10.000 kg CO2 minder door CT-apparaten ’s nachts en in het weekend uit te zetten
Energiebesparing op de afdeling Nucleaire Geneeskunde
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Nieuwegein staan 2 Symbia SPECT/CT-scanners. Deze scanners worden gebruikt om een goed beeld te maken van een orgaan, bijvoorbeeld van het hart of de longen. Ze kunnen hele precieze opnames maken, maar gebruiken ook veel energie. Dankzij een ‘simpele’ protocolwijziging staan de twee apparaten voortaan in de nacht en in het weekend uit. Hiermee besparen we jaarlijks meer dan 10.000 kg CO2.
De scanners werden voorheen al elke ochtend uit en aan gezet om het systeem te herstarten. Nu is dat gewijzigd en sinds kort worden de scanners al in de avond uitgezet en pas in de ochtend weer aan. Hierdoor wordt veel minder stroom gebruikt.
Jules Lavalaye, nucleair geneeskundige, vertelt: “We onderzoeken hoe we onze afdeling Nucleaire Geneeskunde duurzamer kunnen maken. Al snel vroegen we ons af of we deze apparaten 's nachts niet kunnen uitschakelen. Na navraag bij leverancier Siemens Healthineers bleek dit mogelijk; alleen het koelsysteem van de camera moet aanblijven.”
Minder kosten en minder CO2
Per nacht is de besparing ongeveer 21,15 kWh per apparaat. Ook in het weekend staan de scanners nu uit. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van ruim 10.000 kg CO2. Bovendien zorgt het verminderde energiegebruik voor een jaarlijkse kostenbesparing van 5.000 euro.
Duurzaamheid
Als St. Antonius vinden we duurzaamheid erg belangrijk. Er zijn in ons ziekenhuis meerdere projecten en initiatieven die bijdragen aan het verminderen van afval en het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Voorbeelden hiervan zijn de inzet van schoonmaakrobot SAM – die gebruik maakt van UVC-straling in plaats van chloor – , het heruitgeven van medicijnen en het beperken van narcosegassen op de operatiekamer.