Aandoeningen Cardiologie

Hartinfarct (Myocardinfarct)

Bij een hartinfarct, myocardinfarct of hartaanval krijgt een deel van de hartspier geen bloed en zuurstof meer, door een plotselinge afsluiting van een kransslagader. Kransslaggaders zijn de bloedvaten van het hart. Deze aders liggen als een krans om het hart en zorgen dat de hartspier zuurstof krijgt. Door de plotselinge afsluiting van deze ader, sterft een deel van het hart langzaam af en ontstaat er een litteken. Om de kans op ernstige schade aan het hart te verminderen, is het belangrijk om snel te handelen.

Vaak lijkt een hartinfarct plotseling te ontstaan. In werkelijkheid gaat hier een lang proces aan vooraf. Een acute afsluiting van de kransslagader ontstaat meestal op een plek waar de vaatwand al is beschadigd door atherosclerose (slagaderverkalking]. Doordat er geen zuurstof meer bij het hart kan komen, ontstaat een hartinfarct. Hoe ernstig het hartinfarct is, hangt af van de plaats en de hoeveelheid van het aangetaste hartweefsel. Ieder hartinfarct en de gevolgen ervan zijn daardoor verschillend.

Meer over een hartinfarct (mycoradinfarct)

Wat er vooraf gaat aan een hartinfarct

Normaal krijgt het hart zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders, die als een soort krans om het hart liggen. Als deze vernauwd raken, krijgt het hart te weinig zuurstof. Die vernauwingen zijn het gevolg van slagaderverkalking. Dit is een proces waarbij vet en lichaamscellen zich ophopen in de bloedvaten. Hierdoor vormen zich ‘plaques’, een soort ‘aanslag'. Deze plaques maken de vaatwand minder sterk en scheurtjes en wondjes kunnen ontstaan in de binnenbekleding van de vaatwand.

Slagader met plaque

Ontstaan acuut hartinfarct

Slagaderverkalking hoeft niet ernstig te zijn. Er ontstaat pas een gevaarlijke situatie als de beschermlaag van zo’n plaque plotseling openscheurt. De wond die ontstaat wordt, net zoals bij elke wond, zo snel mogelijk gedicht. Hierbij ontstaat een bloedprop. Deze bloedprop kan de kransslagader plotseling [bijna] volledig afsluiten. Als dit de bloedtoevoer in een kransslagader helemaal afsluit, zal dit een hartinfarct veroorzaken. De bloedprop kan ook losschieten en verderop in het bloedvat een afsluiting veroorzaken. Het gebied achter de afsluiting krijgt dan niet genoeg zuurstof. Hierdoor loopt het hart mogelijk schade op.

afstervend hartspierweefsel

 

Soorten hartinfarcten

Er zijn twee soorten hartinfarcten:

  • Acuut infarct: U ervaart acute klachten. 
  • Stil infarct: U ervaart geen duidelijke pijnklachten. Toch is er wel schade omstaan aan de hartspier. Dit zien we dan terug op een echo, in het bloedonderzoek en soms ook op het hartfilmpje. Een stil infarct komt vaker voor bij vrouwen.

Symptomen

U voelt een heftig drukkende pijn op de borst. Deze kan uitstralen naar de kaken, armen en de rug en kan uren duren. De pijn gaat vaak gepaard met zweten, misselijkheid en angst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek en dit kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Bij vrouwen, oudere patiënten en mensen met diabetes mellitus zijn de symptomen minder duidelijk. Bij deze groepen gaat het vaak om één of meer van de volgende klachten:

  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
  • misselijkheid of braken

Neem uw klachten serieus. Als ze langer dan 5 minuten duren, bel 112.

Bij ernstige vernauwingen ontstaan soms pijnklachten op de borst tijdens inspanning of hevige emoties. Dat is vaak het eerste signaal dat met het hart en de bloedvaten iets mis is.

Onderzoeken

Het onderzoek naar een hartinfarct kan bestaan uit:

Echocardiografie

Geeft informatie over de werking van de kleppen en pompfunctie van het hart

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

Voor het behandelen van een hartinfarct (myocardinfarct) zijn verschillende mogelijkheden:

Vragenlijsten over hoe het met u gaat

Uw zorgverleners horen graag hoe het met u gaat en wat voor u belangrijk is, zodat ze u nu en in de toekomst nog beter kunnen helpen. Als vast onderdeel van de zorg ontvangt u hiervoor online vragenlijsten om in te vullen. Meer informatie vindt u op: Vragenlijst over uw kwaliteit van leven (PROMs)

Verklein de kans op een hartinfarct (myocardinfarct)

Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis. Het duurt een tijd voordat iemand zich weer goed voelt en weer vertrouwen heeft in het lichaam. 

Factoren die meespelen bij het herstel zijn de ernst van het infarct, het karakter en hoe mensen in de omgeving ermee omgaan.

Na een hartinfarct, is het belangrijk dat u een gezonde levensstijl aanneemt. Een gezonde levensstijl draagt bij aan het verkleinen van de risico's op een volgend hartinfarct.

Een gezonde levensstijl bestaat uit:

  • niet roken;
  • weinig stress;
  • gezonde voeding;
  • regelmatig bewegen;
  • gezond gewicht.

Factoren die de kans op een hartinfarct verhogen zijn:

  • roken;
  • hoge bloeddruk;
  • verhoogd cholesterolgehalte;
  • diabetes;
  • erfelijkheid: hart- en vaatziekten bij vader, moeder, broer of zus voor het 65ste levensjaar.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen. 

Gevolgen van een hartinfarct (myocardinfarct)

De gevolgen van een hartinfarct zullen bij iedereen anders zijn. Dit hangt af van de plaats en de grote van het infarct.

In de eerste dagen is er een risico op complicaties (problemen met bijvoorbeeld uw hart). Daarom blijft u de eerste dagen nog in het ziekenhuis zodat de verpleging en de arts uw hartritme in de gaten kunnen houden. Als er dan problemen ontstaan met uw hart, kan de arts snel ingrijpen. De meest voorkomende problemen zijn hartritmestoornissen en hartfalen.

Als u voldoende bent hersteld, mag u het ziekenhuis verlaten. U blijft nog wel onder behandeling van een cardioloog via de polikliniek.

Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Tijdens de hartrevalidatie is er ook aandacht voor partners of andere familieleden. Op de polikliniek krijgt u meer uitleg over hartrevalidatie. U kunt ook deelnemen aan een programma voor hartrevalidatie.

 

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code CAR 77-A

Terug naar boven