Behandelingen & onderzoeken

Traanwegen onderzoek

Bij dit onderzoek wordt de werking van de traanwegen in beeld gebracht. Dit kan worden uitgevoerd bij mensen die een tranend oog hebben. Ook wordt het soms uitgevoerd om de effecten van een operatie te beoordelen.  

Voorbereiding

Gebruik oog- en neusdruppels doorgeven

Bepaalde oog- en neusdruppels kunnen het onderzoek verstoren. Geef daarom tijdig (ruim een week vóór het onderzoek) aan ons door of u oog- en/of neusdruppels gebruikt. De secretaresse van onze afdeling vertelt u dan of het nodig is om het gebruik tijdelijk te stoppen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Als uw onderzoek langer duurt, kan het fijn zijn om ook warme sokken mee te nemen.
  • Neem een reservesetje kleding mee.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Verloop onderzoek

Bij dit onderzoek wordt gekeken hoe een 'traan' (een druppeltje radioactieve vloeistof) zich door het oog verplaatst. Het onderzoek gaat als volgt:

  • Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van Nucleaire Geneeskunde.
  • Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekskamer. Tijdens het onderzoek kunt u uw kleren gewoon aanhouden.
  • Als eerste masseert de laborant de traanzakjes (vlak naast de neus) leeg.
  • U gaat vervolgens op een stoel zitten met uw hoofd vlak voor de gammacamera. Omdat er opnames van een heel klein gebied gemaakt worden, is het nodig dat u uw hoofd zo stil mogelijk houdt. Daarom komt u met uw hoofd in een steun te zitten.
  • De laborant druppelt nu in ieder oog een beetje radioactieve vloeistof. Deze vloeistof is niet pijnlijk of irriterend voor het oog en heeft geen invloed op uw gezichtsvermogen.
  • Vervolgens wordt 20 minuten lang de beweging van deze radioactieve vloeistof door het oog en de traanwegen gevolgd. Daarbij vraagt de laborant u om een keer met uw ogen knipperen en om beurtelings door het linker en rechter neusgat te snuiven. Tot slot masseert de laborant opnieuw de traanzakjes leeg.

Hierna is het onderzoek klaar en kunt u weer naar huis.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Geen bijwerkingen

Het traanwegonderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met openbaar vervoer reizen. Ook mag u gewoon eten en drinken.

Contact met anderen

De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is verwaarloosbaar klein. Er zijn geen speciale maatregelen nodig in de omgang met anderen.

Uitslag

De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij de specialist.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NG 25-O

Terug naar boven