Cardioloog Jur ten Berg aanvaardt leerstoel aan Universiteit Maastricht
Voorvechter voor passende antistolling na hartinterventies
Prof. dr. Jurriën ten Berg is benoemd tot persoonlijk hoogleraar "Antitrombotische Therapie bij Cardiale Katheterinterventies" aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Universiteit Maastricht. In zijn toespraak (oratie) om deze positie officieel te aanvaarden, vertelde hij meer over de onderzoeken gericht op optimale behandeling met medicatie tegen bloedstolsels na hartinterventies.
Met een hartingreep alleen, zijn we er nog niet
Onder de titel “Met een hartingreep alleen, zijn we er nog niet” legde hij in zijn oratie uit dat bij een hartingreep via een katheter de kans op het ontstaan van bloedstolsels groot is. Patiënten die cardiale katheteringrepen (zoals een dotterbehandeling of een hartklep via de lies (TAVI) ondergaan, hebben daarom altijd antistolling medicatie nodig om ernstige complicaties, zoals een hartinfarct of een herseninfarct, te voorkomen. De wetenschappelijk interesse Ten Berg gaat uit naar het onderzoeken van mogelijkheden om het ontstaan van de bloedstolsels tegen te gaan en vooral te komen tot een meer gepersonaliseerde antistollingsbehandeling, afgestemd op de individuele patiënt, waarbij zowel met stolling als ook met bloedingen rekening gehouden wordt.
Samenwerking met Maastricht
Zijn publicaties over gepersonaliseerde geneeskunde op het gebied van antistollingstherapie hebben internationale richtlijnen veranderd. "Mijn ambitie is om het onderzoek op dit gebied te verbeteren door de kracht van fundamenteel onderzoek van Cardiovasculair Onderzoeksinstituut Maastricht te combineren met de gerenommeerde klinische implementatievaardigheden van het St. Antonius Ziekenhuis, waar ik interventiecardioloog ben."
Landelijke registratie essentieel
Ook benadrukte Ten Berg het belang van een landelijk protocol. “Het kan niet zo zijn dat een patiënt in het noorden van het land anders behandeld wordt dan in het zuiden. Een landelijke registratie is ook nodig om te monitoren of veranderingen in de behandeling ook het gewenste effect hebben. Op basis van onze regionale infarctregistratie hebben we de mogelijkheid zo’n landelijke registratie op te zetten. Vervolgens kan daarbinnen gerandomiseerd onderzoek verricht worden, hetgeen makkelijker, sneller en ook vele malen goedkoper is dan het gebruikelijke kostbare gerandomiseerde onderzoek dat niet in zo’n registratie wordt opgezet.”
Geïnteresseerd? U kunt de volledig oratie hieronder bekijken.