Behandelingen & onderzoeken Borstcentrum

Echogeleid naaldbiopt van de borst

Bij dit onderzoek wordt een stukje weefsel (biopt) of wat vocht afgenomen van een afwijking in de borst om vast te stellen of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat. 

Hierbij maken we gebruik van echografie. Daarmee kunnen we zien waar de afwijking zit en deze heel precies aanprikken.

Voorbereiding

Voor het onderzoek

  • Gebruikt u bloedverdunnende middelen? U moet dan in overleg met uw arts tijdelijk stoppen met deze medicatie.
  • Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, olie of zalf.
  • Draag een goed steunende beha. De beha helpt de borst te ondersteunen en mogelijke onderhuidse nabloedingen tegen te gaan.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Wij adviseren u om iemand mee te nemen voor morele ondersteuning.
  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis in aanmerking komt.
  • Een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees meer over vergoeding van uw zorg.

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Verhinderd voor uw afspraak?

Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een behandeltafel. De radiodiagnostisch laborant of radioloog legt u het onderzoek stap voor stap uit.

De radioloog bepaalt met behulp van het echoapparaat de precieze plek van het afwijkende weefsel. Als het afwijkende plekje in beeld is gebracht, bepaalt hij waar hij de punctienaald het beste kan inbrengen. 

De radioloog verdooft eerst uw huid. Vervolgens neemt hij via een sneetje in de huid met behulp van een naald meerdere stukjes weefsel of beetjes vocht (biopten) weg uit de afwijking in uw borst. Tot slot, drukt de laborant het wondje op de aangeprikte borst een paar minuten af zodat deze stopt met bloeden en verbindt het wondje.

Het onderzoek kan wat pijnlijk zijn, maar over het algemeen wordt de verdoving en de biopsie niet als pijnlijk ervaren.

Weefselonderzoek

De biopten worden naar het pathologisch anatomisch laboratorium gebracht, waar ze door de patholoog worden onderzocht.

Duur onderzoek

Het onderzoek kan in totaal 30 minuten in beslag nemen.

Nazorg

Belangrijke richtlijnen

We geven u een aantal richtlijnen om rekening mee te houden na het onderzoek: 

  • U mag na het onderzoek 24 uur niet douchen of baden. Daarna mag u douchen met pleisters. Als de pleisters loslaten hoeft u geen nieuwe aan te brengen.
  • U mag de pleisters na 4 dagen verwijderen.
  • U kunt een blauwe plek krijgen rondom de plaats waar het biopt is afgenomen. Deze verdwijnt na een paar dagen vanzelf.
  • Is de borst gevoelig? Dan kunt u de eerste dag en nacht een goed steunende beha dragen.
  • Als u pijn heeft, kunt u eventueel 1 of 2 tabletten paracetamol innemen. Gebruik geen aspirine; deze pijnstiller verdunt namelijk uw bloed.
  • Verricht de eerste 24 uur na het onderzoek geen zwaar werk en beoefen geen intensieve sporten.

De uitslag

Na het onderzoek kunt u naar huis en heeft u een nieuwe afspraak voor de Mammapolikliniek/ chirurg voor het bespreken van de uitslag van het weefselonderzoek.

Meer informatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden.

Websites

www.borstkanker.nl

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code BT 85-O

Terug naar boven