Aandoeningen Geboortezorg

Advies bij een gebroken bovenarm of sleutelbeen bij uw baby

Tijdens de bevalling heeft uw baby een botbreuk (fractuur) opgelopen aan het sleutelbeen en/of de bovenarm. Dit kan de eerste 2 tot 3 weken pijnlijk zijn, maar de breuk geneest vanzelf zonder spalk of gips. Na ongeveer 3 weken is de breuk genezen en de pijn verdwenen. In deze folder vindt u adviezen om uw baby te verzorgen.

Pijn en bewegen

  • Draag de arm onder het rompertje of maak het mouwtje vast aan de kleding met een speld of pleister.
  • Til de arm niet hoger dan de neus en breng deze voorzichtig een beetje opzij om de oksel schoon te maken.
  • Trek niet aan de armen, bijvoorbeeld bij het aankleden of optillen.
  • Draai uw baby bij het optillen eerst naar de kant waar geen breuk zit. Zo heeft de gebroken arm steun en kan deze niet vallen. U kunt uw baby ook in een doek gewikkeld optillen, zo heeft de gebroken arm steun van de doek.

Houding

  • Leg uw baby de eerste 3 weken niet op de kant van de breuk of op de buik.

Aan- en uitkleden

  • Kies kleding die makkelijk aan- en uit te trekken is, zoals een overslaghemdje in plaats van een rompertje.
  • Aankleden: Begin met de arm waar de breuk zit en trek daarna de andere arm aan.
  • Uitkleden: Begin met de arm zonder breuk en trek daarna de arm met de breuk uit.
  • Let erop dat de arm met breuk geen onnatuurlijke bewegingen maakt.

Verzorgen en vasthouden van uw baby

  • Houd de arm van uw baby zoveel mogelijk tegen het lichaam (zie plaatje) bij het optillen of in bad doen. Zo voorkomt u plotselinge bewegingen die pijn veroorzaken.
vasthouden arm kind
vasthouden arm kind
De rechterarm van het kind wordt vastgehouden zodat deze niet kan 'vallen'.

Tot wanneer moet u de adviezen volgen?

Als uw baby geen pijn meer heeft, hoeft u deze adviezen niet meer te volgen. Dit kan al na 1 of 2 weken zijn. De breuk is dan genezen, en de arm moet vrij kunnen bewegen om stijfheid te voorkomen Na 3 weken mag de arm niet meer worden vastgezet of onder het rompertje worden gestopt.

Soms is er naast de breuk ook zenuwschade aan de arm. Dit komt vaker voor bij een sleutelbeenbreuk dan bij een bovenarmbreuk. Bij schade aan de zenuw beweegt de baby de arm minder goed, ook nadat de de breuk is genezen.

Controle en nazorg

  • Bovenarmbreuk: Baby's met een bovenarmbreuk hebben vier weken na de geboorte een controleafspraak bij de kinderarts-neonatoloog of verpleegkundig specialist met kinderfysiotherapeut om het herstel te beoordelen.
  • Sleutelbeenbreuk zonder krachtverlies: Baby's met een sleutelbeenbreuk en geen krachtverlies in de arm hoeven niet naar de kinderarts. Zij worden eenmalig door de kinderfysiotherapeut op de polikliniek gezien om het herstel te beoordelen.

Heeft u thuis nog vragen of behoefte aan extra advies? Dan kunt u kinderfysiotherapie aan huis aanvragen. Vraag hiernaar op de afdeling of bel de afdeling Fysiotherapie. Zij brengen u in contact met een kinderfysiotherapeut.

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling waar uw baby was opgenomen.

Expertise en ervaring

De fysiotherapeuten van het St. Antonius Ziekenhuis zijn specialisten op het gebied van bewegen. U kunt bij hen terecht wanneer u klachten heeft aan het houding- en bewegingsapparaat. Zij onderzoeken uw klachten en stellen een persoonlijk behandelplan op dat gericht is op het verbeteren van het lichamelijk functioneren.

De fysiotherapeuten werken met verschillende disciplines samen. Ze zijn onder andere betrokken bij de Paramedische Revalidatie Dagbehandeling, het Bekkenbodemcentrum, de schouderpolikliniek, de Downpoli, het MS Centrum, het ParkinsonNet en het Centrum voor Psychosomatiek. Ook werken ze nauw samen met Revalidatiegeneeskunde en met de bestaande fysiotherapie netwerken in de omgeving.

Kwaliteitsregister

Onze fysiotherapeuten staan ingeschreven in het kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Daarnaast zijn zij, afhankelijk van hun specialisatie, opgenomen in deelregisters van de specialisatie (zoals NVFL, NGHT, NVFB, NVFH en NVFS).

Meer informatie

Deze folder is gemaakt door het LUMC en aangepast voor het St. Antonius Ziekenhuis.

Gerelateerde informatie

Code FYS 91-AD

Terug naar boven