Behandelingen en onderzoeken Dermatologie

Dagbehandeling Dermatologie

De Dagbehandeling Dermatologie is bedoeld voor mensen met een chronische huidaandoening, zoals psoriasis of eczeem. Als de voorgeschreven behandeling thuis onvoldoende resultaat oplevert, kan behandeling plaatsvinden op de Dagbehandeling Dermatologie.

Een behandeling op de Dagbehandeling Dermatologie is intensief. De patiënt komt ongeveer 10 weken lang 2 dagen per week naar het ziekenhuis en krijgt dan een combinatie van bad-, licht- en zalftherapie. Doel is de klachten te verminderen en de huid in een betere conditie te brengen.

Voorbereiding

Intakegesprek

  • Als de dermatoloog met u heeft afgesproken dat u in aanmerking komt voor dagbehandeling, geeft hij of zij dat door aan de verpleegkundige van de Dagbehandeling Dermatologie.
  • De verpleegkundige neemt vervolgens contact met u op om de verwachte wachttijd door te geven en een afspraak te maken voor een intakegesprek.
  • Tijdens dit intakegesprek neemt de verpleegkundige uw persoonlijke situatie met u door.
  • De begeleiding tijdens uw behandeling verloopt via de verpleegkundige van de Dagbehandeling Dermatologie. Zo nodig kunt u ook een beroep doen op maatschappelijk werk of een psycholoog.
  • De verpleegkundige heeft gedurende uw behandeling regelmatig contact met de dermatoloog. Zo nodig heeft u ongeveer halverwege de behandelperiode nog een controlebezoek bij de dermatoloog.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Kleding bij een psoriasisbehandeling

De zalf (Ditranol) die wordt gebruikt bij de psoriasisbehandeling, laat vlekken achter die met wassen niet eruit gaan. Daarom vragen wij u oude kleding mee te nemen (shirt met lange mouwen, broek met lange pijpen) die u aan het einde van de totale dagbehandeling weg kunt gooien.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Behandeling eczeem

Voor de behandeling bij eczeem komt u 2 x per week naar het ziekenhuis: op maandag en donderdag. Per dag duurt de behandeling ongeveer 2 uur.

Behandeling psoriasis

Ook voor de behandeling van psoriasis komt u 2x per week naar het ziekenhuis: op maandag en op donderdag. Uw dermatoloog kan met u een lange of een korte behandeling afspreken, afhankelijk van uw situatie.

Dagbehandeling eczeem

  • U begint met de lichttherapie. De behandelingsduur van deze therapie neemt per behandeldag toe (zie ook de aparte informatie over lichttherapie).
  • Vervolgens krijgt u op de Dagbehandeling Dermatologie zalftherapie met teerzalf. Teerzalf helpt tegen jeuk en pijn. Daarnaast remt het huidontstekingen en vermindert het zwelling en roodheid van de huid. De behandeling vindt plaats in een aparte, rustige kamer.
  • Daarna krijgt u een speciaal zalfpak aan. De teerzalf moet 1,5 uur intrekken.
  • Tijdens het inwerken kunt u plaatsnemen aan de koffietafel samen met anderen die de dagbehandeling volgen.
  • Na het inwerken mag u de teerzalf afdouchen met doucheolie.
  • Hierna is de behandeling voor die dag afgerond.

Lange dagbehandeling psoriasis

  • De lange behandeling begint op de Dagbehandeling Dermatologie met zalftherapie (met ditranolzalf). Ditranol remt de verhoogde celdeling en maakt verdikkingen en schilfers los, waardoor de huid weer soepel kan worden. Deze zalf mag u na ongeveer 30 tot 45 minuten afdouchen.
  • Vervolgens krijgt u 15 minuten badtherapie. Aan het badwater wordt trioxalen toegevoegd: een stof die de huid gevoeliger maakt voor licht.
  • Na het bad volgt de lichttherapie. De behandelingsduur van deze therapie neemt per behandeldag toe (zie ook de aparte folder over lichttherapie).
  • Vervolgens krijgt u een tweede ronde zalftherapie (met teerzalf). De teerzalf moet 1,5 uur intrekken; hiervoor krijgt u een speciaal zalfpak aan.
  • Na het inwerken mag u de teerzalf afdouchen met doucheolie. De behandeling voor die dag is daarna afgerond.

Duur lange dagbehandeling psoriasis

De lange behandeling duurt per keer ongeveer 3 uur.

Korte dagbehandeling psoriasis

Bij de korte behandeling is er geen ronde met teerzalf (de tweede ronde zalftherapie bij de lange behandeling).

Duur korte dagbehandeling psoriasis

De korte behandeling duurt per keer ongeveer 1,5 uur.

Nazorg

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling nog vragen? Neem dan gerust contact op met de poli Dermatologie.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoek en behandelingen op alle gebieden van het specialisme. De dermatologen van het St. Antonius Ziekenhuis maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie) en bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Als u voor behandeling naar de poli komt, streven we daarom ernaar om deze zoveel mogelijk af te stemmen op wat het beste bij uw situatie past.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code DERM 03-B

Terug naar boven