Behandelingen & onderzoeken Chirurgie

Wondbehandeling met vacuümsysteem

Een vacuümsysteem wordt gebruikt om de wond sneller te laten genezen. Deze wondbehandeling vermindert de zwelling van de wond en helpt de doorbloeding van de wond te verbeteren. Hierdoor geneest de wond sneller.

Het vacuümsysteem werkt als volgt: we leggen een stukje schuimverband in de wond en plakken daaroverheen doorzichtige folie. Met een plastic slangetje maken we het vast aan een kleine vacuümpomp. De pomp zuigt lucht uit de wond (vacuüm). Hierdoor wordt wondvocht afgevoerd naar een plastic opvangbakje.

Voorbereiding

Uw arts of wondverpleegkundige (wondconsulent) bespreekt met u de voor- en nadelen van deze behandeling voordat u start. 

De stappen van de wondbehandeling

  • Eerst maken we de wond goed schoon en verwijderen eventuele korstjes en vuil uit de wond.
  • We leggen een stukje schuimverband in de wond en daaroverheen plakken we doorzichtig folie.
  • We knippen een kleine opening in het folie en plakken daar een plastic slang op. 
  • De slang maken we vast aan de vacuümpomp en zetten we de pomp aan. 

Behandeling

Wat hoort en ziet u als de pomp aanstaat?

De pomp kan een brommend geluid maken. Door het zuigen van de pomp wordt de lucht uit het schuimverband gezogen, waardoor het schuimverband krimpt. De randen van de wond worden naar elkaar toe gezogen.

Soms ziet u het wondvocht door de plastic slang naar de opvangbeker stromen, maar dit hoeft niet. 

Wat merkt u van de behandeling?

Als de pomp aangaat, voelt het alsof de pomp aan de wond zuigt. Dit kan pijn doen, maar de pijn wordt na 10 tot 15 minuten minder. U kunt een paracetamol innemen volgens de gebruiksaanwijzing. Blijft u toch pijn voelen? Vertel dit dan aan uw arts of wondverpleegkundige.

Soms kunt u de wond ruiken. Dit is normaal.

Schuimverband verwisselen

Het schuimverband moet twee keer per week worden gewisseld, tenzij er iets anders met u is afgesproken. Voordat het verband wordt verwisseld, moet de pomp een halfuur worden uitgezet. De plastic slang moet u losmaken, zodat er weer lucht bij uw wond kan komen en het verband los kan laten. Hierdoor is het verwisselen van het verband minder pijnlijk.

Als tijdens het verwisselen blijkt dat het schuimverband erg vastzit, mag u het schuimverband natmaken onder de douche. Nat verband is beter te verwijderen. De wond kan bij het verwijderen van het verband iets bloeden. Dit is normaal.

Bewegingsmogelijkheden met de vacuümpomp

De pomp zit in een klein tasje dat u om uw nek kunt dragen. Wanneer u een wond aan uw voet heeft, krijgt u advies over hoeveel u mag lopen. Zit de wond ergens anders op het lichaam, dan kunt u normaal bewegen. 

De pomp heeft een accu, waardoor deze enkele uren zonder stroom kan werken. De pomp geeft aan wanneer hij opgeladen moet worden. We adviseren u om de accu van de pomp 's nachts op te laden.

Douchen en in bad gaan kan ervoor zorgen dat de folie loslaat. Ga alleen op de dag dat het schuimverband wordt vervangen kort onder de douche. Let goed op dat de pomp niet nat wordt! 

Nazorg

Naar huis

Soms start u in het ziekenhuis al met een vacuümpomp. Als u naar huis kunt en thuis verdergaat met deze wondbehandeling, verwisselen wij de vacuümpomp. U krijgt dan een kleine vacuümpomp die u om uw nek kunt hangen. Er wordt thuiszorg voor u geregeld, die twee keer per week bij u thuiskomt om het schuimverband te vervangen. 

Problemen thuis

Als de vacuümpomp een alarm afgeeft of u problemen heeft, kunt u altijd contact opnemen met de thuiszorg. Zij helpen u met een oplossing of komen langs.

Als u een sissend geluid hoort of als het folie loslaat, is het belangrijk dat u de thuiszorg binnen een uur belt.   

Als de pomp kapot is of een kabel mist, neem dan contact op met de leverancier van de pomp.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met uw arts of wondverpleegkundige als:

  • er helder rood bloed in de opvangbak komt;
  • de kleur van het wondvocht verandert;
  • de opvangbeker erg snel vult met vocht (binnen 2 uur vol);
  • de huid rondom de wond veel roder en warmer wordt;
  • de pijn in de wond flink toeneemt;
  • als de geur van de wond erger wordt (u ruikt het van een afstand);
  • u zich om een of andere reden zorgen maakt.

Tot slot
Als er nog maar één schuimverband is of één opvangbak, neem dan contact op met de thuiszorg of de poli Wondzorg. Er wordt dan nieuw materiaal besteld. 

Komt u naar het ziekenhuis voor controle? Neem dan een schuimverband en opvangbak mee, zodat we het verband van de wond weer kunnen verwisselen. 

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel deze dan gerust aan de poli Wondzorg of de thuiszorg. 

U kunt op werkdagen contact opnemen met de wondverpleegkundigen. Zij zijn tijdens het telefonisch spreekuur bereikbaar via 088 - 320 28 01. Het telefonisch spreekuur vindt elke werkdag plaats tussen 08.30 en 09.00 uur en tussen 13.00 en 13.30 uur. Tussendoor staat het antwoordapparaat aan. Als u dan een bericht inspreekt, bellen zij u terug. In het weekend en op feestdagen zijn zij niet bereikbaar. Bij spoed kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Gerelateerde informatie

Code WON 04-B

Terug naar boven