Behandelingen & onderzoeken

Zwangerschapshypertensie - behandelingen

Je bent onder behandeling bij St. Antonius Geboortezorg omdat er bij jou zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk) is geconstateerd. 

Afhankelijk van de resultaten uit de onderzoeken, wordt er gekozen voor een passende behandeling. 

Behandeling

Poliklinische controle

Hoe je zwangerschap verder wordt begeleid, hangt af van de uitslagen van het onderzoek. Als de bevindingen meevallen kan de gynaecoloog je terugwijzen naar de verloskundige of de huisarts. In andere gevallen neemt de gynaecoloog meestal de begeleiding over.

Poliklinische controles zijn voldoende als je;

  • geen klachten hebt;
  • je bloeddruk slechts matig verhoogd is (onderdruk onder 100 mmHg);
  • er geen eiwit in de urine wordt gevonden;
  • je bloeduitslagen normaal zijn;
  • de baby normaal van grootte lijkt en goed beweegt. 

​De kans op complicaties voor jou en je baby is dan klein. Opname in het ziekenhuis of bloeddrukverlagende medicijnen zijn dan niet nodig. Wel moet je geregeld terugkomen voor controle. Als de hypertensie ernstiger wordt, kan alsnog een opname geadviseerd worden.

Meestal herhaalt de gynaecoloog bij elke controle de verschillende onderzoeken. Als je tussen de controles door meer of nieuwe klachten krijgt of minder leven voelt, is het verstandig contact op te nemen met St. Antonius Geboortezorg.

Opname

Opname wordt meestal geadviseerd bij;

  • klachten;
  • ernstige zwangerschapshypertensie (onderdruk hoger dan 100 mmHg);
  • eiwit in de urine;
  • afwijkende bloeduitslagen;
  • een duidelijke groeiachterstand van de baby;
  • andere complicaties.

Het doel van de opname is bewaking van jouw gezondheid en die van de baby. Als je bij ons opgenomen bent, wordt dan ook regelmatig gevraagd of je klachten hebt. De bloeddruk wordt vaak meerdere malen per dag gemeten en je bloed en urine worden regelmatig onderzocht.

Ook de conditie van de baby wordt in de gaten gehouden. De mate waarin jij ‘leven voelt’ geeft al aan hoe het met je baby is. Vaak maakt de verpleegkundige dagelijks een CTG en wordt echoscopisch onderzoek herhaald. Soms blijkt na enkele dagen dat de ernst van de zwangerschapshypertensie meevalt, zodat je weer naar huis kunt. In ernstiger gevallen blijf je langer opgenomen, vaak tot na de bevalling. Over het algemeen wordt tijdens de opname bedrust geadviseerd. Meestal mag je wel uit bed om naar de wc te gaan of te douchen. Ernstige zwangerschapshypertensie kan echter niet genezen door bedrust.

Behandeling met medicijnen

De gynaecoloog kan medicijnen geven om te proberen complicaties van ernstige zwangerschapshypertensie voor moeder of kind te voorkomen. Vaak begint men met tabletten; bij ernstiger vormen van zwangerschapshypertensie worden medicijnen via een infuus toegediend.

Bloeddrukverlagende middelen

Als de onderdruk bij herhaling te hoog is, kunnen bloeddrukverlagende medicijnen worden gegeven. Er zijn verschillende middelen: alfamethyldopa (Aldomet®), labetolol (Trandate®) en nifedipine (Adalat®) zijn in tabletvorm beschikbaar. Het laatste middel kan ook per infuus worden toegediend, evenals nicardipine (Cardene®).
De belangrijkste bijwerkingen van deze bloeddrukverlagende middelen zijn hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid en braken.

Medicijnen die stuipen voorkomen en stoppen

Om stuipen te stoppen en nieuwe stuipen te voorkomen, geeft de gynaecoloog via een infuus magnesiumsulfaat of diazepam (Valium®). Magnesiumsulfaat kan aan het begin van de behandeling kortdurend een sterk warmtegevoel en een raar gevoel in de keel en op de tong geven. Ook kun je er misselijk van worden en gaan braken. Ook een brandend gevoel in de arm waarin het infuus zit, komt vaak voor. Dit is vervelend, maar kan geen kwaad. Diazepam veroorzaakt vaak slaperigheid. Als er een kans is dat de baby voor 33-34 weken geboren wordt, geeft men vaak corticorsteroïden (bijnierschorshormonen) om de longen van de baby sneller te laten rijpen. Deze medicijnen worden dan via een injectie (prik) aan jou toegediend.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Gerelateerde informatie

Code GEB 15-B

Terug naar boven