Bloedverlies uit anus
Contact
Wanneer u bloed verliest uit de anus heet dit rectaal bloedverlies. De plek waar de bloeding begint kan op verschillende plekken in het maag-darmstelsel zitten; in de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm of endeldarm.
Het ontstaan van de bloeding kan verschillende oorzaken hebben. Naast bloedverlies kunt u ook last hebben van buikpijn, slijm in de poep (ontlasting), minder zin in eten, u ziek of vermoeid voelen. U kunt schrikken of angstig worden door het zien van het bloed. Bespreek uw gevoelens daarom met uw arts of verpleegkundige.
Op deze pagina snel naar
Meer over het maag-darmstelsel
Kleur en hoeveelheid bloed
De kleur en hoeveelheid van het bloed uit de anus geeft aan waar in uw maag-darmstelsel de bloeding ontstaat.
Bij een bloeding boven in het maag-darmstelsel (slokdarm en maag) ziet u donkere, sterk ruikende en plakkerige poep (melena genaamd). Dit is gestold bloed dat is vermengd met poep.
Het kan ook zijn dat u (helder) rood bloed bij de poep ziet. Dit wordt veroorzaakt door een bloeding lager in het maag-darmstelsel (darmen en rectum).
Het is daarom belangrijk om naar uw poep te kijken. Kijk naar de kleur en hoeveelheid bloed en hoe vaak u bloed ziet. Wanneer u opgenomen bent op de verpleegafdeling wil de verpleegkundige de poep ook bekijken om dit te kunnen beoordelen. Trek daarom aan de bel wanneer u gepoept heeft.
Onderzoeken
Een onderzoek is niet altijd nodig. Of een onderzoek nodig is, hangt af van een aantal punten:
- De hoeveelheid rode bloedcellen (hemoglobine) in uw bloed.
- Hoe vaak en hoeveel u bloed verliest.
- Uw vitale gegevens: uw ademhaling, hartslag, bewustzijn en lichaamstemperatuur.
- Uw klachten.
Er bestaan verschillende onderzoeken bij bloedverlies uit de anus:
- Gastroscopie; met een scoop wordt de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken.
- Coloscopie; met een scoop wordt de binnenkant van de dikke darm bekeken.
- PowerSpiral: met een scoop wordt de binnenkant van de dunne darm bekeken.
- Videocapsule; u slikt een pil in die camerabeelden maakt van de binnenkant van het maag-darmstelsel.
- Angiografie: een CT-scan waarmee naar de bloeding gezocht wordt.
Behandelingen
Soms kan de bloeding uit zichzelf stoppen; dan geneest het lichaam zelf de bloeding. Dit kunt u vergelijken met een wondje dat geneest. Of een behandeling nodig is hangt af van de uitkomsten van de onderzoeken.
Het kan ook zijn dat het lichaam medicijnen nodig heeft om de bloeding te stoppen. Als er te weinig rode bloedcellen in uw bloed zitten kan het nodig zijn dat u extra bloed of ijzer via een infuus krijgt.
Soms kan een bloeding ook gestopt worden tijdens een onderzoek. Kleine bloedingen kunnen bijvoorbeeld bij een gastroscopie of coloscopie soms tijdens het onderzoek direct behandeld worden.
Opname op de verpleegafdeling
Wanneer u voor het bloedverlies vanuit de anus bent opgenomen op de verpleegafdeling let de verpleegkundige op verschillende dingen:
- De kleur, geur en hoeveelheid van uw poep. Uw poep wordt bekeken en gewogen.
- Uw bloeddruk, hartslag, zuurstof in uw bloed (saturatie) en temperatuur. 3 keer per dag worden deze controles gedaan en als het nodig is vaker.
- Of u zich duizelig voelt. Als u duizelig bent mag u alleen onder begeleiding van een verpleegkundige lopen. Dit om te zorgen dat u niet valt.
- De hoeveelheid rode bloedcellen in uw bloed. Om dit te controleren wordt bloed geprikt.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Expertise en ervaring
U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.
Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.