Behandelingen & onderzoeken Borstcentrum

Borstreconstructie met DIEP-flap methode

Bij de DIEP-flapmethode (DIEP is een afkorting van Deep Inferior Epigastric Perforator) worden huid- en vetweefsel van de buik gebruikt om de borst te reconstrueren na of tijdens een borstverwijderingsoperatie. 

Met uw arts heeft u besproken dat u een borstreconstructie ondergaat door middel van de DIEP-flapmethode. Van uw plastisch chirurg hebt u hierover informatie gekregen. In deze folder kunt u lezen hoe de opname verloopt en geven wij u een globaal overzicht van uw verblijf op de verpleegafdeling.

Voorbereiding

De opname

Voorafgaand aan de operatie en na afloop verblijft u op verpleegafdeling 4A. U kunt zich op de afgesproken dag en tijd melden bij de balie op de 4e verdieping.  Indien niemand aanwezig is, graag aanbellen bij de bel rechts bij de klapdeuren. De medewerker zorgt dat u wordt opgehaald door de verpleegkundige die u naar uw kamer brengt.

Opnamegesprek

Vervolgens krijgt u een opnamegesprek. De verpleegkundige geeft uitleg over de opname en stelt u een aantal vragen. Tijdens dit gesprek kunt zelf ook vragen stellen.

Steunkousen

Na het opnamegesprek worden er bij u steunkousen aangemeten. Deze kousen zijn bedoeld voor een goede doorbloeding tijdens de dagen dat u in bed verblijft. De kousen krijgt u aan voordat u naar de operatiekamer gaat en blijven aan gedurende uw verblijf op de afdeling. Tijdens de persoonlijke verzorging in de ochtend mogen de kousen even uit. Als u weer meer mobiel bent, mogen de kousen definitief uit blijven.

Vanaf de dag van opname tot aan het ontslag krijgt u één keer daags in de avond een injectie ter voorkoming van trombose (Fraxiparine). Deze injectie wordt afwisselend in één van beide bovenbenen gegeven.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Sportbeha (met voorsluiting)
  • Corrigerende slip is niet nodig
  • Toiletartikelen + (toilet)tas
  • Comfortabele, ruime kleding, zoals blouses, pyjama’s met voorsluiting en/of badjas. Eventueel een maat ruimer dan u gewend bent
  • Badslippers of sloffen
  • Vrijetijdsbesteding. Er is gratis Wifi aanwezig
  • Eigen kussen (indien gewenst)
  • Oplader van uw telefoon of andere elektronica. Eventueel een verlengsnoer
  • Waterfles
  • Medicatie, indien u dit gebruikt

Behandeling

De operatie

Op de verpleegafdeling

Op de dag van de operatie wekt de verpleegkundige u vroeg in de ochtend. U kunt  douchen, maar u mag geen deodorant of andere crème gebruiken. Na het douchen trekt u het operatiejasje en de steunkousen aan. Het bed wordt verschoond.

Voordat u naar de operatiekamer gaat krijgt u twee paracetamoltabletten. Hiermee kan de pijn na de operatie mogelijk beter gedragen worden.

U mag een toilettas meenemen met wat spullen. Denk hierbij aan een tandenborstel, tandpasta, bril en eventueel hoorapparaten.

De plastisch chirurg komt bij u langs om het operatiegebied af te tekenen. Er worden een aantal lijnen en stippen op uw buik en borst(en) getekend. Dit gebruikt de arts tijdens de operatie.

Naar de operatieafdeling

Rond 7.45 uur brengt een medewerker van de patiëntenvervoersdienst u naar de holding. De holding is de kamer voor de operatiekamer waar u verder wordt voorbereid op de operatie. Ook hier worden weer vragen gesteld en wordt u verder ingelicht.

De operatie

De anesthesiemedewerker brengt u naar de operatiekamer.  Daar wordt u onder narcose gebracht via een infuus in uw arm.

Na de operatie wordt u naar de intensive care gebracht. Na de operatie heeft u twee infusen, blaaskatheter en drains in de buik en borst(en). Zo nodig heeft u tijdelijk een neusbrilletje met zuurstof. U wordt de gehele avond en nacht goed geobserveerd. Elk uur controleert de verpleegkundige o.a. de borst.

Na de operatie zal de chirurg uw 1e contactpersoon op de hoogte stellen. Ook kan het zijn dat een van de chirurgen uw 1e contactpersoon tussendoor informeert. Uw  1e contactpersoon zal ingelicht worden wanneer u bezoek kan ontvangen. Als u wakker bent, mag uw 1e contactpersoon langskomen.

Nazorg

Uw verblijf op de afdeling

Hieronder geven wij u een globaal overzicht van het verloop op de verpleegafdeling.

Dag 1

De eerste dag na de operatie verblijft u op de intensive care. In de loop van de ochtend mag u naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige van de afdeling komt u ophalen. Het kan zijn dat u nog erg slaperig en vermoeid bent. Ook is het mogelijk dat u nog wat misselijk bent van de narcose en andere medicijnen die u gehad heeft.

Wat kunt u verwachten op de verpleegafdeling?

