Pomptherapie voor kinderen met diabetes
In Nederland hebben ongeveer 6000 kinderen diabetes type 1. Voorheen gebruikten kinderen met diabetes standaard een insulinepen. Dankzij het gebruik van een insulinepomp hoeven ze zichzelf niet meer te spuiten en blijft de bloedglucosewaarde stabieler. Diabetes Centraal in het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met pomptherapie, waarbij de kinderen leren hoe ze de insulinepomp moeten gebruiken.
“Een insulinepomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af”, legt Elly Nederend, diabetesverpleegkundige van Diabetes Centraal uit. “Dit betekent alleen niet dat de pomp ook automatisch werkt. De hoeveelheid insuline die nodig is voor een bepaalde maaltijd moeten gebruikers van de pomp nog altijd zelf berekenen én toedienen.”
Hoe kinderen zichzelf van de juiste hoeveelheid insuline voorzien, leren ze tijdens de gezamenlijke pomptherapie van Diabetes Centraal. Tijdens deze educatieve week gaan de kinderen ook aan de slag met het tellen van koolhydraten, leren ze hoe de pomp werkt en waar ze allemaal op moeten letten.
Van elkaar leren
“Het voordeel van deze gezamenlijke therapie is dat de kinderen van elkaar leren en dat zij de theorie direct toepassen in de praktijk”, aldus Lucia Overbeek, diabetesverpleegkundige. “Ook werken ze aan hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Daarbij ervaren ze ook herkenning en ontdekken ze dat ze niet de enigen zijn die met een insulinepomp moeten leren omgaan.”