Geboortezorg

Ontwikkelingsgerichte zorg

Speciaal voor de te vroeg geboren baby’s (prematuren) geven wij specifieke zorg die we ontwikkelingsgerichte zorg noemen. Ontwikkelingsgerichte zorg is een manier van zorgverlening gericht op het verminderen van stress en het bieden van comfort en stabiliteit aan het te vroeg geboren kind. 

Het is volledig gericht op de behoeften van het kind. Samen met jullie als ouders kijken we naar de individuele behoefte van jullie kind. Diverse studies bevestigen keer op keer de grote voordelen van ontwikkelingsgerichte zorg. Kinderen die vanaf het prilste begin verzorgd worden door de ouders hechten een stuk beter, hebben doorgaans minder ademondersteuning nodig, krijgen minder infecties en drinken sneller zelfstandig.

Voorbeelden voor ontwikkelingsgerichte zorg

  • Huid-op-huid contact, buidelen/kangoeroeën
  • Reduceren van negatieve prikkels (geluid, licht, gevoel)
  • Geborgenheid bieden tijdens baden door baden in een doek
  • Lichaamscontact bij verzorging baby; baby aanraken met volle hand
  • Zachtjes praten en troosten
Gezinsgerichte zorg

Hechting en huid-op-huid contact

Het is belangrijk dat jullie en jullie kindje elkaar leren kennen. Als ouder ben je de belangrijkste continue aanwezig in het leven van jullie kind. Dit vraagt dat julie de signalen van jullie kindje opmerken en hierop reageren. Jullie kind heeft jullie nabijheid nodig om zich veilig te voelen en zich te kunnen ontwikkelen. Dus is het nodig dat een ouder veel aanwezig is en voor het kindje zorgt. Dit kan door:

  • Huid-op-huidcontact. Bij buidelen wordt je kindje bloot, met alleen een luier aan, op je blote borst gelegd. Wij stimuleren zoveel mogelijk huid-op-huid contact, hierdoor voelt  het kindje zich veilig en geborgen. Een intensief huid-op-huid contact bevordert het hechtingsproces en brengt ouder en kind dichter bij elkaar. 
  • Zorgen door te voeden, verschonen, baden etc. Uiteraard helpen wij jullie hierbij.
  • Meedoen met de overleggen over jullie kind door onze zorgverleners. We moedigen ouders aan zoveel mogelijk deel te nemen aan de besluitvorming rondom hun kind.
Terug naar boven