Aandoeningen Cardiologie

Pijn op de borst (angina pectoris)

Bij angina pectoris krijgt uw hartspier te weinig zuurstof en voeding door een vernauwing van een of meerdere kransslagaders. Hierdoor kunt u bij lichamelijke en/of geestelijke inspanning, pijn op de borst voelen. Deze pijn heet angina pectoris. 

Bij een aanval, die gemiddeld 5 tot 15 minuten duurt, voelt u een drukkende pijn midden op de borst. De pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken. Door rust te nemen of het innemen van nitraten (medicijnen) verdwijnen de klachten.

Meer over pijn op de borst

In de onderstaande brochure van de Hartstichting vindt u meer informatie over de symptomen, de onderzoeken en behandeling van angina pectoris. De informatie op deze pagina's is hier een korte samenvatting van.

Soorten

Er zijn twee soorten angina pectoris:

  • Stabiele angina pectoris

U heeft aanvallen die alleen optreden bij inspanning of emoties. Medicijnen kunnen de krampen onderdrukken.

Stabiele angina pectoris is voorspelbaar: de klachten treden op wanneer het hart om meer zuurstof vraagt. Rusten geeft dan vaak verlichting.

  • Instabiele angina pectoris of een dreigend hartinfarct

Uw klachten nemen in korte tijd (een aantal dagen of zelfs uren) toe en aanvallen treden ook op in rust. Medicijnen helpen niet om de krampen te verminderen. 

Instabiele angina pectoris is onvoorspelbaar, de klachten zijn heviger en komen ook in rust voor.

Symptomen

De klachten kunnen verschillen per persoon. Ze kunnen heel plotseling of heel geleidelijk ontstaan. Plotseling, bijvoorbeeld bij inspanning, bij heftige emoties, na een zware maaltijd, of als men ineens van de warmte in de kou komt. De klachten van angina pectoris zakken na enkele minuten rust langzaam weg. Dit wordt de stabiele vorm van angina pectoris genoemd. In al die gevallen vraagt het lichaam ineens meer zuurstof dan het hart kan leveren. Wanneer men rustig gaat zitten of liggen, verdwijnen de klachten vaak binnen enkele minuten.

De instabiele vorm van angina pectoris is ernstiger. Hierbij kunnen namelijk plotseling stolsels ontstaan in de vernauwde kransslagaders. Ook kunnen de kransslagaders verkrampen zonder dat daar een aanleiding voor is. Bijvoorbeeld door inspanning, heftige emoties of een zware maaltijd. Dat betekent dat men ook pijn op de borst kan krijgen als men in rust is. Als de klachten niet zakken na 30 minuten neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost.

Onderzoeken

Onderzoek naar pijn op de borst kan bestaan uit een hartfilmpje (ECG), een inspanningstest, isotopenonderzoek, echocardiografie, een MRI-scan en hartkatheterisatie.

Echocardiografie

Geeft informatie over de werking van de kleppen en pompfunctie van het hart

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

De behandeling kan bestaan uit medicijnen, een dotterbehandeling (al dan niet met plaatsing van een stent) en/of een bypassoperatie.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de websites van de:

Gerelateerde informatie

Code CAR-EX-86-A

Terug naar boven