Tremorregistratie
Contact
Bij een tremorregistratie wordt de activiteit van meerdere spieren gemeten met elektroden (metalen plaatjes die op de huid worden geplakt) en hier wordt een video-opname van gemaakt. De video-opname wordt alleen gebruikt voor het beoordelen van het onderzoek.
Een tremor is een ritmische beweging, zoals het beven of trillen van een arm of been, die niet of nauwelijks te onderdrukken valt.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Voorbereiding op uw polibezoek
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak.
- Het is handig dat u kleding draagt die u makkelijk kunt aan- en uittrekken.
- Zorg voor warme onderkleding, een hemd en/of een T-shirt, omdat u een groot deel van het onderzoek stil ligt of zit en het koud kunt krijgen.
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen (bad)olie, bodylotion of andere crèmes. De elektrische activiteit van de spieren wordt via de huid gemeten. Dit lukt niet goed als de huid vuil of vettig is.
Zwangerschap
Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
Melden
- Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie.
- We halen u op in de wachtruimte en begeleiden u vandaar naar de onderzoekskamer.
Elektroden
- De laborant bepaalt (soms samen met de klinisch neurofysioloog) de plaatsen waar de elektroden worden geplakt, meestal op de armen en/of de benen.
- De laborant maakt op deze plaatsen de huid schoon met alcohol en scrubcrème.
- Daarna plakt de laborant de elektroden, maximaal 20 stuks, met zijdepleisters vast.
- Als alle elektroden zijn aangebracht, wordt getest of alle elektroden goed contact maken.
- Daarna kan de registratie beginnen.
Registratie
- Het onderzoek gebeurt meestal in verschillende houdingen: liggend, zittend en/of staand. U ligt op een onderzoeksbank of zit op een stoel.
- De klinisch neurofysioloog en/of laborant vraagt u verschillende testjes uit te voeren. Bijvoorbeeld in rust blijven liggen/zitten, uw armen strekken, rekensommetjes maken, woordjes schrijven of de positie aannemen waarbij de tremor het duidelijkst aanwezig is. Dit alles is om de tremor goed te kunnen bekijken en om te zien of uw tremor afhankelijk is van bepaalde handelingen.
- Als het onderzoek klaar is, worden alle elektroden weer verwijderd en kunt u weer naar huis. U mag aan het verkeer deelnemen, het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid.
Duur onderzoek
Het onderzoek duurt een uur tot anderhalf uur.
Nazorg
Uitslag
De klinisch neurofysioloog beoordeelt het onderzoek. Uw neuroloog vertelt u bij uw vervolgafspraak de uitslag van het onderzoek. De laborant geeft u dus geen uitslag aan het einde van het onderzoek.
Vragen
Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Klinische Neurofysiologie. Onze openingstijden zijn van 08.00 tot 16.30 uur en op locatie Woerden van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 088 320 41 00.