Geboortezorg

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Naast onder meer veilige en deskundige zorg, bieden wij uiteraard diverse soorten pijnstilling. Het is goed om te weten dat je bij St. Antonius Geboortezorg 24 uur per dag, 7 dagen per week pijnstilling kunt krijgen, als je dat wilt.

Een bevalling doet pijn. Maar iedereen beleeft pijn op een andere manier en gaat hier op verschillende manieren mee om. Als je merkt dat de pijn te veel voor je is, kijken wij samen hoe we jou het beste kunnen helpen de pijn te verlichten. Het bestrijden van pijn kan verlichting bieden en de kans op een gewone bevalling vergroten.

Pijnstilling vastleggen in geboorteplan

Het is goed om hierover vooraf al na te denken en dit onderwerp te bespreken met je partner en zorgverlener. Dit kun je doen door middel van het geboorteplan. Hierin kun je ook je overige wensen, verwachtingen en andere aandachtspunten kenbaar maken.

Verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk

Naast diverse ontspanningsmogelijkheden om de pijn mogelijk te verlichten (muziek, bad, skippy-bal), bieden wij diverse vormen van pijnbestrijding aan. 

Samen met je zorgverlener en afhankelijk van je situatie, bekijken we wat het beste bij jou past. Fijn is dat alle pijnbestrijding op je eigen kamer plaats kan vinden. Indien je pijnstilling tijdens de bevalling hebt kan deze ook worden gegeven tijdens het hechten.

Ontspanning

Voor eventuele ontspanning tijdens de weeën biedt Geboortezorg op bijna elke suite een ontspanningsbad aan, zijn er diverse mooie bevalbaden op de afdeling en is er een skippybal en/of peanutbal beschikbaar om ontspannen houdingen aan te nemen. Op vele suites is draadloos CTG (hartfilmpje van de baby) aanwezig om het gebruik te vergemakkelijken. Ook gedimd licht, rustige muziek (geen luide tv aan) en actieve support kunnen een positieve invloed hebben. Je kunt je eigen muziek meebrengen ter ontspanning. Daarnaast kun je tijdens de bevalling diverse baringshoudingen aannemen.

Klik op de link om meer te lezen over bevallen in bad, met de baarkruk of over verschillende baringshoudingen.

Muziek tijdens de bevalling

Zoals hierboven al genoemd  krijgt iedere vrouw te maken met pijn tijdens de bevalling. Hierbij spelen uitputting, angst en spanning een rol. Uit onderzoek blijkt dat het beluisteren van muziek tijdens de bevalling een positief effect heeft op de pijnbeleving van de vrouw. Door het beluisteren van muziek kan de vrouw zich beter ontspannen, hierdoor beleeft zij een prettige en positieve ervaring. Muziek kan eventueel als aanvulling gebruikt worden op ontspanning en ook pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Wat kun je doen?

Je kunt tijdens de zwangerschap zelf al een muzieklijst samenstellen met muziek waar jij jezelf prettig bij voelt. Onderzoek wijst uit dat deze muziek niet hoeft te voldoen aan een specifiek muziekgenre. Op het moment dat je in het ziekenhuis komt voor de bevalling, kan je zelf een bluetooth speaker meenemen om jouw eigen muziek op af te spelen. Uiteraard kun je ook je eigen oordopjes of koptelefoon gebruiken. Afdeling Geboortezorg biedt zelf geen accessoires aan waarmee je je eigen muzieklijst op af zou kunnen spelen. Indien nodig kun je gebruik maken van de stroomvoorzieningen op je eigen verlossuite.

Houd er rekening mee dat er andere mensen zijn in je omgeving, waaronder de zorgverleners. Ook wanneer je voor een badbevalling komt. Wij vragen om de muziek op een gepast volume af te spelen zodat anderen hier geen hinder van ondervinden.

TENS-apparaat

Ook kun je zelf een TENS-apparaat meenemen of vragen of jouw verloskundige deze beschikbaar heeft. Ook op onze afdeling hebben wij een exemplaar ter beschikking. Het apparaat kun je tijdens de bevalling in je hand houden. Bij de bevalling plak je aan weerskanten van je ruggenwervel vier plakkers, daar waar de zenuwen uit de baarmoeder- en bekkenstreek het ruggenmerg in gaan. Je zet het apparaat aan, en verhoogt stapsgewijs de stimulatie, tot het aangenaam aanvoelt op de plaatsen van de plakkers.

Lachgas

Lachgas is beschikbaar in diverse verlossuites. Wij bieden dit aan als pijnbestrijding bij poliklinische bevallingen mits je verloskundige en de aanwezige kraamverzorgende gekwalificeerd zijn voor het gebruik van lachgas.

Ruggenprik

Je kunt een ruggenprik krijgen in je eigen suite. De anesthesist komt dan naar jou toe. Tegenwoordig is er bij een ruggenprik de mogelijkheid om jezelf extra pijnstilling te geven als nodig voor jou door middel van een begrensde toedieningsknop. Dit word ook wel de ‘walking epidural’ genoemd en geeft je dus meer bewegingsvrijheid. 

Remifentanil

Ook kun je gebruik maken van remifentanil. Dit is een krachtige pijnstiller die door een infuus word gegeven.

Lees hieronder de informatie over diverse medische pijnstilling op onze afdeling:

Lees of bekijk ook

Terug naar boven