Aandoeningen Chirurgie

Aambeien (hemorroïden)

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus. Deze zwellichamen heeft iedereen. Ze zitten aan de binnenkant op het einde van de endeldarm en aan het begin van de sluitspier. Zo’n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. 

Meer over aambeien

Gezwollen bloedvaten

Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. Ze zitten alleen op een vervelende plaats; binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Dat geeft een pijnlijk gevoel, vooral als de ontlasting erlangs moet. Soms bloeden ze, of raken ze ontstoken. Overigens komt bloedverlies uit de anus niet altijd door aambeien. Ook als u zeker weet dat u aambeien heeft, kan dat bloeden toch door iets anders veroorzaakt worden. Laat daarom altijd uw (huis)arts vaststellen waardoor het rectaal bloedverlies precies komt.

Oorzaken

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten en dus zwakke plekken. Dat is op zich niet erg. Het wordt pas vervelend als er veel druk staat op die plekken. En in de buurt van de anus hebben de bloedvaten vaak nogal wat druk te verduren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals:

  • te lang op het toilet zitten;
  • te veel persen bij zwangerschap;
  • onvoldoende lichaamsbeweging; 
  • een te hoog lichaamsgewicht.

Maar de belangrijkste oorzaak zit in ons eten. Tegenwoordig bevat onze voeding minder vezels. Vezels houden de ontlasting week en zacht omdat ze niet verteren en vocht vasthouden. Minder vezels in de voeding zorgen juist voor het tegenovergestelde, namelijk een harde, droge ontlasting. Bij te harde ontlasting moet u persen en kracht zetten om het naar buiten te krijgen. Dat is een zware belasting voor die zwakke plekken. Ze raken geïrriteerd en zwellen op. Zo kunnen aambeien ontstaan en uitzakken. 

Symptomen

Drukkend, branderig gevoel na de stoelgang

Soms zijn aambeien zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Dit veroorzaakt een drukkend gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang.  Het zogenaamde 'prolaps gevoel'. Dit is een gevoel alsof er iets naar buiten komt en dat je dat moet terug duwen.

Bloed uit de anus

Soms bloeden of jeuken aambeien, komt er vocht uit of raken ze ontstoken. Overigens zijn niet alle bloedingen uit de anus het gevolg van aambeien.

Jeuk bij de anus

Aambeien kunnen ook klachten van jeuk geven. Dit komt doordat de sluitspier niet meer volledig afsluit en darmslijm of dunne ontlasting uit de anus lekt. De huid rondom de anus kan hierdoor iets geïrriteerd zijn.

Pijn

In een aambei kan zich plotseling een bloedstolsel vormen (getromboseerd hemorroïd). Dit geeft veel pijnklachten.

Onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts bespreekt eerst met u uw klachten die u heeft en zal daarna lichamelijk onderzoek doen. Onderzoek gebeurt soms in zijligging en soms in buikligging. Eerst inspecteert de arts de anus op aanwezigheid van een wondje of andere bijzonderheden. Daarna voelt de arts met de vinger de binnenzijde van de endeldarm. Hierna wordt met een proctoscoop (een kort, kunststof buisje) de binnenzijde van de darm bekeken. Als aambeien geconstateerd worden is er een mogelijkheid om ze op deze manier gelijk te behandelen.

Aanvullend onderzoek

Mogelijk is er behalve lichamelijk onderzoek extra aanvullend onderzoek nodig. De arts zal dit met u bespreken. Dit kan zijn:

  • Een coloscopie/ sigmoïdscopie. Dit is een inwendig onderzoek van de dikke darm.
  • Een defaecografie (D.R.E). Dit is een onderzoek waarbij röntgenfoto’s gemaakt worden van de endeldarm tijdens het ontledigen van de darm.
  • Manometrie. Dit is een onderzoek naar de functionaliteit van de anus.
  • Endoanale echo. Hierbij wordt een inwendige echo gemaakt van de darm.

Op onze onderstaande webpagina's kunt u meer informatie vinden over deze onderzoeken.

Behandelingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om aambeien te behandelen. Dat kan, afhankelijk van de situatie, poliklinisch of met een operatie. Op onze onderstaande webpagina kunt u meer lezen over de behandelmogelijkheden van aambeien.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.

We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.

Aambeien voorkomen

U kunt zelf verschillende dingen doen om aambeien en/of klachten bij aambeien zo veel mogelijk te voorkomen of te verminderen:

Ontlasting zacht houden

Klachten kunt u grotendeels voorkomen door de ontlasting zacht te houden. Dit kunt u bereiken door voldoende vocht te drinken, circa 1.5 tot 2 liter per dag. Daarnaast is het belangrijk dat u vezelrijke voeding eet. Bijvoorbeeld volkoren producten, peulvruchten, verse groenten en fruit.

Niet te lang ophouden

Wacht niet te lang met naar het toilet gaan als u aandrang voelt. Een zekere regelmaat voorkomt dat u op ongelegen momenten de ontlasting te lang moet ophouden.

Niet persen

Te hard persen kan ervoor zorgen dat aambeien ontstaan of erger worden. Neem daarom rustig de tijd om naar het toilet te gaan en probeer persen zo veel mogelijk te vermijden.

Niet te lang op het toilet zitten

Bij langdurig toiletbezoek, bijvoorbeeld doordat u op het toilet de krant leest, neemt de druk op de aambeien toe. Zorg dus dat u niet onnodig lang op het toilet zit.

Warm bad nemen

Een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Bij opspelende aambeien kan regelmatig een warm bad vermindering van pijnklachten geven.

Voldoende bewegen

Zorg voor wat meer beweging, zeker als u in het dagelijks leven (bijvoorbeeld op het werk) veel zit. En als u te zwaar bent, probeer dan wat af te vallen.

Innemen van medicijnen

Er bestaan speciale zalven en zetpillen tegen de pijn en branderigheid bij aambeien. U kunt ze kopen bij de apotheek of de drogist.

Wanneer de klachten toch niet weggaan is verdere behandeling nodig.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code CHI 64-A

Terug naar boven