Behandelingen & onderzoeken Borstcentrum

Bestraling (radiotherapie) bij borstkanker

Bij radiotherapie (bestraling) wordt radioactieve energie gericht op de plaats waar zich kankercellen kunnen bevinden, waardoor deze worden gedood.

Na een borstsparende operatie volgt altijd een serie bestralingen als onderdeel van de behandeling. De gehele borst wordt uitwendig bestraald. Er volgt indien nodig nog een extra aantal bestralingen op het oorspronkelijke tumorgebied. Er wordt vaak ook bestraling geadviseerd na het operatief verwijderen van de gehele borst als de tumor groter was dan vijf centimeter en bij meer dan drie oksellymfeklieren die een uitzaaiing bevatten.

Meer over bestraling

Bestralingen

De radiotherapeut (bestralingsarts) bepaalt het behandelplan en legt dit aan de patiënt voor tijdens het eerste gesprek op de afdeling radiotherapie. Het aantal bestralingen varieert van 16 tot 35 maal. De bestraling duurt per dag ongeveer tien minuten en vindt dagelijks plaats, behalve in het weekend.

Bijwerkingen

Tijdens de bestraling kan huidirritatie optreden, de huid wordt tijdelijk rood en gaat vervellen. Aan het einde van de bestraling of in de week na de laatste bestraling kan de huid tijdelijk stuk gaan, de zogenaamde natte vervelling. Meestal geneest de huid binnen enkele weken. Als de lymfekliergebieden bestraald worden, kunnen er slikklachten ontstaan en irritatie van het longweefsel, wat soms hoestklachten en kortademigheid kan geven. Ook is de kans op lymfoedeem in de arm verhoogd bij de straling van de lymfeklierengebieden.

Lees hier meer over radiotherapie (bestraling bij borstkanker)

Expertise en ervaring

Doordat wij in het St. Antonius Kankercentrum jaarlijks bijna 400 vrouwen met borstkanker behandelen zijn onze teams zeer ervaren in het stellen van diagnoses en het uitvoeren van behandelingen en operaties. Lees meer over onze expertise en ervaring.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code CHI 73-OD-B-3

Terug naar boven