Spataderoperatie
Contact
Bij een spataderoperatie worden de spataderen weggehaald (gestript) of dichtgebonden. Hierdoor zullen de klachten van de spataderen verminderen. Deze operatie kan eventueel gecombineerd worden met een endoveneuze laserbehandeling.
Bij spataderen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms blijkt uit onderzoek dat een operatie de beste kans geeft op een goed resultaat. Ook kan het zijn dat er om andere redenen alleen een endoveneuze laserbehandeling wordt uitgevoerd, maar dan, zoals met u besproken, onder narcose in plaats van onder lokale verdoving in ons Spatadercentrum
Op deze pagina snel naar
Meer over spataderoperatie
Resultaat
De meeste zichtbare spataderen zullen vrij snel na de operatie al minder zichtbaar zijn. Wel kunnen er bloeduitstortingen aanwezig zijn in de eerste weken na de operatie die uiteindelijk vanzelf wegtrekken. Na de eerste weken zal het been minder zwaar en vermoeid aanvoelen. Bij de eerste poliklinische controle na 6 weken valt voor het eerst een inschatting te maken van het zichtbare resultaat.
Voorbereiding
Regel hulp thuis
Omdat u in het begin misschien nog niet alles zelf kunt doen, is het handig vast voor de operatie te kijken of u wat hulp kunt krijgen van familie of bekenden.
Medicijnen
- De meeste medicatie kunt u gewoon blijven gebruiken tenzij de anesthesioloog of de vaatchirurg hier iets anders over heeft aangegeven.
- Wat betreft het gebruik van bloedverdunners wordt altijd aangegeven of u er mee door mag gaan of dat u deze enkele dagen voor de ingreep zult moeten stoppen.
Niet ontharen
Het is de bedoeling dat u zich niet scheert. Mocht het nodig zijn dan zal het operatieteam dit doen voor de ingreep. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit de laagste kans op een wondinfectie oplevert.
Het is de bedoeling dat u zich niet scheert. Mocht het nodig zijn dan zal het operatieteam dit doen voor de ingreep. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit de laagste kans op een wondinfectie oplevert.
Wij verzoeken u ook de elastische kous(en) die u op de polikliniek heeft gekregen mee te nemen naar het ziekenhuis.
Eten en drinken (nuchter zijn)
Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.
Houd u aan de onderstaande voorschriften:
- Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.
- Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.
Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.
Behandeling
Wie opereert?
Er zijn verschillende vaatchirurgen die deze operaties uitvoeren. Het kan zijn dat u door een andere chirurg geopereerd wordt dan degene die u op de polikliniek gesproken heeft.
Verdoving
Op welke manier u verdoofd wordt, is door de anesthesioloog vooraf met u besproken op de polikliniek.
De operatie
Op de operatiekamer krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht en zo nodig medicijnen toegediend. De chirurg zal een deel van de ader die niet goed meer functioneert verwijderen (‘strippen’) of afbinden. Hierbij kunnen spataderen via kleine sneetjes in de huid worden verwijderd.
Daarna sluit de chirurg de wonden met hechtingen. Na de operatie krijgt u de elastische kous(en) om uw behandelde been of benen.
Duur behandeling
De duur van de behandeling hangt samen met hoeveel spataders er in een of beide benen behandelt worden. Dit kan daardoor varieren van een half tot anderhalf uur.
Na de operatie
Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer (recovery). Wanneer de controles goed zijn, wordt u weer teruggebracht naar de afdeling.
Als u goed wakker bent mag u weer drinken. Doe het voorzichtig aan: u kunt misselijk zijn. Wanneer u goed hebt gedronken en niet misselijk bent, verwijdert de verpleegkundige het infuus.
Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen.
Nazorg
Ontslag
Meestal mag u na 3 tot 4 uur na de operatie weer naar huis
Voordat u naar huis gaat komt de chirurg of physician assistant nog bij u langs. Deze controleert de wondjes en de kousen en geeft u advies over het mobiliseren, het dragen van de kous en het gebruik van eventuele pijnstillers.
Steunkous
Wij adviseren u de elastische kous in ieder geval 1 week te dragen. Veel mensen vinden de kous de 2e week ook comfortabel om te dragen.
Hechtingen
Het eventueel verwijderen van de hechtingen 7 tot 10 dagen na de behandeling kan vaak het makkelijkst via de huisarts worden afgesproken.
Pijn
Bij pijn kunt u paracetamol nemen. Wanneer de oppervlakkige dijbeenader gestript is, kunt u langere tijd hinderlijke bloeduitstortingen op uw been houden.
Bewegen
- De eerste paar dagen zullen sommige bewegingen pijnlijk zijn. Wees voorzichtig en forceer niets.
- Het is goed veel te lopen: het is de bedoeling dat u direct 'in de benen' komt in plaats van rust te nemen.
- Vermijd langdurig stilstaan.
- Als u zit kunt u uw benen het beste omhoog leggen (op een krukje bijvoorbeeld).
Lichamelijke verzorging
- Neem tot 4 weken na de ingreep geen warm bad; dit kan aderontstekingen veroorzaken.
- Ga daarom in deze periode ook niet naar de sauna of onder de zonnebank. Daarna kan het zonder problemen.
Autorijden en fietsen
Autorijden en fietsen mag weer zodra u zich hier goed genoeg voor voelt. Bij de
meeste mensen is dat na enkele dagen.
Werken en sporten
Wanneer u weer kunt gaan werken en sporten hangt af van het soort werk/sport dat u
doet.
Controleafspraak
6 weken na de ingreep komt u voor controle op de polikliniek bij de chirurg of physician assistant. Hij of zij bekijkt de wondjes en vraagt aan u hoe het herstel verloopt. Er is dan ook gelegenheid om vragen te stellen.
Vragen of problemen?
Heeft u na de ingreep problemen of dringende vragen? Neem dan contact met ons op.
Tijdens kantooruren
- Bel tussen 09.00 tot 16.30 uur het St. Antonius Spatadercentrum.
Buiten kantooruren
- Tot 24 uur na de ingreep: bel de Spoedeisende Hulp.
- Na 24 uur neemt u contact op met de huisartsenpost in uw regio.
Expertise en ervaring
In het St. Antonius Spatadercentrum zijn alle spataderbehandelingen mogelijk. In het centrum werken onze dermatologen, vaatchirurgen en physician assistants samen om patiënten de beste spataderbehandeling te geven. Zij hebben zich allemaal gespecialiseerd in spataderzorg.
Voor onze spataderzorg ontvingen we het Spataderkeurmerk van de Hart- en Vaatgroep. Dat betekent dat onze zorg voldoet aan de kwaliteitscriteria die vastgesteld zijn door de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.