Endeldarmverzakking
Een rectumprolaps is een verzakking van de endeldarm. Bij een uitwendige rectumprolaps (graad V) komt de endeldarm naar buiten. Bij een inwendige rectumprolaps (graad I - IV) blijft de endeldarm in het lichaam.
De meest bekende oorzaak van endeldarmverzakking is (zijn meerdere) vaginale bevallingen. Maar ook vrouwen die nooit een vaginale bevallingen hebben gehad en mannen kunnen een verzakking krijgen. Dan zou de oorzaak kunnen zijn dat het bindweefsel verzwakt is. Dit kan aangeboren zijn, maar ook veroorzaakt worden door onder meer zwaar tillen, krachtsport en veel persen bij de ontlasting.
Op deze pagina snel naar
Symptomen
Wat zijn de klachten?
Bij een uitwendige endeldarmverzakking kan het naar buiten komen van de endeldarm gepaard gaan met:
- Pijn
- Verlies van slijm of bloed
- Incontinentie voor ontlasting
Bij een inwendige endeldarmverzakking (recto-anale intussusceptie) zijn er klachten als:
- Ontlasting komt in delen
- Een constant gevoel tot aandrang
- Veelvuldig persen om ontlasting kwijt te raken
- Vele toiletbezoeken op één dag
- Het manipuleren van de ontlasting met handen of vingers
- Incontinentie door winden, vloeibare of vaste ontlasting
Behandelingen
Bij een uitwendige endeldarmverzakking
Een uitwendige verzakking van de endeldarm wordt operatief behandeld met een kijkoperatie (laparoscopische rectopexie). Hierbij wordt een kunststofmat aan de voorkant van de endeldarm gehecht, zodat de endeldarm weer op zijn plaats wordt gehangen.
Als een laparoscopische rectopexie niet mogelijk is, kan overwogen worden een Altemeier-procedure uit te voeren. Hierbij wordt de verzakte overtollige endeldarm 'van onderen' weggesneden en aan elkaar gehecht.
Bij een inwendige endeldarmverzakking
Als conservatieve therapie, zoals bekkenfysiotherapie en/of het middel Laxantia niet zinvol blijkt, dan zal ook overgegaan worden tot een laparoscopische rectopexie. Hierbij wordt de endeldarm opgetrokken. Als alternatief kan het overtollig weefsel via de anus verwijderd worden. Dit noemt men de STARR- of Transtar-operatie.
Bij vrouwen wordt naast de endeldarm ook de baarmoeder/top van de vagina aan de mat gehecht, zodat ter plaatse de anatomie van het vrouwelijk bekken wordt hersteld.
U blijft ongeveer twee tot drie dagen in het ziekenhuis.
Lees meer over het doel van de operatie
Doel van de operatie
Het doel van de operatie is om de verzakking en bijhorende klachten te verhelpen. Bij een uitwendige rectumprolaps gaat het dan vooral om het naar buiten komen van de endeldarm te verhelpen. Bij een inwendige rectumprolaps is het doel de functionele klachten te verhelpen.
Expertise en ervaring
Het doel van de operatie is om de verzakking en bijhorende klachten te verhelpen. Bij een uitwendige rectumprolaps gaat het dan vooral om het naar buiten komen van de endeldarm te verhelpen. Bij een inwendige rectumprolaps is het doel de functionele klachten te verhelpen.
Stadia rectumprolaps
Artsen gebruiken een indeling die aangeeft in welk stadium de prolaps is.