Uroflowmetrie (plaspatroon-onderzoek)
Een plaspatroon-onderzoek (uroflowmetrie) meet de hoeveelheid geloosde urine per seconde. De meting gebeurt automatisch zodra u op een toilet met electronische meetapparatuur plast. Het is een eenvoudig en pijnloos onderzoek.
Na de uroflowmetrie vindt een echografisch onderzoek van de blaas plaats, ook wel bladderscan genoemd. Bij dit onderzoek wordt met geluidsgolven gemeten hoeveel urine in de blaas is achtergebleven.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Met een volle blaas op de polikliniek
Om een goede meting te kunnen doen, is het belangrijk dat u een volle blaas heeft als u op de polikliniek bent. Volg daarvoor de onderstaande instructies:
- Als u plastabletten gebruikt, neem deze dan pas na het onderzoek in.
- Heeft u de afspraak in de ochtend, probeer dan ‘s morgens bij het opstaan uit te plassen. Drink daarna gelijk iets en houd vervolgens de plas vanaf enkele uren voor het onderzoek op.
- Als het onderzoek ‘s middags plaatsvindt, plas dan enkele uren voor het onderzoek voor de laatste keer en drink daarna gelijk iets. Probeer uw plas vervolgens vanaf enkele uren (3 tot 4 uur) voor het onderzoek op te houden.
- Is het ophouden van de plas voor u echt moeilijk of bijna onmogelijk, probeer dan ten minste vanaf 1 uur voor het onderzoek de plas op te houden.
- Geeft ook dit problemen, meld dit dan direct aan de balie als u zich meld voor uw afspraak. We helpen u dan direct als u aandrang voelt.
- Het kan ook verstandig zijn om wat vroeger in de wachtkamer te gaan zitten en te wachten tot u aandrang voelt.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
Meld u altijd even bij de balie
Let op: Als u op de polikliniek bent aangekomen voor uw afspraak, laat ons dat dan altijd even weten door u aan te melden bij onze balie. De persoon aan de balie overlegt dan met u hoe lang u in staat bent om uw plas nog op te houden. Als u nodig moet plassen, kunnen wij daar namelijk rekening mee houden en u eerder oproepen uit de wachtkamer voor het onderzoek.
De uroflowmetrie
- De verpleegkundige brengt u naar het toilet en vraagt u daar te plassen. De uroflowmeter ziet eruit als een trechtervormig apparaat. De registratie van de meting vindt automatisch plaats. U merkt er dus niets van.
- Het komt regelmatig voor dat dit niet direct lukt. U hoeft zich hier niet voor te schamen. Het beste is even te wachten en u te ontspannen. Als het plassen niet lukt dan gaan we verder met het echografisch onderzoek om te kijken hoe vol de blaas is. Soms zit er gewoon te weinig urine in om een goede plas te kunnen doen.
- Er blijft niemand bij u in de buurt terwijl u in de flowmeter plast.
- Plas zo normaal mogelijk op de manier waarop u dat thuis ook doet. Het heeft geen zin om tijdens het onderzoek extra uw best te doen met plassen, omdat dit tot onbetrouwbare uitslagen kan leiden.
- Zorg ervoor dat er beslist geen ontlasting of papier in het speciale toilet komt.
- Mocht het plassen heel anders gaan dan u gewend bent, vertel dit dan tijdens uw gesprek met de uroloog na het onderzoek.
- Nadat u bent uitgeplast, verlaat u de toiletruimte. Een verpleegkundige vangt u op. Is dit niet het geval, neem dan plaats in de wachtkamer.
Echografisch onderzoek
Na de uroflowmetrie wordt altijd een bladderscan (‘bladder’, spreek uit ‘bledder’, is Engels voor ‘blaas’) gedaan om te kijken of de blaas leeg is. De verpleegkundige brengt u hiervoor naar de kamer naast het toilet. Daar bevindt zich de echoapparatuur. U neemt plaats op de onderzoeksbank en de verpleegkundige vraagt u om uw buik bloot te maken. Dit uitwendige onderzoek doet geen pijn en is niet belastend. Het duurt enkele minuten.
Als u vragen heeft, stel ze gerust.
Nazorg
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven. De uitslag van bepaalde onderzoeken kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.
Expertise en ervaring
De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden. Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.