Frenulumplastiek
Frenulumplastiek is een ingreep waarbij het voorhuidsbandje/riempje (frenulum) van de penis bij de voorhuid losser wordt gemaakt. Hierdoor wordt pijn bij een erectie en scheuring van het riempje voorkomen.
Het kan voorkomen dat het voorhuidsbandje/riempje (frenulum) te kort is, of door ontsteking en littekenvorming te kort is geworden. Bij een erectie kan het riempje dan gespannen staan en pijn veroorzaken.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Eten en drinken
U kunt voor de ingreep normaal eten en drinken.
Vervoer regelen
Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.
Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
Behandeling
De ingreep
- U doet uw onderkleding uit en neemt plaats op een onderzoekstafel.
- U krijgt een plaatselijke verdoving. Hierna maakt de uroloog een dwars sneetje in het voorhuidsbandje/riempje (frenulum). Dit doet de arts met behulp van een mesje of met behulp van diathermie. Dit is een soort 'wegbranden' met behulp van elektriciteit.
- De uroloog sluit het wondje in de lengterichting met oplosbare hechtingen. Door de dwarssnede in de lengterichting te hechten wordt het riempje als het ware verlengd. Na 1 tot 2 weken lossen de hechtingen vanzelf op.
- Na de ingreep brengen we vaseline of gel op het wondje aan. De voorhuid schuiven we er weer overheen, zodat deze gelijk functioneert als een soort 'verband'.
Duur ingreep
De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.
Nazorg
Wondverzorging
- Het wondje kan een beetje nabloeden. Meestal is een gaasje in de onderbroek tegen de penis aan voldoende om het bloed op te vangen.
- Het is verstandig de voorhuid 2 x per dag heen en weer te schuiven, zodat de losgemaakte huid niet opnieuw aan elkaar gaat zitten.
Douchen, baden, zwemmen en sauna
- U mag 24 uur na de ingreep weer douchen. U kunt het wondje voorzichtig met water spoelen en daarna droogdeppen.
- Het is verstandig de eerste week niet in bad te gaan, te zwemmen of naar de sauna te gaan. Hierdoor kunnen infecties ontstaan en de hechtingen lossen dan niet goed op.
Seksuele activiteiten
Om te zorgen dat het wondje goed geneest en er geen infecties ontstaan, is het verstandig om 2 weken geen seks te hebben.
Bijwerkingen
Net zoals bij elke ingreep kunnen ook hier bijwerkingen optreden. De kans hierop bij deze ingreep is klein. Mogelijke bijwerkingen zijn:
- een pijnlijk gevoel (enkele dagen). Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol (lees voor het gebruik de bijsluiter). Gebruik geen ibuprofen: dit werkt bloedverdunnend.
- een nabloeding of wondinfectie (zeer zelden);
- een rode en pijnlijke wond. Dit kan het begin van een infectie zijn. Neem contact op met uw uroloog als de pijn steeds erger wordt, er pus uit de wond komt, de penis gaat zwellen of als u koorts krijgt boven de 38,5 graden Celsius.
Controle
Indien een controle nodig is, krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur van de uroloog.
Contact opnemen
De eerste 10 dagen na uw ontslag kunt u ons bellen voor vragen die te maken hebben met uw behandeling/opname/operatie. U kunt dan de volgende nummers bellen:
- Tijdens kantooruren (8.00 - 16.15 uur) met de poli Urologie, T 088 320 25 00
- In de avond en nacht met de Afdeling F2 Urologie, T 088 320 62 92
Een verpleegkundige zal u dan te woord staan. Indien nodig, zal hij/zij overleggen met de arts. Na deze 10 dagen kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.
Medicijnen
- Op de Voorbereiding Opname is met u afgesproken welke medicijnen u wel of niet mag innemen. Houd u goed aan deze afspraken.
- De medicijnen die u mag innemen kunt u innemen met een slokje water.
- Overleg bij twijfel met uw arts.
- Neem altijd een actueel medicijnoverzicht mee naar het ziekenhuis.
Bloedverdunners
Uw arts vertelt u wat in uw geval de afspraken zijn. Laat de Trombosedienst weten dat u geopereerd wordt.
Medicijnen voor diabetes
Uw arts vertelt u wat in uw geval de afspraken zijn.
Expertise en ervaring
De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden. Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.