Aandoeningen Endocrinologie

Bijschildklieren

Ziekte van de bijschildklieren als gevolg van een te hoge productie van bijschildklierhormoon (hyperparathyreoidie).
 

Meestal gaat het om een bijschildklier die groter wordt en te snel werkt.
Bijna altijd gaat het dan om een goedaardige aandoening (adenoom).

Meer over bijschildklieren

Als er sprake is van een te snel werkende bijschildklier dan is er een grote kans dat een operatie onderdeel is van de behandeling.

De bijschildklieren liggen in de hals, achter de schildklier. Gezonde bijschildklieren zijn klein, slechts iets groter dan een rijstkorrel. Meestal zijn er vier bijschildklieren, gelegen achter de schildklier. Sommige mensen hebben echter meer dan vier bijschildklieren en niet bij iedereen liggen ze op dezelfde plaats.

De bijschildklieren maken een hormoon (PTH) dat een rol speelt bij het regelen van de kalkstofwisseling van het lichaam. Calcium (kalk) is een belangrijk mineraal voor de aanmaak van botten en tanden. Als er te weinig calcium in het bloed is, gaat de bijschildklier harder werken en wordt er meer bijschildklierhormoon geproduceerd. 

Het hormoon maakt calcium vrij uit de botten en stimuleert de productie van vitamine D in de nieren. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium uit de darm.

Symptomen

Een te snel werkende bijschildklier (hyperparathyreoidie) produceert te veel bijschildklierhormoon; parathormoon (PTH). Dit zorgt voor een te hoog calciumgehalte in het bloed. U kunt dan last hebben van vermoeidheid, psychische klachten, pijn in de botten, veel plassen, obstipatie, afvallen of nierstenen. 

Onderzoeken

Aan de hand van uw klachten en aanvullend onderzoek kan de arts een diagnose stellen. Aanvullend onderzoek bestaat uit: bloedonderzoek (o.a. calcium, fosfaat, PTH-gehalte in het bloed en calcium uitscheiding in de urine) en een bijschildklierscan. 

Behandelingen

Als behandeling nodig is, wordt u meestal verwezen voor een bijschildklieroperatie. Soms wordt gekozen voor een behandeling met medicijnen. Als behandeling (nog) niet nodig is, zullen wij u regelmatig controleren door het herhalen van bloedonderzoek 1 of 2 keer per jaar.

Lees hier meer over de Bijschildklieroperatie

Expertise en ervaring

De internisten van het St. Antonius behandelen klachten zoals (langdurige) koorts, gewichtsverlies, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, aderverkalking, infecties en vele andere ziekteverschijnselen en aandoeningen. 

Ook zijn de internisten gespecialiseerd in deelspecialismen, zoals:

  • stofwisselingsstoornissen, afwijkingen in de hormoonhuishouding, schildklieraandoeningen en diabetes (endocrinologie);
  • diabetes (diabetologie);
  • kanker (oncologie);
  • ouderengeneeskunde (geriatrie);
  • ziekten van bloed, beenmerg en lymfeklieren, bloedarmoede (hematologie);
  • nierziekten en nierfunctiestoornissen (nefrologie);
  • vaatziekten en cholesterolproblemen (vasculaire geneeskunde).

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code INT 89-A

Terug naar boven