43% Minder celstofmatjes gebruiken door een bewustwordingscampagne
Het groene verhaal van Renee ten Caat
Duurzaam werken leeft onder medewerkers van ons ziekenhuis. Velen zijn bezig met verduurzaming en werken zo aan de ziekenhuisbrede duurzaamheidsdoelen voor een groen St. Antonius Ziekenhuis. In deze interviewserie gaan we met die medewerkers in gesprek. Dit keer bespreken we het groene verhaal van Renee ten Caat, IC-verpleegkundige. Hoe is zij zich met duurzaamheid bezig gaan houden? Wat heeft zij al bereikt? En wat wil zij meegeven aan collega’s?
Renee werkt al een aantal jaar als IC-verpleegkundige in het St. Antonius, nadat ze hier ook haar opleiding volgde. Naast haar werk als IC-verpleegkundige is ze samen met collega Gesina Lambers-Sok aanjager duurzaamheid op de IC/MC-afdeling. “Ik vind het leuk om naast mijn werk aan bed ook met duurzame vraagstukken bezig te zijn,” vertelt Renee. “Het geeft me de kans om met mensen van buiten mijn afdeling samen te werken en zo een breder beeld te krijgen van hoe ons ziekenhuis werkt.”
Haar interesse in duurzaamheid begon bij haar eigen gezondheid. “Toen ik me meer ging verdiepen in gezonde voeding en sporten, ontdekte ik de voordelen van plantaardige voeding. Van daaruit maakte ik thuis steeds meer duurzame keuzes. Maar als individu is het lastig om grote impact te maken. Toen ik zag dat er op mijn afdeling al een Green Team actief was, wilde ik graag meedoen, omdat je op de werkvloer echt verschil kunt maken.”
Succesvol samenwerken
Op de IC/MC-afdeling heeft het Green Team van een stuk of 20 collega’s al meerdere duurzame initiatieven doorgevoerd. Afgelopen jaar heeft het team onder andere ingezet op de paracetamol challenge, die als doel had om medicatie minder vaak intraveneus toe te dienen en vaker in tabletvorm. “Dit is niet alleen duurzamer, maar heeft ook andere voordelen voor de patiëntenzorg. Bij intraveneuze toediening krijgen sommige patiënten namelijk een bloeddrukdaling. We hebben het doel behaald en dit initiatief zelfs uitgebreid naar andere medicatie, zoals warfarine en pantoprazol.”
Een ander project is de besparing op grote celstofmatjes (60 x 60 cm). “Door middel van een bewustwordingscampagne hebben we aandacht gevraagd voor het gebruik van celstofmatjes. Hierdoor kwam het gesprek los over wanneer je echt een groot celstofmatje nodig hebt en wanneer je een ander (duurzamer) alternatief kan gebruiken, zoals een handdoek, washand of een kleiner celstofmatje (40 x 60 cm *). Samen hebben we ervoor gezorgd dat we nu 43% minder grote celstofmatjes gebruiken.”
Om nog grotere stappen te kunnen zetten gaat Renee een opleiding volgen op het gebied van implementatie. “Tijdens de opleiding leer je hoe je systematisch en effectief een plan kunt doorvoeren op de werkvloer. Ik wil me hierbij richten op herbruikbare producten op onze afdeling.”
Begin klein
Aan haar collega’s wil Renee graag meegeven om klein te beginnen. “Zoek medestanders die duurzaamheid ook belangrijk vinden en start samen met kleine verbeteringen. Als dat lukt, kun je steeds grotere projecten oppakken”.
Meer over duurzaamheid
Als ziekenhuis vinden we duurzaamheid belangrijk. Het is opgenomen in onze nieuwe meerjarenstrategie. We dragen graag ons steentje bij aan milieubewuste bedrijfsvoering en een beter milieu. Vanuit het programma Duurzaam Antonius coördineren en monitoren we bestaande en nieuwe duurzaamheidsinitiatieven en ondersteunen we de opstart van nieuwe projecten.