  • De eerste dagen controleert de verpleegkundige zorgvuldig uw borst. Zij controleren de kleur, warmte en de doorbloeding van de borst. Dit gebeurt de eerste dagen elke twee uur. De controles worden ook in de nacht uitgevoerd.
  • De verpleegkundigen controleren drie keer per dag uw vitale functies. Dit houdt in dat de bloeddruk, pols, temperatuur, saturatie en ademhaling worden gemeten. Ook wordt de pijn nagevraagd aan de hand van een pijnscore.
  • De verpleegkundigen houden naast de borst ook de buikwond in de gaten. Hierbij wordt gekeken hoe de wond geneest, maar ook of er irritatie van de huid aanwezig is door de pleisters. In dit geval worden de pleisters vroegtijdig verwijderd.
  • U ligt in een speciale houding in bed waarbij uw benen hoger liggen. Door deze houding staat er minder spanning op uw buikwond. Dit is positief voor de wondgenezing.
Een DIEP-Flap bed
  • U krijgt een kussentje dat u kunt gebruiken om wat tegendruk te geven op de buikwond tijdens het hoesten.
  • De eerste dag komt de fysiotherapeut langs en geeft u instructies en oefeningen.
  • Het kan dat u nog niet veel eetlust heeft. U krijgt een eiwit- en energieverrijkte voeding en tussendoortjes aangeboden. U mag wanneer uw eetlust terug komt altijd vragen om een tussendoortje of snack aan de roomservice of verpleegkundige.

Dag 2 

  • In de ochtend wordt u ondersteund met het wassen op bed. Hierbij wordt het bed ook verschoond.
  • Uw drains worden direct bij de lichamelijke verzorging verzorgd. Zo kunnen wij huid rondom de drain in de gaten houden en  infecties helpen voorkomen.
  • Elke twee uur worden uw borst(en) gecontroleerd tot 18:00 uur. Hierna is het elke 6 uur.

Dag 3

  • In de ochtend wordt u ondersteund met het wassen op bed.
  • Vandaag mogen uw borstdrains verwijderd worden. Nadat de borstdrains verwijderd zijn, mag de BH aan. Dit is een sportbeha met bij voorkeur een voorsluiting. Deze moet u zes weken dag en nacht dragen.
  • Vandaag start u met uw fysieke herstel om weer mobiel te worden. U mag op de rand van het bed komen zitten en een tijdje op de stoel. De eerste keer kan erg vermoeiend zijn. Ook kan het zijn dat u duizelig wordt. Dit komt doordat het lichaam weer moet wennen dat u weer rechtop komt.
  • Het zitten en staan duurt in het begin kort wordt langzaam uitgebreid. Wanneer u voldoende mobiel bent, mogen de steunkousen uitblijven.
  • Als u voldoende mobiel bent, wordt in de avond de blaaskatheter verwijderd.

Dag 4

  • Vandaag worden uw buikdrains verwijderd.
  • Na het verwijderen van de drains mag u douchen als u dat prettig vindt.
  • Als uw herstel goed verloopt, mag u naar huis. Dit is meestal aan het einde van de middag. Soms wordt in overleg besloten dat u nog iets langer blijft om aan te sterken.

Ontslag

Wanneer u met ontslag gaat, adviseren wij u om met de auto naar huis te gaan. De persoon die u ophaalt kan een rolstoel bij de parkeergarage meenemen. Tevens is het prettig om een klein kussen mee te laten nemen, zodat u deze tijdens de rit naar huis tussen de autogordel en uw borst/buik kunt plaatsen.

Wij adviseren u om thuis uw rust te houden. Daarbij is het goed om regelmatig even te rusten in bed. De fysiotherapeut geeft u beweegadviezen en oefeningen voor thuis. Deze oefeningen kunt u regelmatig uitvoeren, ook als u nog in bed verblijft.

Ook thuis is het prettig om een extra kussen onder uw knieën te leggen. Dit bevordert de genezing van uw buikwond. Als u het prettig vindt, kunt u een hoog-laagbed regelen voor thuis om in verschillende houdingen comfortabel te kunnen liggen.

Verdere adviezen voor thuis

Tillen

U mag de eerste weken maximaal 5 kilo tillen. Dit kan langzaam uitgebreid worden.

Licht huishoudelijk werk

Vanaf week 2 kunt u weer starten met koken, stoffen en de was vouwen.

Zwaar huishoudelijk werk

Vanaf week 6 kunt u weer starten met stofzuigen, de wasmand tillen, boodschappen doen.

Sporten

Afhankelijk van het type sport, mag u na overleg met uw plastisch chirurg en fysiotherapeut in principe na zo'n 3 maanden weer sporten. Bouw dit rustig op. Overleg dit met uw plastisch chirurg als u op de polikliniek komt (aangezien het ook afhankelijk is wat voor sport u beoefend).

Buikwond

In verband met uw buikwond mag u de eerste week niet gestrekt lopen. Verder raden wij u aan te slapen met opgetrokken knieën of een kussen in de knieholtes.

Persoonlijke verzorging

U mag uw arm meteen na de operatie gebruiken bij onder andere aankleden, haren kamen, tanden poetsen, enzovoort.

