit voldoende, maar het moet nog wel leren drinken. Tijdens deze fase krijgt de baby de voeding (deels) via een sonde (een slangetje via de neus naar de maag) toegediend. Zelf kunnen drinken is een belangrijk criterium voor ontslag uit het ziekenhuis.
Het leren drinken kan echter een aantal weken duren. Deze periode is voor ouders moeilijk. De tijd van grote spanning is voorbij en ze zijn vaak moe. Het gaat goed met de baby en ze willen graag naar hun eigen huis. De afdeling Geboortezorg van het St. Antonius Ziekenhuis biedt ouders de mogelijkheid hun te vroeg geboren (premature) baby eerder mee naar huis te nemen doordat ouders thuis zelf sondevoeding geven.
Naar huis met sondevoeding
Jullie kind mag thuis in zijn of haar eigen tempo de volledige fles- of borstvoedingen leren drinken. Totdat de baby helemaal zelfstandig kan drinken, geven jullie nog sondevoeding bij.
Uiteraard begeleiden wij bij het leren geven van sondevoeding. Je leert niét om zelf een nieuwe sonde in te brengen. Mocht jullie baby thuis de sonde er per ongeluk uittrekken dan komt een kinderverpleegkundige van een medisch specialistisch kinderthuiszorgteam bij jullie aan huis om een nieuwe sonde in te brengen.
Samen met de ouders bepaalt de kinderarts(assistent) en/of verpleegkundig specialist of hun kind voor vervroegd ontslag in aanmerking komt. Jullie leren dan in het ziekenhuis steeds meer zelf voor de baby te zorgen inclusief het geven van sondevoeding. Dit proces verloopt stap voor stap via een instructieschema. Geleidelijk wordt de zorg verplaatst van het ziekenhuis naar huis.
Eenmaal thuis krijgen jullie professionele ondersteuning van ons. Dit houdt onder andere in dat er tweemaal per week contact is met het ziekenhuis door middel van een e-consult om de conditie, groei en het leren drinken te monitoren. Daarnaast mogen jullie dag en nacht naar het ziekenhuis bellen voor advies. Het ziekenhuis blijft medisch eindverantwoordelijk voor de baby net zolang totdat hij of zij alle voedingen zelfstandig kan drinken.
Waarom sondevoeding?
Er zijn verschillende redenen om sondevoeding te geven:
- het kost jullie kind (nog) te veel energie om zelf te drinken;
- jullie kind heeft (nog) niet voldoende spierkracht om goed te drinken;
- jullie kind laat (nog) prematuur drinkgedrag zien waarbij de coördinatie van zuigen, slikken en ademhalen onvoldoende goed op elkaar afgestemd is.
Kiezen voor vervroegd ontslag
De kinderarts of verpleegkundig specialist informeert vroegtijdig over de mogelijkheid om jullie te vroeg geboren baby met sondevoeding mee naar huis te kunnen nemen.
Jullie krijgen voldoende bedenktijd om een weloverwogen keuze te maken. Indien jullie met jullie baby in aanmerking willen komen voor vervroegd ontslag, laat dit dan aan de zorgverleners weten.
Zij zullen het ontslag samen met jullie plannen, jullie trainen in het geven van sondevoeding en informeren over de begeleiding thuis. Naar verwachting wordt de opname in het ziekenhuis een tot drie weken korter. Jullie kunnen uiteraard altijd terugkomen op jullie besluit en alsnog wachten totdat jullie kind alle voedingen leert drinken in het ziekenhuis.
Voordelen van vervroegd ontslag
Het belangrijkste voordeel voor vervroegd ontslag is dat het gezin zo snel mogelijk wordt herenigd!
Een lange ziekenhuisopname is voor ouders, de baby en voor andere gezinsleden een zware belasting. Allerlei zaken spelen daarin mee. Zo werkt een lang verblijf in het ziekenhuis belemmerend op de ontwikkeling en het opbouwen van een relatie met jullie baby indien jullie gescheiden zijn van jullie baby.
Daarnaast ben je afhankelijk van het ziekenhuis met zijn regels en van de vele verschillende medewerkers met wie jullie en jullie kind te maken krijgen. Mogelijk is er ook de zorg voor de andere kinderen in het gezin. Het geregel rondom de dagelijkse bezoeken aan het ziekenhuis wordt door de meeste ouders als een zeer intensief en drukke periode ervaren. Wanneer de baby dan eerder naar huis kan, hoeven jullie minder te reizen en zal sneller een normale situatie ontstaan voor jullie, jullie kind en het gezin.
Nadelen van vervroegd ontslag
Er zijn ook nadelen aan een vervroegd ontslag. Het dag en nacht geven van sondevoeding thuis is naast de gewone verzorging van een pasgeborene intensief en kost tijd en energie.
Hoewel ontslag iets is om naar uit te kijken, kan er ook twijfel zijn of jullie er zelf wel klaar voor zijn om de zorg volledig over te nemen. Ineens zijn jullie zélf verantwoordelijk, ook voor het geven van de sondevoeding. Sommige ouders zullen dat als spannend ervaren en erg moeten wennen.
Ontslag met sondevoeding
Pas wanneer jullie als ouders helemaal klaar zijn om de zorg zelf over te nemen en jullie voelen zich beide vertrouwd bij de verzorging van jullie kind en het geven van sondevoeding gaat de baby met jullie naar huis.
Uiteraard mag je bij vragen en onzekerheden altijd contact met ons opnemen en zullen regelmatig contactmomenten ingepland worden om het leren drinken te begeleiden.
Expertise en ervaring
Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.