CTG (cardiotocografie)
Contact
Een CTG-onderzoek wordt gedaan om inzicht te krijgen in de conditie van de baby in de baarmoeder. Hierbij worden de hartslag van de baby en activiteit van baarmoeder van de moeder onderzocht.
De hartslag van de baby wordt met behulp van ultrageluid (Doppler) gecontroleerd. De baarmoederactiviteit (contracties/weeën) wordt geregistreerd door een soort versterker die de vormverandering van de baarmoeder waarneemt.
Het onderzoek kan zowel uit- als inwendig plaats vinden. Een verpleegkundige van St. Antonius Geboortezorg zal het CTG maken, meestal op verzoek van de verloskundige of gynaecoloog.
Wij werken ook met draadloos CTG. Dit betekent dat de zwangere tijdens de CTG-onderzoeken gewoon vrij kan bewegen en rondlopen en niet op bed hoeft te blijven i.v.m. snoeren. Een stuk prettiger voor onze zwangeren.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Vooraf plassen
Het is handig om voor het onderzoek goed uit te plassen, omdat je tijdens dit onderzoek een band om je buik krijgt en even moet blijven liggen of zitten.
Verder zijn voor dit onderzoek geen voorbereidingen nodig.
Onderzoek
De verpleegkundige die het CTG maakt zal jou en jouw partner begeleiden tijdens het onderzoek.
Gedurende het onderzoek lig of zit je op bed. Het onderzoek kan zowel uit- als inwendig plaats vinden.
Uitwendig CTG
Bij uitwendige registratie worden de versterkers door banden om je buik gefixeerd.
Inwendig CTG
Inwendige registratie gebeurt met een elektrode die wordt bevestigd op de hoofdhuid of de stuit van de baby. Deze methode is alleen mogelijk bij gebroken vliezen tijdens de bevalling.
Duur
Om een zorgvuldig beeld te krijgen, wordt er bij een poliklinische controle ongeveer 30 minuten geregistreerd.
Tijdens een bevalling wordt de hartslag van de baby in principe de hele bevalling met een CTG gevolgd en in de gaten gehouden.
Nazorg
De uitslag
Een gynaecoloog, klinisch verloskundige of arts-assistent beoordeelt de registratie. Zonodig wordt er een vervolgafspraak gemaakt.
Expertise en ervaring
Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.