Hoog reiken

U mag de eerste week niet hoger dan uw hoofd reiken. Na 1 week mag u gaan oefenen om hoger dan 90 graden te komen, en na 3 weken mag u verder opbouwen tot volledige beweeglijkheid. De niet-geopereerde zijde mag wel hoger komen, zonder trek aan de buikwond te geven.

Fietsen

U mag de eerste 4 weken niet fietsen. Tussen week 4 en 6 kunt u het rustig gaan proberen.

Autorijden

Volgens de wet mag u weer autorijden wanneer u dit zowel lichamelijk als geestelijk weer veilig kunt. Dit is een algemene norm waarbij u zelf de inschatting moet maken of u weer veilig kunt autorijden. Wanneer u nog pijn hebt of andere beperkingen ervaart, overleg dan met uw behandelend arts. Indien u nog medicijnen gebruikt of pijnstillers dan staat in de bijsluiter of en wanneer het verantwoord is om te rijden.

Douchen en in bad

U mag na de operatie rustig en kort douchen, ook als u eventueel nog een drain hebt. Dep de huid na het douchen goed droog. Wrijf niet. U mag de eerste 8 weken na de operatie niet in bad of naar de sauna.

Slapen

U mag de eerste 6 weken niet op uw buik slapen. Slaap bij voorkeur ook de eerste maanden nog niet op uw buik.

Littekens

Littekens hebben een jaar nodig om te herstellen van de operatie. Ga niet met een vers litteken (minder dan 1 jaar oud) bloot de zon in. Bescherm de huid rondom de littekens met factor 50. Het nut van littekencrèmes is nooit bewezen. Vette crèmes, zoals een vitamine E-crème, kunnen een gunstige invloed hebben op de littekenvorming. Afhankelijk van de wondgenezing, krijgt u toestemming van de assistente of u hiermee mag starten na 2 weken.

Balans vinden

Eenmaal thuis is het vaak moeilijk om een goede balans te vinden tussen rust en activiteit. Zeker de eerste 2 weken is het echter belangrijk om zo min mogelijk te doen. Laat huishoudelijke taken aan anderen over. Wel is het raadzaam om regelmatig even op te zitten. U moet er vanuit gaan dat de eerste 6 weken vooral in het teken van uw herstel zullen staan.

Expertise en ervaring

Bij de DIEP-flapmethode (DIEP is een afkorting van Deep Inferior Epigastric Perforator) worden huid- en vetweefsel van de buik gebruikt om de borst te reconstrueren na of tijdens een borstverwijderingsoperatie. Hierbij wordt huid inclusief buikvet als 'vrije lap', in de borstwond gehecht. De bloedvoorziening en huid uit de buik worden in zijn geheel verplaatst naar de borst. Voor deze ingreep moeten de bloedvaten in de buik goed zijn. Dit wordt van te voren door middel van een duplexonderzoek beoordeeld. Het aansluiten van de bloedvaten is een heel precies werk. Dit deel vindt met behulp van microchirurgie plaats. Met een met het blote oog nauwelijks zichtbare naald en draad worden er ongeveer twee maal twintig microhechtingen gemaakt om te zorgen voor een goede doorbloeding van het getransplanteerde weefsel. De operatie duurt ongeveer 8 uur. Na de operatie heeft u een groot litteken op de onderbuik van de linker tot aan de rechter heup en een litteken van de geconstrueerde borst.

Als u in aanmerking komt voor een directe reconstructie, dan wordt het door kanker aangetaste weefsel uit uw borst verwijderd en wordt uw borst tijdens dezelfde operatie gereconstrueerd. Eén van de voordelen van deze methode is dat er minder complicaties en heroperaties nodig zijn wanneer vergeleken met prothese reconstructies, juist ook op langere termijn.

Zorgmaterialen

In het ziekenhuis maken wij gebruik van verschillende zorgmaterialen. Enkele veelvoorkomende apparaten en middelen vindt u hieronder.

De verpleegkundige komt regelmatig met deze COW (Computer On Wheels) en medicijnwagen bij u langs om medicatie te delen of gegevens in uw dossier te noteren.

Met het doppler apparaat controleren wij de doorbloeding van de borst.

Als u op de rode knop van deze bel drukt, krijgt de verpleegkundige een melding dat u de verpleegkundige nodig heeft. Met de gele knopjes kunt u het licht op uw kamer bedienen.

De verpleegkundige meet met behulp van de apparaten aan deze controlepaal de bloeddruk, pols, saturatie (hoeveelheid zuurstof in het bloed) en temperatuur

Op uw kamer is een kast en een nachtkastje waarin u uw spullen kunt opbergen. De kast is afsluitbaar. Op het nachtkastje is een televisie bevestigd. Daarbij krijgt u een koptelefoon. Gebruik van de televisie is gratis

Tot slot

Wij hopen dat wij u met deze informatie voldoende hebben geïnformeerd. Indien u vragen heeft of dingen mist, dan horen wij dat graag van u. Wij heten u welkom op de dag van opname.

Gerelateerde informatie

Code PCH 25-B

Terug naar boven