Behandelingen & onderzoeken

Ziekte van Quervain (behandeling)

De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de strekpezen en/of van de peesschede aan de duimzijde van de pols. Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen op, of worden ze dikker. Dit geeft pijnklachten aan de duimzijde van de pols en onderarm. Voorwerpen optillen, vasthouden en het bewegen van de duim wordt steeds moeilijker en pijnlijker. Een operatie kan soms nodig zijn.

Meer over ziekte van quervain (behandeling)

de behandeling van De Quervain

Het kan zijn dat niet alle informatie die u leest voor u geldt. Als dit het geval is, hoort u dit van uw behandeld arts.

Aandoening van quervain

Voorbereiding

Voorbereiding op de ingreep

Denkt u, voordat u de behandeling ondergaat, aan onderstaande zaken:

  • Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Na de behandeling heeft u een verband en een mitella (draagdoek) om uw arm. Hierdoor mag u zelf geen autorijden en heeft u mogelijk hulp nodig.
  • Draag ruim vallende, makkelijke kleding.
  • Draag geen sieraden aan de hand of pols waar de ingreep plaatsvindt.
  • Draag geen gekleurde nagellak.
  • Haal pijnstillers in huis, zoals paracetamol of brufen. U koopt deze middelen bij de apotheek of drogist.

Kijk ook op Voorbereiding Opname.

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de poli Plastische Chirurgie in het St. Antonius Ziekenhuis. Hier vindt de ingreep plaats. Een assistent haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de behandelkamer. U hoeft geen operatiekleding aan te trekken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

U gaat op de behandeltafel liggen met uw arm opzij op een armtafel. Voordat de ingreep begint, krijgt u een verdovende prik in uw onderarm. Er wordt ook een band om uw bovenarm bevestigd (een tourniquet) om een tijdelijke bloedleegte  te laten ontstaan.

Via een sneetje van 2 tot 3 cm snijdt de arts vervolgens de peesschede open. De verdikte pezen krijgen daardoor weer ruimte. Uw huid wordt gehecht en u krijgt een drukverband om uw hand en pols en u krijgt de mitella (draagdoek) om.

De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Na de behandeling

Na de ingreep blijft u als dit nodig is nog een kwartier tot half uur op de poli. U heeft waarschijnlijk weinig pijn. Uw onderarm en hand  worden omhoog gehouden in de mitella om de kans op zwellen en nabloeden zoveel mogelijk te voorkomen. Als alles goed is, mag u daarna naar huis. Let op: u kunt na de behandeling niet zelf autorijden.

Na 2 weken komt u op de poli terug voor wondinspectie en het eventueel verwijderen van de hechtingen. Dit laatste hoeft niet als de wond gehecht is met oplosbaar hechtingsmateriaal.

Instructies voor thuis

Handtherapie

4 tot 5 dagen na de behandeling heeft u een afspraak bij de afdeling Handtherapie. De handtherapeut verwijdert dan het drukverband en vervangt deze met een kunststof onderarmspalk. Deze spalk draagt u 2 tot 5 weken om te voorkomen dat de pezen uit de kom schieten, afhankelijk van hoe het er tijdens de ingreep uitzag. De handtherapeut geeft u ook instructies voor oefeningen en het gebruik van uw arm.

  • Zolang het drukverband om u arm zit, mag u douchen met een plastic zak om de arm.
  • Als u op een stoel zit, kunt u uw arm hoog op een kussen laten steunen. Gaat u wandelen, boodschappen doen ect., dan raden we u aan om de mitella de eerste 2 weken weer te gebruiken om uw hand hoog te houden.
  • U mag 2 weken niet zwemmen. Zwemwater is namelijk niet schoon genoeg.
  • Houd er rekening mee dat het zeker 6 weken duurt voordat u weer stevig kunt vastgrijpen met uw hand.
  • Het littekentje heeft zeker 3 maanden nodig om weer soepel te worden.

Kosten

Afhankelijk van uw verzekering kunnen er kosten verbonden zijn aan de handtherapie. Wilt u meer weten hierover? Informeer dan bij uw zorgverzekeraar.

Mogelijke complicaties

Bij elke ingreep is er een kans op complicaties, dus ook bij deze.

  • Uw onderarm kan wat prikkelend en verdoofd aanvoelen: een zenuwtakje werkt door de ingreep tijdelijk dan wat minder goed. Dit herstelt vaak na 6 tot 8 weken vanzelf.
  • Pijn: wordt de pijn na de tweede dag erger, neem dan contact op met de poli Plastische Chirurgie.
  • Infecties of bloedingen komen zelden voor.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PCH 26-B

Terug naar boven