Haarnestcyste verwijderen
Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een holte onder de huid die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking van de huid.
In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren. Er kan gemakkelijk een ontsteking en abces in ontstaan. Ook kan de haarnestcyste pijn veroorzaken en vocht en/of bloed uitscheiden. Als de haarnestcyste veel last veroorzaakt en/of al eens ontstoken of geabcedeerd is geweest, dan verwijdert de arts de cyste meestal via een operatie.
Op deze pagina snel naar
Meer over haarnestcyste
Oorzaak haarnestcyste
Een haarnestcyste ontstaat doordat haren vanuit de bilspleet de huid ingroeien. Vaak zien we het bij jonge mannen tussen de 20-40 jaar met een zittend beroep. Tractie op de huid in de bilspleet maakt de huid kwetsbaar voor haaringroei van buitenaf. Het is dus belangrijk als deze aandoening eenmaal is opgetreden om de bilspleet haarvrij te maken en te houden om de kans op terugkeer van de aandoening zo klein mogelijk te maken.
Voorbereiding
Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.
Zwangerschap
Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.
Pijnstillers en maandverband
Wij adviseren u om al voordat u geopereerd wordt pijnstillers in huis te halen (bijvoorbeeld paracetamol of brufen). U kunt deze bij de drogist kopen. Ook is het praktisch om maandverband in huis te halen. U kunt deze bij de apotheek, drogist en supermarkt kopen.
Werk
Als u werkt, dan kunt u het beste de eerste dagen na de operatie vrij nemen. Wanneer u weer aan het werk kunt, is afhankelijk van de grootte van de ingreep en uw werkzaamheden. Overleg met uw (bedrijfs)arts wat verstandig is.
Vervoer regelen
De operatie vindt in dagbehandeling plaats op de operatiekamer onder algehele verdoving of een ruggenprik. U moet vervoer naar huis regelen, want u mag de eerste 48 uur niet zelf autorijden. Als u zich daarna voldoende in staat voelt om auto te rijden, kunt u weer in de auto stappen. Dit is voor uw eigen inschatting en uw eigen risico.
Medicijnen
Op de poli bespreken de chirurg en de anesthesist met u welke medicatie u mag doorgebruiken en welke u tijdelijk moet stoppen.
Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunners (bijvoorbeeld Marcoumar®, Sintrommitis®, Aspirine®, Ascal®, APC, Asprobruis®, Coumarine®)? Meld dit dan ruim voor de ingreep bij uw behandelend arts. In overleg met uw arts en de anesthesist moet u hier namelijk tijdelijk mee stoppen.
Kleding
- Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
- Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
- Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).
Eten en drinken (nuchter zijn)
Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.
Houd u aan de onderstaande voorschriften:
- Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.
- Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.
Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.
Allergieën
Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.
Behandeling
Anesthesie
Deze operatie gebeurt meestal onder algehele narcose, omdat de arts van de buitenkant niet kan inschatten hoe uitgebreid de cyste is. Bij een algehele narcose brengt de anesthesist (de verdovingsarts) u in slaap.
Bij een kleine haarnestcyste opereert de arts soms onder plaatselijke verdoving. U krijgt dan een injectie vlak bij de haarnestcyste.
De operatie
Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de haarnestcyste. Na verwijdering besluit de arts of hij de wond openlaat en alleen met een verband bedekt of dat hij deze geheel of gedeeltelijk hecht. Dit is afhankelijk van hoe uitgebreid de aandoening is en hoe ernstig de ontsteking is.
Een voordeel van het openlaten van de wond is dat wondinfecties iets minder vaak voorkomen, maar vooral dat de kans op terugkeer van de aandoening kleiner is. Wel kan de wondgenezing traag verlopen omdat zich op de plek ‘wild vlees’ gaat vormen.
Duur ingreep
De ingreep duurt ongeveer een half uur.
Nazorg
Naar huis
- U mag dezelfde dag weer naar huis.
- Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle op de poli. Meestal is de controle een week later. De arts bekijkt dan hoe de wond geneest en verwijdert zo nodig de hechtingen.
- U krijgt eventueel ook een recept mee voor de aanschaf van verbandmiddelen.
Thuis
Activiteiten
- We raden u aan het enkele dagen rustig aan te doen als u thuis bent.
Pijn
- De eerste dagen na de ingreep kunt u pijn hebben als u zit of als u op uw rug ligt. Een pijnstiller kan deze pijn verlichten. U kunt paracetamol gebruiken tot maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500 mg. De pijn gaat na een tijdje vanzelf over.
Wondverzorging
- Om herhaling van de aandoening te voorkomen, is het belangrijk dat u vanaf de dag dat de diagnose is gesteld, maar zeker vanaf de operatiedag, het wondgebied regelmatig onthaart.
- Ook is het belangrijk de wond en wondgebied goed schoon te houden. De wond spoelt u 2 à 3x per dag onder de douche uit. Daarna dept u de wond met een gaasje droog. U draagt vervolgens maandverband achterin uw ondergoed om het wondvocht op te vangen en/of bedekt de wond met gazen. U kunt beter geen pleisters gebruiken, omdat dit erg pijnlijk kan zijn bij de verwijdering.
Complicaties
Bij iedere ingreep is er een kans op complicaties. Zo zijn er ook bij een operatie aan een haarnestcyste de normale risico’s, zoals een nabloeding, wondinfectie en een kleine kans op trombose (stolsels in het bloed) en longontsteking. Als de arts de wond heeft opengelaten, kan er nog wel eens bloed uit de wond lekken. Dat is niets om ongerust over te zijn.
Bij de volgende verschijnselen moet u contact met ons opnemen:
- een flinke nabloeding;
- toenemende pijn;
- pus of vocht uit de wond;
- meer dan 38°C koorts.
Contact opnemen
Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Tot 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
- Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.
Na 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
- Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.
We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.